777
Ουκρανοί στρατιώτες σε ρωσικό έδαφος, στην περιφέρεια του Κουρσκ, την Τρίτη | REUTERS/Viacheslav Ratynskyi

Επίθεση στη Ρωσία: Προέλαση των Ουκρανών – βομβαρδισμοί σε πολλές περιφέρειες

Protagon Team Protagon Team 14 Αυγούστου 2024, 09:31
Ουκρανοί στρατιώτες σε ρωσικό έδαφος, στην περιφέρεια του Κουρσκ, την Τρίτη
|REUTERS/Viacheslav Ratynskyi

Επίθεση στη Ρωσία: Προέλαση των Ουκρανών – βομβαρδισμοί σε πολλές περιφέρειες

Protagon Team Protagon Team 14 Αυγούστου 2024, 09:31

Η Ουκρανία ενέτεινε την Τετάρτη την εκτεταμένη επίθεσή της στο ρωσικό έδαφος, όπου υποστηρίζει πως οι δυνάμεις της έθεσαν υπό τον έλεγχό τους 74 οικισμούς στην περιφέρεια του Κουρσκ.

Παράλληλα, οι Ουκρανοί βομβαρδίζουν εντατικά τη γειτονική στο Κουρσκ, περιφέρεια του Μπέλγκοροντ, ο κυβερνήτης της οποίας κήρυξε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης.

Το βράδυ της Τρίτης, ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι έκανε λόγο για «δύσκολες και σφοδρές» μάχες στην περιφέρεια του Κουρσκ, που συνορεύει με την Ουκρανία και όπου οι δυνάμεις του Κιέβου εισέβαλαν στις 6 Αυγούστου, αιφνιδιάζοντας τα ρωσικά στρατεύματα.

Πρόκειται για την πιο εκτεταμένη επιδρομή ξένου στρατού στο ρωσικό έδαφος από το τέλος του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου.

«Υπάρχουν 74 οικισμοί υπό τον έλεγχο της Ουκρανίας. Γίνονται εκεί επιθεωρήσεις και λαμβάνονται μέτρα σταθεροποίησης», ανέφερε σε ανάρτησή του στο Telegram ο αρχηγός του ουκρανικού κράτους, ενώ είπε ότι «εκατοντάδες» Ρώσοι έχουν αιχμαλωτισθεί.

Ο αρχηγός του ουκρανικού στρατού Ολεξάντρ Σίρσκιι δήλωσε ότι τα στρατεύματά του «προωθήθηκαν σε ορισμένες ζώνες κατά ένα έως τρία χιλιόμετρα» στη διάρκεια της ημέρας, εξασφαλίζοντας τον έλεγχο επιπλέον «40 τετραγωνικών χιλιομέτρων».

Από την πλευρά τους, οι ρωσικές δυνάμεις ανακοίνωσαν πως «απέκρουσαν» νέες ουκρανικές επιθέσεις στην περιφέρεια του Κουρσκ, όπου είπαν ότι έστειλαν ενισχύσεις και προκάλεσαν απώλειες στους αντιπάλους τους.

Παράλληλα, στη γειτονική περιφέρεια του Μπέλγκοροντ, ο κυβερνήτης Βιατσεσλάβ Γκλάντκοφ κήρυξε την Τετάρτη κατάσταση εκτάκτου ανάγκης επικαλούμενος την «εξαιρετικά δύσκολη» κατάσταση λόγω των συνεχιζόμενων ουκρανικών βομβαρδισμών.

«Η κατάσταση στην περιφέρειά μας του Μπέλγκοροντ παραμένει εξαιρετικά δύσκολη και τεταμένη εξαιτίας βομβαρδισμών από τις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις. Σπίτια καταστράφηκαν, άμαχοι σκοτώθηκαν και τραυματίσθηκαν», έγραψε στο Telegram.

Ρωσικές ενισχύσεις καταφθάνουν στο Κουρσκ – EPA/RUSSIAN DEFENCE MINISTRY PRESS SERVICE/HANDOUT

«Για να εγγυηθούμε καλύτερη προστασία του πληθυσμού και να προσφέρουμε περαιτέρω βοήθεια στα θύματα, θα κηρυχθεί κατάσταση εκτάκτου ανάγκης σε επίπεδο περιφέρειας» από σήμερα, πρόσθεσε και τόνισε πως ζητεί η Μόσχα να κηρύξει επίσης κατάσταση εκτάκτου ανάγκης «σε ομοσπονδιακό επίπεδο».

Έκανε λόγο για επιθέσεις ουκρανικών drones εναντίον δυο χωριών της περιφέρειας —πρόκειται για το Σεμπέκινα και το Ουστίνκα.

Οι αρχές στο Κουρσκ ανέφεραν ακόμη πως καταστράφηκαν τέσσερις ουκρανικοί πύραυλοι πάνω από την περιφέρεια τη νύχτα.

Οι αρχές των περιφερειών του Κουρσκ, του Βορόνεζ, του Νίζνι-Νόβγκοροντ και του Μπριάνσκ ανακοίνωσαν επίσης ότι μη επανδρωμένα αεροσκάφη προερχόμενα από την Ουκρανία καταρρίφθηκαν στη διάρκεια της νύχτας από τη ρωσική αντιαεροπορική άμυνα.

Συγκεκριμένα, η ρωσική αντιαεροπορική άμυνα κατέστρεψε 117 μη επανδρωμένα αεροσκάφη και τέσσερις τακτικούς πυραύλους που εκτοξεύθηκαν στη διάρκεια της νύχτας από την Ουκρανία με στόχο αρκετές περιφέρειες, μεταξύ των οποίων αυτή του Κουρσκ, ανακοίνωσε σήμερα το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.

Κάτοικοι του Κουρσκ απομακρύνονται από την εμπόλεμη περιοχή – EPA/RUSSIAN EMERGENCIES MINISTRY HANDOUT

Οι πύραυλοι και 37 μη επανδρωμένα αεροσκάφη καταστράφηκαν πάνω από την περιφέρεια του Κουρσκ, ανέφερε το υπουργείο μέσω της πλατφόρμας Telegram, ενώ 37 μη επανδρωμένα αεροσκάφη καταστράφηκαν πάνω από την περιφέρεια του Βορόνεζ, μεταξύ άλλων.

Το ρωσικό υπουργείο δεν ανακοίνωσε συνολικό αριθμό για τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη και τους πυραύλους που εξαπέλυσε η Ρωσία.

Ο κυβερνήτης της περιφέρειας του Βορόνεζ, Αλεξάντρ Γκούσεφ, δήλωσε πως στη διάρκεια της νύχτας η Ουκρανία εξαπέλυσε περισσότερα από 35 μη επανδρωμένα αεροσκάφη εναντίον της περιφέρειάς του, η οποία βρίσκεται αρκετές εκατοντάδες χιλιόμετρα νότια της Μόσχας.

«Δεν υπήρξαν θύματα», ανέφερε ο Γκούσεφ στην Telegram.

Ταχεία προέλαση των Ουκρανών

Επειτα από μια εβδομάδα ταχείας προώθησης των δυνάμεών του, ο στρατηγός Σίρσκιι ανακοίνωσε ότι οι στρατιώτες του έχουν καταλάβει περισσότερα από 1.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα στη Ρωσία.

Οι ρωσικές αρχές παραδέχθηκαν τη Δευτέρα την απώλεια 28 οικισμών και ουκρανικά εδαφικά κέρδη σε μια ζώνη πλάτους 40 χιλιομέτρων και βάθους 12 χιλιομέτρων.

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του Γαλλικού Πρακτορείου που βασίζονται σε ρωσικές πηγές, στοιχεία από τις οποίες διαθέτει το αμερικανικό Ινστιτούτο για τη Μελέτη του Πολέμου (ISW), τα ουκρανικά στρατεύματα έχουν καταλάβει τουλάχιστον 800 τετραγωνικά χιλιόμετρα μέσα στην περιφέρεια του Κουρσκ.

Ως μέτρο σύγκρισης, η Ρωσία έχει καταλάβει από την 1η Ιανουαρίου φέτος 1.360 τετραγωνικά χιλιόμετρα ουκρανικού εδάφους, σύμφωνα με την ανάλυση του Γαλλικού Πρακτορείου.

Σύμφωνα με ρώσο μπλόγκερ που παρακολουθεί τις εξελίξεις στον πόλεμο και χρησιμοποιεί το ψευδώνυμο Rybar, οι ουκρανικές δυνάμεις συνεχίζουν να επιτίθενται σε πολλαπλές κατευθύνσεις, ενώ τα ρωσικά στρατεύματα επιδιώκουν να τις καθηλώσουν και να καταστρέψουν ιδίως τα τεθωρακισμένα τους, καθώς αναμένουν περαιτέρω ενισχύσεις.

Σύμφωνα με αμερικανό αξιωματούχο, σκοπός της ουκρανικής επιχείρησης φαίνεται πως είναι να αναγκαστεί η Ρωσία να αποσύρει στρατεύματα από τομείς της Ουκρανίας για να αμυνθεί.

Ο Τζο Μπάιντεν είπε ότι η κατάσταση «δημιουργεί αληθινό δίλημμα για τον (πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντίμιρ) Πούτιν».

Ο αμερικανός πρόεδρος, στις πρώτες δηλώσεις του για την επιχείρηση του ουκρανικού στρατού, είπε σε δημοσιογράφους πως η Ουάσινγκτον βρίσκεται σε μόνιμη επαφή με το Κίεβο -παρότι έως χθες η κυβέρνησή του διαβεβαίωνε πως δεν έχει την παραμικρή ανάμιξη στον σχεδιασμό, στην προετοιμασία ή τη διεξαγωγή της.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...