401
| Intime

Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων: Τρεις μήνες η διάρκεια του πιστοποιητικού νόσησης

Γιάννης Δεβετζόγλου Γιάννης Δεβετζόγλου 8 Δεκεμβρίου 2021, 14:11

Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων: Τρεις μήνες η διάρκεια του πιστοποιητικού νόσησης

Γιάννης Δεβετζόγλου Γιάννης Δεβετζόγλου 8 Δεκεμβρίου 2021, 14:11

Νέα πρόταση προς την κυβέρνηση, για λήξη του πιστοποιητικού νόσησης τρεις μήνες μετά τη διάγνωση της λοίμωξης Covid-19, έκανε το μεσημέρι της Τετάρτης η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας.

Μένει να αποφασίσει η κυβέρνηση εάν θα υιοθετήσει το νέο μέτρο.

Σύμφωνα με την πρόταση, μετά την παρέλευση του τριμήνου, οι αναρρώσαντες θα έχουν περιθώριο ενός μήνα για να προχωρήσουν στον εμβολιασμό τους για τον κορονοϊό και να αποκτήσουν το πιστοποιητικό εμβολιασμού, ώστε να κινούνται ελεύθερα.

Στην περίπτωση που δεν εμβολιαστούν, τότε δεν θα μπορούν να μπουν σε κανέναν κλειστό χώρο, καθώς θα ισχύει και για αυτούς ό,τι ισχύει για τους ανεμβολίαστους.

Η πρόταση έρχεται με τα νέα δεδομένα της μετάλλαξης Ομικρόν, σύμφωνα με τα οποία η επαναλοίμωξη σε όσους έχουν ήδη νοσήσει, είναι αρκετά υψηλότερη σε σχέση με άλλα στελέχη του κορονοϊού.

Πιστοποιητικά εμβολιασμού

Ομοφωνία υπήρξε στο συμβούλιο της Τρίτης των υπουργών Υγείας της ΕΕ στις Βρυξέλλες ως προς την απόφαση τα πιστοποιητικά εμβολιασμού να έχουν ημερομηνία λήξης, με σκοπό την επίσπευση της τρίτης δόσης, ενόψει και του νέου κινδύνου της παραλλαγής Ομικρον.

Ωστόσο, δεν βρέθηκε κοινός τόπος μεταξύ τους για το διάστημα που θα απαιτηθεί για τη λήψη της αναμνηστικής δόσης, η οποία θα προσφέρει παράταση της ισχύος των πιστοποιητικών και μεγαλύτερο τείχος προστασίας από την πανδημία.

Η Κομισιόν έχει ήδη προτείνει η λήξη των ευρωπαϊκών πιστοποιητικών εμβολιασμού να έρχεται στους εννέα μήνες από τη χορήγηση της δεύτερης δόσης (ή της πρώτης στην περίπτωση της Johnson & Johnson) και να αρχίσει να ισχύει από τις 10 Ιανουαρίου.

Ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης έθεσε μια ακόμη παράμετρο στους ευρωπαίους ομολόγους του, λέγοντας πως «η ελληνική πλευρά υποστηρίζει μέτρα που θα ενθαρρύνουν τους πολίτες της ΕΕ να πραγματοποιήσουν όσο το δυνατόν νωρίτερα την ενισχυτική δόση. Το εννιάμηνο είναι πολύς χρόνος», δήλωσε ο υπουργός Υγείας.

Η πρόταση του κ. Πλεύρη ακολουθεί τη γραμμή της κυβέρνησης, που με πρόσφατη απόφασή της έφερε τη δυνατότητα λήψης της αναμνηστικής δόσης στους τρεις μήνες μετά την ολοκλήρωση του βασικού εμβολιασμού με δύο δόσεις. Δηλαδή, πολύ νωρίτερα από κάθε άλλη χώρα της ΕΕ.

Πάντως, η πλειοψηφία των χωρών στηρίζουν την πρόταση των εννέα μηνών, ενώ κάποιες ζήτησαν το όριο λήξης του ευρωπαϊκού πιστοποιητικού εμβολιασμού να παραταθεί ακόμα και στους 12 μήνες. Η Σλοβακία, μάλιστα, διατύπωσε την πρόταση το μέτρο να ξεκινήσει να εφαρμόζεται από τις αρχές Φεβρουαρίου και όχι στα μέσα Ιανουαρίου.

Η πολυφωνία αυτή προκύπτει επειδή πολλές χώρες αναγκάζονται συχνά να λάβουν μονομερείς αποφάσεις, ανάλογα με τα επιδημιολογικά δεδομένα και τις ανάγκες που αντιμετωπίζουν στον πόλεμο ενάντια στην πανδημία.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...