378
Εμβολιασμός υγειονομικών στο νοσοκομείο «Ευαγγελισμός» (φωτογραφία αρχείου) | Intime

Επιτροπή Βιοηθικής: Υπό αυστηρούς όρους υποχρεωτικός ο εμβολιασμός σε υγειονομικούς

Protagon Team Protagon Team 18 Ιουνίου 2021, 15:33
Εμβολιασμός υγειονομικών στο νοσοκομείο «Ευαγγελισμός» (φωτογραφία αρχείου)
|Intime

Επιτροπή Βιοηθικής: Υπό αυστηρούς όρους υποχρεωτικός ο εμβολιασμός σε υγειονομικούς

Protagon Team Protagon Team 18 Ιουνίου 2021, 15:33

Στη δημοσιότητα έδωσε την Παρασκευή η Επιτροπή Βιοηθικής τις συστάσεις της που αφορούν την υποχρεωτικότητα του εμβολίου του κορονοϊού για τους γιατρούς και το νοσηλευτικό προσωπικό, αλλά και όσους στελεχώνουν δομές υγείας (δημόσιου και ιδιωτικού τομέα) ή δομές περίθαλψης ευπαθών ομάδων (ηλικιωμένων, ατόμων με χρόνιες παθήσεις ή ατόμων με αναπηρία).

Στην έκθεση της Επιτροπής προτείνεται η προσέγγιση της «κλιμακούμενης πρωτοβουλίας» από την πλευρά της κυβέρνησης, με εκστρατείες ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης, μέτρα ενθάρρυνσης και αποθάρρυνσης και ως έσχατη λύση προβλέπεται η υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού.

Μάλιστα, υπογραμμίζεται ότι, με το πέρασμα του χρόνου, η διστακτικότητα για τα εμβόλια της λοίμωξης Covid-19, τόσο για συγκεκριμένες επαγγελματικές ομάδες, όσο και για τον γενικό πληθυσμό, παρουσιάζει δυναμική μείωσης, όπως υποδεικνύουν τα καθημερινά στοιχεία εμβολιασμού στην Ελλάδα, γεγονός που πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη στην εφαρμογή των επιλογών. Κάτι που σημαίνει ότι ολοένα και περισσότεροι που δεν επιθυμούσαν να εμβολιαστούν, κατανοούν ότι το εμβόλιο είναι ασφαλές και σημαντικό, και έτσι αλλάζουν στάση.

Οπως είχε τονίσει ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης πριν από δέκα ημέρες (εδώ), από τη στιγμή που εκδοθεί το πόρισμα της Επιτροπής Βιοηθικής, θα τεθεί σε δημόσιο διάλογο, και ακολούθως η κυβέρνηση θα καταλήξει στην πολιτική που θα χαράξει για τους υποχρεωτικούς εμβολιασμούς σε συγκεκριμένες ομάδες εργαζομένων.

Τι συστήνουν τα μέλη της Επιτροπής Βιοηθικής

Προσαρμοσμένες σε κάθε επαγγελματική ομάδα (ιατροί, νοσηλευτές, εργαστηριακοί, προσωπικό μονάδων φροντίδας, κ.λπ.) εκστρατείες στοχευμένης ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για εκούσιο εμβολιασμό, οι οποίες βασίζονται σε επιστημονικά στοιχεία που επικαιροποιούνται συνεχώς, με προϋπόθεση την προηγούμενη κατανόηση των φόβων και των γενικότερων αντιλήψεων.

Μέτρα ενθάρρυνσης και αποθάρρυνσης που θα μπορούσαν να σχεδιαστούν από την Πολιτεία σε συνεργασία με τη διοίκηση των μονάδων υγείας, όπως π.χ. διευκόλυνση του ραντεβού για τον εμβολιασμό, ελαστικότητα στο ωράριο εργασίας τις ημέρες του εμβολιασμού, προτεραιότητα στη επιλογή αδειών, ή υποχρεωτική χρήση διπλής μάσκας και εξοπλισμού ατομικής προστασίας.

Η πρόβλεψη της υποχρεωτικότητας να είναι η έσχατη λύση, η οποία πρέπει να έχει συγκεκριμένο χρονικό ορίζοντα και να εφαρμοσθεί μόνον εφόσον τα προηγούμενα μέτρα δεν αποφέρουν σημαντική αύξηση του ποσοστού εμβολιασμού.

Η ακριβής εφαρμογή τέτοιου μέτρου αφενός πρέπει να ορίζεται με βάση το εργατικό ή το δημόσιο δίκαιο, αφετέρου απαιτεί να συνυπολογίζονται τυχόν συνέπειες στον καταμερισμό καθηκόντων και στελέχωση των δομών σε περίπτωση μη συμμόρφωσης, ώστε να αποφεύγεται η υπολειτουργία των τελευταίων ή η εργασιακή επιβάρυνση των άλλων εργαζομένων.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News