226
| IntimeNews

Παραλλαγή JN.1 και χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη έφεραν συστάσεις για μάσκες σε κλειστούς χώρους

Protagon Team Protagon Team 28 Δεκεμβρίου 2023, 15:24
|IntimeNews

Παραλλαγή JN.1 και χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη έφεραν συστάσεις για μάσκες σε κλειστούς χώρους

Protagon Team Protagon Team 28 Δεκεμβρίου 2023, 15:24

Η αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού έχει προκαλέσει ανησυχία στους ειδικούς με την Εθνική Επιτροπή Λοιμώξεων να συνεδριάζει την Πέμπτη και να προχωρά σε συστάσεις για χρήση μάσκας σε κλειστούς χώρους, νοσοκομεία και ΜΜΜ.

Σύμφωνα με την ΕΡΤ, οι επιστήμονες εκφράζουν προβληματισμό και ανησυχία για τη χαμηλή προσέλευση για το επικαιροποιημένο εμβόλιο καθώς μόνο ένας στους δέκα που ανήκει στις ευπαθείς ομάδες το έχει κάνει.

Η συζήτηση ήρθε στην επιφάνεια εν μέσω έξαρσης των κρουσμάτων κορονοϊού, «καθοδηγούμενης» κυρίως από την υποπαραλλαγή JN.1, σε συνδυασμό και με τη γρίπη και τον αναπνευστικό συγκυτιακό ιό (RSV).

Η νέα διασπορά του κορονοϊού φέρνει εκατοντάδες νέες νοσηλείες στα νοσοκομεία (πάνω από 1.300 εβδομαδιαίως) καθώς και αύξηση διασωληνώσεων και θανάτων.

Οι ειδικοί προτείνουν τήρηση των μέτρων προστασίας, χρήση αντιικών όπου κρίνεται απαραίτητο και εμβολιασμό έναντι της Covid-19.

Σχετικά με το θέμα να επιστρέψει η υποχρεωτική χρήση μάσκας στις μονάδες υγείας, μέλος της επιτροπής ανέφερε ότι η επιτροπή δεν προτείνει υποχρεωτική χρήση μάσκας. Υπενθυμίζει, μάλιστα ότι υπάρχει παλιά σύσταση στα νοσοκομεία, τα οποία μπορούν να επαναφέρουν το μέτρο ανάλογα με την επιδημιολογική κατάσταση.

Οι ειδικοί τονίζουν ότι ειδικά όσοι ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου θα πρέπει να χρησιμοποιούν μάσκα όπου υπάρχει συνωστισμός, όπως τα μέσα μαζικής μεταφοράς, κλειστοί χώροι, αλλά και κατά την επίσκεψή τους σε υγειονομικές μονάδες, για να προστατεύσουν τον εαυτό τους.

Μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι δεν υπάρχει γνωμοδότηση για τη λήψη επιπλέον μέτρων.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...