201
Ρωσικό αεροσκάφος Α-50, σαν αυτό που καταστράφηκε από τους Ουκρανούς | Twitter

Επιτυχία για τους Ουκρανούς: Κατέρριψαν ρωσικά αεροσκάφη εναέριας διοίκησης και ελέγχου

Protagon Team Protagon Team 15 Ιανουαρίου 2024, 13:22
Ρωσικό αεροσκάφος Α-50, σαν αυτό που καταστράφηκε από τους Ουκρανούς
|Twitter

Επιτυχία για τους Ουκρανούς: Κατέρριψαν ρωσικά αεροσκάφη εναέριας διοίκησης και ελέγχου

Protagon Team Protagon Team 15 Ιανουαρίου 2024, 13:22

Η πολεμική αεροπορία της Ουκρανίας ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι κατέρριψε δύο ρωσικά αεροσκάφη μεγάλης αξίας επάνω από την Αζοφική Θάλασσα, κάτι που θεωρείται σοβαρό πλήγμα για την Ρωσία σε μία ζώνη που τελεί υπό τον έλεγχό της.

«Ευχαριστώ την πολεμική αεροπορία για την τέλεια σχεδιασμένη και εκτελεσμένη επιχείρηση αυτή στην περιοχή της Αζοφικής Θάλασσας», δήλωσε ο αρχηγός του ουκρανικού στρατού, Βαλέρι Ζαλούζνι.

Σύμφωνα με το Κίεβο, ένα A-50, αεροσκάφος ανίχνευσης, παρακολούθησης και διοίκησης, το οποίο κοστίζει 300-460 εκατ. ευρώ, και ένα Il-22, που επίσης χρησιμοποιείται ως αεροσκάφος εναέριας διοίκησης, καταστράφηκαν.

Ο ουκρανικός στρατός δεν διευκρίνισε με ποιον τρόπο έγινε η κατάρριψή τους.

Τα αεροσκάφη αυτά χρησιμοποιούνται για την συλλογή πληροφοριών, τον εντοπισμό στόχων και τον συντονισμό των στρατιωτικών δυνάμεων.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου δήλωσε ότι δεν είναι σε θέση να σχολιάσει ελλείψει πληροφοριών και παρέπεμψε τους δημοσιογράφους στο ρωσικό υπουργείο Αμυνας, που συνήθως τηρεί σιγή σχετικά με τις ρωσικές απώλειες.

Η Ρωσία διακηρύσσει ότι έχει την αεροπορική υπεροχή επάνω από την Ουκρανία, αλλά η υπεροχή αυτή δεν ήταν ποτέ διαρκής ή καθολική.

Η δυτική στρατιωτική βοήθεια έχει επίσης ενισχύσει την ουκρανική αντιαεροπορική άμυνα μετά την ρωσική εισβολή του 2022 για να προστατεύσει την Ουκρανία από τους πυραύλους και τα drones που η Ρωσία εκτοξεύει σχεδόν καθημερινά εναντίον της.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...