360
Φωτογραφία αρχείου από άφιξη τουριστών στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» | Intime

Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων: Τριπλό PCR τεστ και καραντίνα για τα ταξίδια από τη Νότια Αφρική

Protagon Team Protagon Team 26 Νοεμβρίου 2021, 16:35
Φωτογραφία αρχείου από άφιξη τουριστών στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος»
|Intime

Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων: Τριπλό PCR τεστ και καραντίνα για τα ταξίδια από τη Νότια Αφρική

Protagon Team Protagon Team 26 Νοεμβρίου 2021, 16:35

Αυστηρό υγειονομικό πρωτόκολλο για τους ταξιδιώτες από χώρες της Νότιας Αφρικής αποφάσισε η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων που συνεδρίασε εκτάκτως το μεσημέρι της Παρασκευής, εξαιτίας της μετάλλαξης της Μποτσουάνα, για την οποία έχει σημάνει συναγερμός σε επιστήμονες και κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο.

Οι ταξιδιώτες από χώρες της νοτιοαφρικανικής ηπείρου θα μπορούν να ταξιδεύσουν στην Ελλάδα αποκλειστικά για σοβαρούς λόγους και μάλιστα με ειδική άδεια.

Επίσης, θα πρέπει να είναι εμβολιασμένοι και να έχουν τριπλό αρνητικό PCR τεστ. Ενα πριν ταξιδέψουν, ένα με την άφιξή τους στην Ελλάδα και ένα ενώ θα βρίσκονται σε δεκαήμερη καραντίνα, αφότου βέβαια επιστρέψουν.

Ετσι οι ταξιδιώτες από τη Νότια Αφρική, το Λεσότο, την Μποτσουάνα, τη Ζιμπάμπουε, τη Ναμίμπια και το Εσουατίνι θα μπορούν να ταξιδεύσουν στην Ελλάδα μόνο για σοβαρούς λόγους και εφόσον έχουν εξασφαλίσει ειδική άδεια.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας:

Αναφορικά με την εμφάνιση της νέας παραλλαγής B.1.1.529 (μετάλλαξη της Μποτσουάνα) του SARS-COV-2, ύστερα από εισήγηση της Υγειονομικής Επιτροπής, ελήφθησαν οι εξής αποφάσεις της Kυβέρνησης για τις χώρες της Νότιας Αφρικής, Μποτσουάνα, Ναμίμπια, Λεσότο, Ζιμπάμπουε, Μοζαμβίκη, Εσουατίνι, Ζάμπια και Μαλάουι:

– Επιτρέπεται η είσοδος μόνο Ελλήνων υπηκόων και άλλων υπηκόων μόνο για απολύτως απαραίτητες (essential) μετακινήσεις με την προϋπόθεση μοριακού ελέγχου (PCR) 72 ωρών ανεξαρτήτως της εμβολιαστικής τους κατάστασης.

 – Για την είσοδό τους απαραίτητη προϋπόθεση είναι η παροχή άδειας από τις κατά τόπους Πρεσβείες, Προξενεία και Προξενικές Αρχές άλλων χωρών, που εκπροσωπούν την xώρα μας σε περίπτωση απουσίας Ελληνικής Πρεσβείας.

– Κατά την είσοδό τους στη χώρα θα γίνεται καθολικός έλεγχος με ταχύ αντιγονικό τεστ (Rapid Antigen Test).

– Μετά την είσοδο στη χώρα θα επιβάλλεται περιορισμός τους σε ξενοδοχεία καραντίνας για 10 ημέρες και επανέλεγχός τους με την παρέλευση του δεκαημέρου και λήξη της καραντίνας με την προϋπόθεση αρνητικού μοριακού ελέγχου (PCR).

Επισημαίνουμε ότι έως σήμερα δεν υπάρχουν απευθείας πτήσεις με τις συγκεκριμένες χώρες.

Τα ανωτέρω ισχύουν από αύριο Σάββατο 27 Νοεμβρίου ώρα 06.00 π.μ.

Νωρίτερα πάντως ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης ανέφερε ότι και η Ελλάδα θα ακολουθήσει σκληρή γραμμή στις ταξιδιωτικές οδηγίες για τις πτήσεις από χώρες της Αφρικής.

Ερωτηθείς εάν θα υιοθετηθούν ανάλογες ταξιδιωτικές οδηγίες με το Ηνωμένο Βασίλειο και το Ισραήλ, απάντησε ότι «θα πάμε κι εμείς σε σκληρή γραμμή, αλλά θα πρέπει οι επιστήμονές μας να αποκτήσουν καθαρή εικόνα».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...