336
Παρότι τo Cessna 2008 Caravan δεν είναι και το πιο «δύσκολο» αεροσκάφος, απαιτούνται στοιχειώδεις γνώσεις τις οποίες ο επιβάτης δεν διέθετε. Τέλος καλό, όμως, όλα καλά... | Shutterstock

Επιβάτης προσγείωσε αεροσκάφος χωρίς να ξέρει να πιλοτάρει

Protagon Team Protagon Team 11 Μαΐου 2022, 21:27
Παρότι τo Cessna 2008 Caravan δεν είναι και το πιο «δύσκολο» αεροσκάφος, απαιτούνται στοιχειώδεις γνώσεις τις οποίες ο επιβάτης δεν διέθετε. Τέλος καλό, όμως, όλα καλά...
|Shutterstock

Επιβάτης προσγείωσε αεροσκάφος χωρίς να ξέρει να πιλοτάρει

Protagon Team Protagon Team 11 Μαΐου 2022, 21:27

«Εχω ένα σοβαρό πρόβλημα», ακούστηκε να λέει στον Πύργο Ελέγχου ένας άνδρας που επέβαινε σε ένα Cessna 2008 Caravan, το οποίο κατευθυνόταν από τις Μπαχάμες στις ΗΠΑ, σύμφωνα με την καταγραφή της συνομιλίας που μεταδόθηκε από το τοπικό τηλεοπτικό κανάλι WPBF. «Ο κυβερνήτης μιλάει ασυνάρτητα. Δεν ξέρω καθόλου πώς να πιλοτάρω αεροπλάνο», πρόσθεσε.

Ο επιβάτης, αφού είπε ότι «δεν έχει ιδέα» για τη γεωγραφική θέση του αεροπλάνου, καθοδηγήθηκε στη συνέχεια από τους ελεγκτές, που του συνέστησαν «να διατηρήσει οριζόντια τα πτερύγια και να προσπαθήσει να ακολουθήσει τις ακτές». Ο Πύργος Ελέγχου κατάφερε τελικά να εντοπίσει τον… μαθητευόμενο πιλότο και άλλοι ελεγκτές, στο αεροδρόμιο του Παλμ Μπιτς, τον βοήθησαν να προσγειώσει το αεροπλάνο. Ενας από αυτούς ενημέρωσε τα άλλα αεροπλάνα που πετούσαν στην περιοχή για αυτήν την «πολύ ειδική» προσγείωση.

«Ω Θεέ μου! Πραγματικά έγινε πολύ καλή δουλειά», μονολόγησε ανακουφισμένος, ένας από τους πιλότους που άκουγε τις συνομιλίες.

Ενας από τους ανθρώπους που βοήθησαν τον τολμηρό άντρα να προσγειώσει το Cessna είπε μετά το γεγονός: «Προσπάθησα να του μιλάω, έτσι ώστε να παραμείνει ψύχραιμος. Και τα κατάφερε να είναι πραγματικά ήρεμος. Είπε μόνο “άκου, απλώς δεν ξέρω πώς να πετάω, δεν ξέρω πώς να το σταματήσω, αν καταφέρω να φτάσω στην πίστα», αφηγήθηκε ο Ρόμπερτ Μόργκαν, ένας από τους ελεγκτές που στάθηκαν στο πλευρό του άτυχου επιβάτη.

Ο Μόργκαν είπε ότι η εμπειρία του ως εκπαιδευτής πιλότων πιθανότατα είναι αυτή που τον βοήθησε να χειριστεί την κατάσταση. Καθ’ όλη τη διάρκεια της πτήσης και της προσγείωσης ήταν σε επαφή με τον επιβάτη και του έκανε ένα «μάθημα εξπρές» για το πώς να προσεγγίσει τον διάδρομο προσγείωσης και πώς να χρησιμοποιήσει τα φρένα. Πήρε την απόφαση να καθοδηγήσει το Cessna στο μεγαλύτερο αεροδρόμιο της περιοχής, αυτό του Παλμ Μπιτς, ώστε ο «μαθητής» του να έχει μπροστά του έναν «πραγματικά μεγάλο στόχο» για να κατεβάσει το αεροπλάνο.

Οταν προσγειώθηκε τελικά το αεροπλάνο «νόμιζα ότι θα έβαζα τα κλάματα, η αδρεναλίνη είχε φτάσει στα ύψη», πρόσθεσε συγκινημένος ο Μόργκαν.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...