690
Ο Εμανουέλ Μακρόν ανακοινώνει τα μέτρα αναβάθμισης του Λούβρου, με φόντο τη Μόνα Λίζα | BERTRAND GUAY/Pool via REUTERS

Επιτέλους! Η Μόνα Λίζα αποκτά τη δική της αίθουσα στο Λούβρο

Protagon Team Protagon Team 29 Ιανουαρίου 2025, 12:05
Ο Εμανουέλ Μακρόν ανακοινώνει τα μέτρα αναβάθμισης του Λούβρου, με φόντο τη Μόνα Λίζα
|BERTRAND GUAY/Pool via REUTERS

Επιτέλους! Η Μόνα Λίζα αποκτά τη δική της αίθουσα στο Λούβρο

Protagon Team Protagon Team 29 Ιανουαρίου 2025, 12:05

Η Μόνα Λίζα θα αποκτήσει τη δική της αίθουσα στο Λούβρο, στο πλαίσιο ενός σχεδίου 800 εκατ. ευρώ που ανακοίνωσε ο γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, την Τρίτη 28 Ιανουαρίου, για την αναβάθμιση του πιο δημοφιλούς μουσείου στον κόσμο.

Καθώς στεκόταν μπροστά από το αριστούργημα του Λεονάρντο ντα Βίντσι, ο Μακρόν ανακοίνωσε επίσης ότι οι επισκέπτες θα πρέπει να αγοράζουν ξεχωριστό εισιτήριο για να δουν τον πίνακα. Προς το παρόν, ένα ενιαίο εισιτήριο εισόδου στο Λούβρο δίνει πρόσβαση σε όλα τα έργα που στεγάζονται σε αυτό, συμπεριλαμβανομένης της Μόνα Λίζα.

Ο Μακρόν, γράφουν οι Times, ανακοίνωσε ότι το τεράστιο πρόγραμμα αναβάθμισης, το οποίο θα περιλαμβάνει μια νέα είσοδο και μια σειρά από υπόγεια δωμάτια, θα χρηματοδοτηθεί με κονδύλια που δεν θα προέλθουν από τους φορολογούμενους. Ανέφερε ότι το Λούβρο θα πληρώσει για μεγάλο μέρος του έργου από ίδιους πόρους, ενώ ο προϋπολογισμός του αναμένεται να ενισχυθεί από μια επιπλέον χρέωση για επισκέπτες εκτός ΕΕ.

Οπως συμπληρώνουν οι Times, το γαλλικό υπουργείο Πολιτισμού σχεδιάζει να καθιερώσει εισιτήριο για επισκέπτες εκτός ΕΕ μεταξύ 25 και 30 ευρώ, ενώ η τρέχουσα τιμή του εισιτηρίου είναι στα 22 ευρώ.

Ο Μακρόν ενημέρωσε ότι και άλλα γαλλικά πολιτιστικά ιδρύματα θα εφαρμόσουν την ίδια πολιτική, προαναγγέλλοντας εισιτήρια «δύο ταχυτήτων» σε μέρη όπως το Ανάκτορο των Βερσαλλιών και το Μουσείο Ορσέ.

Αυτή η πολιτική του «διπλού» εισιτηρίου αναμένεται να τεθεί σε ισχύ το επόμενο έτος.

Οι προεδρικές ανακοινώσεις ήρθαν αφότου η διευθύντρια του Λούβρου, Λοράνς ντε Καρ, έγραψε ένα υπόμνημα στην υπουργό Πολιτισμού, Ρασιντά Ντατί, προειδοποιώντας ότι το μουσείο απειλείται από «ένα ανησυχητικό επίπεδο παλαίωσης» και ζητώντας «επαναξιολόγηση» της έκθεσης της Μόνα Λίζα, η οποία βρίσκεται σε μια αίθουσα με άλλους πίνακες της ίδιας περιόδου.

Η Ντε Καρ χαρακτήρισε την επίσκεψη στο Λούβρο πλέον ως μια «δοκιμασία», με τις γκαλερί γεμάτες, τους επισκέπτες σαστισμένους από τις πινακίδες, την υγρασία στους τοίχους και τις οροφές, και την είσοδο που χτίστηκε το 1988, κάτω από μια γυάλινη πυραμίδα στην αυλή του μουσείου, «κατασκευαστικά ξεπερασμένες».

Οι επισκέπτες, επισημαίνουν οι Times, κάνουν ουρά για να δουν το αριστούργημα του Ντα Βίντσι, αλλά μπορούν να παραμείνουν μόλις 50 δευτερόλεπτα μπροστά του κατά μέσο όρο, σύμφωνα με μια μελέτη το 2019. Είναι αρκετός χρόνος για μια selfie αλλά όχι για να τον θαυμάσουν…

Η Ντε Καρ συνέχισε στο υπόμνημά της: «Ως αποτέλεσμα του ενθουσιασμού, το κοινό περνάει μέσα από την αίθουσα χωρίς να του δοθεί η ευκαιρία να κατανοήσει το έργο του καλλιτέχνη».

Ο Μακρόν απάντησε στο υπόμνημα με μια επίσκεψη στο Μουσείο, και ανακοίνωσε το πρόγραμμα αναβάθμισης –το οποίο ο ίδιος ονόμασε «νέα αναγέννηση του Λούβρου»– με φόντο τη Μόνα Λίζα.

Είπε ότι στον πίνακα θα δοθεί χωριστός χώρος, με αυτόνομη είσοδο και, άρα, με χωριστό εισιτήριο. Δεν διευκρίνισε, ωστόσο, πόσο θα κοστίζει αυτό.

Η έκθεση της Μόνα Λίζα έχει προκαλέσει εδώ και καιρό συζητήσεις στη Γαλλία, με ορισμένους παρατηρητές να παραπονούνται ότι ο πίνακας επισκιάζει τα υπόλοιπα 500.000 έργα Τέχνης και αντικείμενα της συλλογής του Λούβρου, συμπεριλαμβανομένων δύο διάσημων αρχαίων ελληνικών γλυπτών, της Αφροδίτης της Μήλου και της Φτερωτής Νίκης της Σαμοθράκης.

Αξιωματούχοι του υπουργείου Πολιτισμού δήλωσαν ότι η δημιουργία μιας νέας εισόδου στο μουσείο, από τον Σηκουάνα, και η εκμετάλλευση των υπόγειων αιθουσών του θα κοστίσουν περίπου 400 εκατομμύρια ευρώ και θα έχουν ολοκληρωθεί έως το 2031. Τα κεφάλαια θα προέλθουν από φιλότεχνους και από το παράρτημα του Λούβρου στο Αμπου Ντάμπι. Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα κατέβαλαν στο γαλλικό κράτος ένα δισ. ευρώ για το δικαίωμα να έχουν το δικό τους Λούβρο, το 2007, και έκτοτε έδωσαν άλλα 400 εκατομμύρια ευρώ που μπήκαν στο ταμείο του μουσείου του Παρισιού.

Πέρυσι, 8,7 εκατομμύρια άνθρωποι επισκέφτηκαν το μουσείο, εκ των οποίων 23% ήταν Γάλλοι, 13% Αμερικανοί και 5% Βρετανοί, σύμφωνα με τους Times.

Πολιτικοί σχολιαστές ανέφεραν ότι ο Μακρόν, του οποίου τα δημοσκοπικά ποσοστά βρίσκονται στο χαμηλότερο σημείο από τότε που ανέλαβε την εξουσία, το 2017, ελπίζει το σχέδιό του για το Λούβρο να του επιτρέψει να απολαύσει λίγη από τη δόξα που αναλογεί στη Μόνα Λίζα.

Οι συνεργάτες του, από την πλευρά τους, υποστηρίζουν ότι η αποκατάσταση του καθεδρικού ναού της Παναγίας των Παρισίων, πέντε χρόνια μετά την καταστροφή του από πυρκαγιά, θα θεωρηθεί ένα από τα μεγάλα επιτεύγματα του Μακρόν. Πιστεύουν ότι η «αναγέννηση» του Λούβρου θα είναι ένα ακόμη.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...