391
Καπνός υψώνεται από το σημείο της επίθεσης κοντά στο αεροδρόμιο του Αμπού Ντάμπι | Sky News

Επίθεση με drone στα Εμιράτα από τους αντάρτες της Υεμένης – Τρεις νεκροί

Protagon Team Protagon Team 17 Ιανουαρίου 2022, 19:42
Καπνός υψώνεται από το σημείο της επίθεσης κοντά στο αεροδρόμιο του Αμπού Ντάμπι
|Sky News

Επίθεση με drone στα Εμιράτα από τους αντάρτες της Υεμένης – Τρεις νεκροί

Protagon Team Protagon Team 17 Ιανουαρίου 2022, 19:42

Τρία βυτιοφόρα μεταφοράς καυσίμων εξερράγησαν έπειτα από επίθεση με drones που εξαπέλυσαν οι σιίτες αντάρτες Χούτι της Υεμένης στην περιοχή του διεθνούς αεροδρομίου του Αμπού Ντάμπι, στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, και σε βιομηχανική ζώνη.

Από την επίθεση σκοτώθηκαν τρεις άνθρωποι και έξι άλλοι τραυματίστηκαν, ενώ ξέσπασε πυρκαγιά. Το επίσημο πρακτορείο WAM των Εμιράτων διευκρίνισε ότι οι νεκροί είναι δύο Ινδοί και ένας Πακιστανός.

Στις έρευνες εντοπίστηκαν κομμάτια ενός μικρού αεροσκάφους, το οποίο ενδεχομένως να ήταν drone, εξήγησε η αστυνομία που προσέθεσε ότι «δεν έχουν σημειωθεί σημαντικές ζημιές».

Είναι, ωστόσο, εντυπωσιακό ότι το Αμπού Ντάμπι βρίσκεται σε απόσταση περίπου 1.000 χιλιομέτρων από την περιοχή που ελέγχουν οι Χούτι, δείχνοντας ότι οι αντάρτες με φτηνά μέσα (πολύ πιθανόν ιρανικής κατασκευής) μπορούν να εξαπολύουν επιθέσεις σε μεγάλη απόσταση από τη βάση τους. Από πολλές απόψεις, όπως εξάλλου σημειώνει η Washington Post, ο πόλεμος στην Υεμένη είναι ένας πόλεμος δι’ αντιπροσώπου του Ιράν και των όπλων του με τους ανταγωνιστές του στον Περσικό.

Ο στρατιωτικός εκπρόσωπος των Χούτι, που μάχεται ενάντια σε συνασπισμό υπό τη Σαουδική Αραβία στον οποίο συμμετέχουν και τα Εμιράτα, δήλωσε ότι οι αντάρτες εξαπέλυσαν «ευρεία στρατιωτική επιχείρηση βαθιά στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα», επιφυλασσόμενος για περισσότερες λεπτομέρειες.

Δυνάμεις του αραβικού συνασπισμού με τη στήριξη των Εμιράτων άρχισαν πρόσφατα να συμμετέχουν στις μάχες κατά των Χούτι στις επαρχίες Μάριμπ και Σάμπουα της Υεμένης.

Τα ΗΑΕ έχουν μειώσει σημαντικά από το 2019 τη στρατιωτική τους παρουσία στην εμπόλεμη χώρα, αλλά εξακολουθούν να εκπαιδεύουν και να εξοπλίζουν τις ένοπλες δυνάμεις της Υεμένης.

Οι Χούτι έχουν εξαπολύσει πολλές επιθέσεις με πυραύλους και drones εναντίον της Σαουδικής Αραβίας και έχουν απειλήσει να επιτεθούν και στα Εμιράτα.

Τον Ιούλιο του 2018 τα Εμιράτα διέψευσαν αναφορές, σύμφωνα με τις οποίες οι Χούτι επιτέθηκαν στο αεροδρόμιο του Αμπού Ντάμπι με drone. Ενα μήνα αργότερα το διεθνές αεροδρόμιο της πρωτεύουσας των Εμιράτων ανακοίνωσε ότι λειτουργεί κανονικά, αφού μέσα που ελέγχονται από τους Χούτι μετέδωσαν ότι οι αντάρτες επιτέθηκαν εναντίον του με drone.

Τον Δεκέμβριο του 2017 οι σιίτες αντάρτες ανακοίνωσαν ότι εκτόξευσαν πύραυλο εναντίον πυρηνικού εργοστασίου στο Αμπού Ντάμπι, κάτι που διέψευσαν και πάλι οι αρχές των Εμιράτων.

Καταδίκη από την Αθήνα

Την επίθεση καταδίκασε έντονα, σε ανάρτηση στο Twitter, το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, που εξέφρασε τα πλέον ειλικρινή συλλυπητήρια στις οικογένειες των θυμάτων και ευχήθηκε ταχεία ανάρρωση στους τραυματίες. Εξίσου, εξέφρασε την πλήρη αλληλεγγύη της Ελλάδας στον στρατηγικό της σύμμαχο και στενό φίλο, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και στον λαό των Εμιράτων.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...