Οι ΗΠΑ, έπειτα από πολύν καιρό, από τον Μάρτιο του 2020, όταν ο τότε πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ επέβαλε απαγόρευση ταξιδίων, άνοιξαν και πάλι τις πύλες τους να υποδεχθούν επισκέπτες από πολλά μέρη του κόσμου. Βέβαια, υπό μία προϋπόθεση: οι εισερχόμενοι στο αμερικανικό έδαφος αεροπορικώς οφείλουν να είναι πλήρως εμβολιασμένοι ή νοσήσαντες. Από τις 8 του μηνός υπήκοοι 33 χωρών έχουν πάλι την ευκαιρία να ταξιδέψουν στις ΗΠΑ: οι Καναδοί, οι Μεξικανοί, οι Βρετανοί, οι Κινέζοι, οι Ινδοί, οι Ιρανοί και κάποιοι από τους Ευρωπαίους (οι πολίτες των 27 κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης). Ετσι στο αεροδρόμιο της Νέας Υόρκης «JFK-Κένεντι» εκτυλίχθηκαν συγκινητικές στιγμές μεταξύ μελών οικογενειών που επανενώθηκαν.
Μέχρι τώρα, τα έκτακτα μέτρα που ίσχυαν και είχαν ληφθεί εξαιτίας του φόβου της εξάπλωσης του κορονοϊού, απαγόρευαν την είσοδο στις ΗΠΑ «για μη ουσιώδεις λόγους». Στο παραπάνω χρονικό διάστημα απουσίασαν από τις εργασίες τους εκεί και όσοι αλλοδαποί εργάζονται με κανονική βίζα και καταβάλλουν στις ΗΠΑ τους φόρους τους. Οπως γίνεται εύκολα κατανοητό, η επιστροφή στη μερική κανονικότητα πανηγυρίστηκε από τα αμερικανικά media τα οποία και δημοσίευσαν διάφορες συναισθηματικές ιστορίες, για ζευγάρια χωρισμένα επί μήνες, για επιχειρηματίες που επιτέλους επέστρεψαν στη βάση τους, κ.λπ.
Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία της ταξιδιωτικής αγοράς, ο αμερικανικός τουριστικός τομέας έχει χάσει περίπου 300 δισ. δολάρια και περίπου ένα εκατομμύριο θέσεις εργασίας κατά το διάστημα εφαρμογής των μέτρων αποκλεισμού. Οι Αμερικανοί πλέον σπεύδουν να προλάβουν την περίοδο των Χριστουγέννων, των «διακοπών», όπως τη λένε εκεί, ώστε να αναθερμανθεί και η εποχική κατανάλωση. Επίσης, η άρση του ταξιδιωτικού λοκντάουν εκτιμάται ότι θα ενισχύσει τα θέατρα και τα μουσεία της Νέας Υόρκης, τα θεματικά πάρκα και τις λοιπές υπηρεσίες τουριστικού χαρακτήρα.
Οι πρώτοι που επωφελήθηκαν από το άνοιγμα των αμερικανικών συνόρων ήταν, βέβαια, οι γείτονες των Αμερικανών, οι Καναδοί και οι Μεξικανοί. Η εισροή από τον Νότο ήταν τεράστια. Οι New York Times έγραψαν ότι στον συνοριακό σταθμό του αυτοκινητοδρόμου που οδηγεί στο Σαν Ντιέγκο, από κάποια στιγμή και μετά, οι αρμόδιοι υπάλληλοι του αμερικανικού κράτους σταμάτησαν να ελέγχουν όχι μόνο τα πιστοποιητικά εμβολιασμού, αλλά και τα κλασικά ταξιδιωτικά έγγραφα (διαβατήρια, κ.λπ.) Ηθελαν να αποσυμφορήσουν το μποτιλιάρισμα, ωστόσο δημιούργησαν πολιτικό ζήτημα που θα εκμεταλλευτούν οι Ρεπουμπλικανοί. (Κατηγορούν την κυβέρνηση του προέδρου Μπάιντεν για διευκόλυνση της παράνομης μετανάστευσης.)
Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, συγκεκριμένα στο λονδρέζικο αεροδρόμιο Χίθροου, ορισμένοι υπάλληλοι αεροπορικών εταιρειών μεταμφιέστηκαν σε «Θείο Σαμ», σε Ελβις Πρίσλεϊ, αλλά και σε άλλες μορφές που υποδηλώνουν «αμερικανισμό» , ώστε να υποδεχθούν στο Νησί τους επιβάτες των πρώτων πτήσεων από τη Νέα Υόρκη. Ουρές επίδοξων ταξιδιωτών σχηματίστηκαν και στο νεοϋορκέζικο αεροδρόμιο «JFK-Κένεντι».
Σε ό,τι αφορά την αεροπορική μετακίνηση προς και από τις ΗΠΑ, οι αμερικανικές υγειονομικές αρχές έχουν πει ότι όλα τα εμβόλια που είναι εγκεκριμένα από την Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ και από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας θα γίνονται δεκτά. Αυτά είναι τα σκευάσματα των AstraZeneca, Johnson & Johnson, Moderna, Pfizer/BioNTech, Covaxin, Sinopharm και Sinovac.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News