Σε νέο διάγγελμά του προς τον ουκρανικό λαό το βράδυ της Τετάρτης, ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ανέβασε τους τόνους και μίλησε με σκληρή γλώσσα για όσα συνέβησαν στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός. Μάλιστα, επιτέθηκε στον βετεράνο διπλωμάτη Χένρι Κίσινγκερ, αλλά και σε εκείνους που του ζητούν να παραχωρήσει εδάφη της χώρας του με αντάλλαγμα την ειρήνη με τη Ρωσία.
«Στο Νταβός εμφανίστηκε ο κύριος Κίσινγκερ από το βαθύ παρελθόν και είπε πως ένα κομμάτι της Ουκρανίας θα έπρεπε να δοθεί στη Ρωσία ώστε να μην αποξενωθεί η Ρωσία από την Ευρώπη. Φαίνεται ότι το ημερολόγιό του είναι στο 1938 και όχι στο 2022» είπε ο Ζελένσκι και συνέχισε: «Νόμιζε πως μιλούσε σε άλλο κοινό, στο Μόναχο του 1938 κι όχι στο Νταβός. Παρεμπιπτόντως, στο πραγματικό 1938, όταν η οικογένειά του διέφυγε από τη Ναζιστική Γερμανία, ο Κίσινγκερ ήταν 15 ετών και ήξερε πολύ καλά τι συνέβαινε, και κανείς δεν τον άκουσε τότε να λέει πως θα έπρεπε να προσαρμοστούν όλοι στους Ναζί και να μην πολεμήσουν».
«Συμπτωματικά», ανέφερε στη συνέχεια, «διάφορα άρθρα έχουν εμφανιστεί σε δυτικά ΜΜΕ και αναφέρουν ότι η Ουκρανία πρέπει να αποδεχθεί σκληρές υποχωρήσεις και να παραχωρήσει εδάφη σε αντάλλαγμα για την ειρήνη. Ισως οι New York Times να έγραψαν κάτι παρόμοιο το 1938, αλλά να σας θυμίσω, έχουμε 2022. Πίσω από αυτές τις αναλύσεις των μεγάλων γεωπολιτικών μυαλών που συμβουλεύουν την Ουκρανία να δώσει εδάφη, δεν υπάρχει το ενδιαφέρον για το πώς το αντιμετωπίζουν οι άνθρωποι, εκείνοι που ζουν στις περιοχές που παραχωρούνται. Ουσιαστικά δεν προτείνουν ειρήνη, αλλά την ανταλλαγή εδαφών για την οπτασία της ειρήνης. Θα έπρεπε να θυμούνται πως οι αξίες δεν είναι απλώς μια λέξη».
«Γι’ αυτό συμμετέχω σε όλα αυτά τα φόρουμ, προκειμένου η άποψη της Ουκρανίας να λαμβάνεται υπόψη και τα συμφέροντά της να μην υποβαθμίζονται από εκείνους που βιάζονται για να πετύχουν μια ακόμη συνάντηση με τον δικτάτορα», συμπλήρωσε και κατέληξε υπογραμμίζοντας ότι η πίεση ασκείται από εκείνους που «είναι κολλημένοι σε περασμένους αιώνες», ζουν ακόμη σε εποχές «όπου το συμφέρον του λαού πολλών εθνών γινόταν αντάλλαγμα για να κορεστεί η πείνα των δικτατόρων».
Αντίδραση και από Ποντόλιακ
Την έντονη αντίδραση και του Μιχαΐλο Ποντόλιακ, συμβούλου του προέδρου της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, προκάλεσε η παρέμβαση του βετεράνου αμερικανού δπλωμάτη και πρώην υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, Χένρι Κίσινγκερ.
Ο Ποντόλιακ απάντησε με ανάρτηση στο Twitter: «Με την ευκολία που ο κ. Κίσινγκερ προτείνει να δοθεί στη Ρωσία κομμάτι της Ουκρανίας για να σταματήσει ο πόλεμος, η Ρωσία θα μπορούσε να πάρει και την Πολωνία ή τη Λιθουανία. Πάλι καλά που οι Ουκρανοί στα χαρακώματα δεν έχουν χρόνο για να ακούνε “αυτούς που σπέρνουν τον πανικό στο Νταβός”. Είναι απασχολημένοι υπερασπιζόμενοι την Ελευθερία και τη Δημοκρατία».
As easily as Mr. #Kissinger proposes to give ?? part of ?? to stop the war, he would allow to take Poland or Lithuania away. It’s good that Ukrainians in the trenches do not have time for listening to “Davos panickers”. They’re a little bit busy defending Freedom and Democracy. pic.twitter.com/2zraPDummx
— Михайло Подоляк (@Podolyak_M) May 24, 2022
Ο Ποντόλιακ σχολίασε και άλλους συμμετέχοντες στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός, οι οποίοι φέρεται να υποστηρίζουν στο περιθώριο της συνόδου ότι πρέπει να σταματήσει ο πόλεμος και να επιστρέψουν στο business as usual με τη Ρωσία: «Τι είναι αυτό, νέος ιός τύφλωσης;», σχολίασε.
Τέλος, σύμφωνα με την εφημερίδα «Ukrainska Pravda», υπογράμμισε ότι «η Ουκρανία δεν διαπραγματεύεται την κυριαρχία της για να μπορέσουν κάποιοι να γεμίσουν τα πορτοφόλια τους». Ο ίδιος επισήμανε ότι ο συντομότερος δρόμος για να τερματιστεί ο πόλεμος είναι η αποστολή όπλων και χρημάτων στο Κίεβο και το εμπάργκο στη ρωσική ενέργεια.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News