Πληροφορίες ανέφεραν ότι η κυβέρνηση θα κάνει άμεσα δεκτή τυχόν εισήγηση της Επιτροπής Εμβολιασμού για την επέκταση του εμβολιαστικού προγράμματος σε παιδιά ηλικίας από 12 έως 15 ετών. Και τη Δευτέρα, κατά την περιοδεία του στη Μεσσηνία, ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, το επιβεβαίωσε.
Οπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ σε ανταπόκρισή του, κατά τη διάρκεια συνομιλίας που είχε με πολίτες ο Πρωθυπουργός, προανήγγειλε ότι ανοίγει η πλατφόρμα για τις ηλικίες 12 ετών και άνω, σε μία απόφαση με το βλέμμα στον Σεπτέμβιο και το άνοιγμα των σχολείων.
Σε κάθε περίπτωση, επανέλαβε, η κυβέρνηση θα ακούσει τις σχετικές εισηγήσεις των ειδικών (σ.σ. χώρες όπως οι ΗΠΑ, η Ιαπωνία, ο Καναδάς, η Ιταλία, η Γερμανία και η Βρετανία έχουν ήδη εγκρίνει το εμβόλιο κατά της Covid-19 για αυτές τις ηλικίες), ενώ η απόφαση για τον εμβολιασμό των παιδιών εναπόκειται στους γονείς, καθώς, όπως ξεκαθάρισε, δεν πρόκειται ποτέ να γίνει υποχρεωτικός για τα παιδιά.
Οπως έκανε γνωστό η κυβερνητική εκπρόσωπος, Αριστοτελία Πελώνη, στη χώρα μας έχουν γίνει ήδη πάνω από 9.720.000 εμβολιασμοί, τουλάχιστον μία δόση έχουν κάνει πάνω από 5.430.000 πολίτες και έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους 4.590.000.
Τα νέα δεδομένα, ωστόσο, σε συνδυασμό με τη σταδιακή επικράτηση του πολύ πιο μεταδοτικού στελέχους «Δέλτα» καθιστούν ακόμη πιο επιτακτικό τον άμεσο εμβολιασμό των μεγαλύτερων, αλλά και των πιο ευπαθών συμπολιτών μας που κινδυνεύουν από σοβαρή λοίμωξη.
Επείγει, όμως, υπογράμμισε η εκπρόσωπος, και ο εμβολιασμός των νέων μας, που αποτελούν σήμερα τον κύριο όγκο των νέων κρουσμάτων και μπορούν να γίνουν επιταχυντές της επιστροφής μας στην κανονικότητα.
Είναι η ώρα που η ευαισθησία στους γονιούς, στην παρέα, στη δουλειά μας, ακόμη και στην πορεία της χώρας μας, ταυτίζεται με την προστασία της υγείας μας και γίνεται πράξη με το προνόμιο του εμβολιασμού. Είναι ώρα συνένωσης δυνάμεων και προσπαθειών στον ίδιο σκοπό, ήταν το μήνυμα που θέλησε να στείλει η κυβερνητική εκπρόσωπος.
«Απόλυτη προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι να επιστρέψουμε στη διά ζώσης εκπαίδευση, σε όλες τις βαθμίδες», τόνισε από την πλευρά της η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως, η οποία μεταξύ άλλων αναφέρθηκε και στο ενδεχόμενο υποχρεωτικού εμβολιασμού των εκπαιδευτικών και στη δημιουργία εμβολιαστικών κέντρων στα πανεπιστήμια.
«Συζητάμε διάφορους τρόπους για το πώς θα φτάσουμε σε αυτό. Δεν μπορώ να κάνω ακόμη ανακοινώσεις. Όλα τα σενάρια είναι ανοιχτά. Θα προχωρήσουμε τις συζητήσεις με τους ειδικούς και όταν είμαστε έτοιμοι να κάνουμε ανακοινώσεις, θα τοποθετηθούμε συνολικά. Οι όποιες αποφάσεις θα ληφθούν άμεσα», δήλωσε στο Μega η υπουργός Παιδείας.
Οσον αφορά τη δημιουργία εμβολιαστικών κέντρων, σημείωσε ότι ήδη έχουν ζητηθεί από τα πανεπιστήμια να δώσουν κατάλογο με όλους τους χώρους τους όπου θα μπορούσε να δημιουργηθεί εμβολιαστικό κέντρο. «Αναμένουμε τις ακριβείς λίστες για τις τοποθεσίες, ώστε να σχεδιαστεί τις επόμενες εβδομάδες η δημιουργία των εμβολιαστικών κέντρων σε όλα τα πανεπιστήμια της χώρας», ανέφερε η κυρία Κεραμέως, ενώ ερωτηθείσα εάν υπάρχει ανάλογος σχεδιασμός για τα σχολεία απάντησε:
«Είναι διαφορετική η συνθήκη για τα ανήλικα παιδιά, για τον εμβολιασμό τους, χρειάζεται συναίνεση από το γονέα. Αλλά θα συζητηθεί τι θα γίνει και με αυτό το θέμα».
Η υπουργός μίλησε, τέλος, και για το θέμα της αξιολόγησης των εκπαιδευτικών, εξηγώντας ότι «η παρακράτηση του μισθού δεν θα είναι συνέπεια της αξιολόγησης, αλλά συνέπεια για όποιον δεν συμμετέχει». «Η αξιολόγηση είναι υποχρεωτική. Αλλά δεν έχει οποιαδήποτε δυσμενή συνέπεια για τον εκπαιδευτικό. Πρέπει, όμως, να συμμετέχουν οι εκπαιδευτικοί και γι’ αυτό και είναι υποχρεωτική».
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News