Η Ελλάδα φαίνεται να επιστρέφει στην περίοδο του περασμένου Μαρτίου όσον αφορά την εξέλιξη της επιδημίας του κορονοϊού, σημείωσε σε δηλώσεις της στον ΣΚΑΪ, η πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών Αθήνας – Πειραιά (ΕΙΝΑΠ), Ματίνα Παγώνη, η οποία αν και διευκρίνισε ότι ακόμα δεν έχουμε μπει στο δεύτερο κύμα, εκτίμησε πως είναι πιθανό αυτό να έρθει νωρίτερα, τέλη Αυγούστου με αρχές Σεπτεμβρίου.
Επικαλούμενη τα στοιχεία των τελευταίων ημερών, η κυρία Παγώνη παρατήρησε ότι σε διάστημα μικρότερο των δύο εβδομάδων διπλασιάστηκε ο αριθμός των ασθενών με κορονοϊό που νοσηλεύονται στα νοσοκομεία, ενώ αντίστοιχη αύξηση παρουσίασε και ο αριθμός των διασωληνωμένων.
«Από ό,τι φαίνεται επιστρέφουμε στον Μάρτιο. Από τις 30 Ιουνίου μέχρι τις 12 Ιουλίου από τα 41 πήγαμε στα 83 κρούσματα , δηλαδή καταγράφηκε διπλασιασμός κρουσμάτων που νοσηλεύονται στα νοσοκομεία μέσα σε 12 μέρες, ενώ αυξήθηκε και ο αριθμός των διασωληνωμένων, καθώς ήταν γύρω στους 7 – 8 και τώρα έχουμε πάει στους 13», υπογράμμισε η κυρια Παγώνη, εκφράζοντας την ανησυχία της για το ενδεχόμενο η χώρα μας να φθάσει να έχει την εικόνα των υπόλοιπων βαλκανικών κρατών, όπου καταγράφεται ραγδαία αύξηση κρουσμάτων.
Σύμφωνα επίσης με την Ματίνα Παγώνη, ιδιαίτερα ανησυχητικό είναι το γεγονός ότι έχει πέσει ο μέσος όρος ηλικίας των ανθρώπων που καταλήγουν από τον COVID-19.
«Σήμερα το πρωί καταγράφηκε στις Βρυξέλλες ο θάνατος μια κοπέλας 18 χρονών, η οποία δεν είχε προβλήματα υγείας. Είναι ανησυχητικό, γιατί δείχνει πλέον ότι έχει πέσει ο μέσος όρος ηλικίας και αυτό γιατί οι ασθενείς υψηλού κινδύνου είναι στο σπίτι», σημείωσε σχετικά.
Οπώς και άλλοι συνάδελφοί της, η κυρία Παγώνη προέβλεψε ότι σε λιγο καιρό όλοι θα φορούν υποχρεωτικά μάσκα σε όλους τους κλειστούς χώρους.
Η πρόβλεψη αυτή έρχεται σε μία περίοδο που η χρήση της μάσκας έχει χαλαρώσει ακόμα και μέσα στο Μετρό (όπου ήταν καθολική), ενώ ολοένα και περισσότερο κυριαρχούν οι εικόνες με τη λεγόμενη «μάσκα-σαλιάρα», φορώντας τη δηλ. κρεμαστή στο σαγόνι.
Στο ερώτημα εξάλλου αν το Εθνικό Σύστημα υγείας μπορεί να αντέξει μία πιθανή μεγάλη αύξηση των κρουσμάτων, η πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών απάντησε λέγοντας ότι υπάρχει αύξηση των κρεβατιών στις ΜΕΘ, από τα 556 στα 785, ενώ μαζί με αυτά που έχουν δεσμευτεί στις ιδιωτικές κλινικές, ξεπερνούν τα 1.000. «Χρειάζεται όμως οπωσδήποτε», πρόσθεσε, «και άλλη αύξηση των κρεβατιών, αν αυξηθούν πολύ τα κρούσματα, οπότε θα έχουμε διασωληνώσεις».
Προς το παρόν, είπε, η Ελλάδα δεν έχει μπει ακόμα στο δεύτερο κύμα του κορονοϊού, δεδομένου ότι ο δείκτης Ro είναι ακόμα χαμηλά, στο 0,30-0,35, και οι αναφορές του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για την ανοδική πορεία της καμπύλης, δεν ισχύουν για τη χώρα μας.
Δεν απέκλεισε ωστόσο το ενδεχόμενο να έρθει το δεύτερο κύμα ακόμα και στα τέλη του επόμενου μήνα. Παράλληλα όμως, απέκλεισε την πιθανότητα ενός νέου lockdown, λέγοντας πως αν τελικά γίνει, θα είναι μόνο σε τοπικό επίπεδο.
Απέναντι στην κατάσταση αυτή, ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ζήτησε εντατικοποίηση των ελέγχων και να διασφαλιστεί -εξαντλώντας κάθε περιθώριο- ότι τα υφιστάμενα μέτρα τηρούνται.
«Το πλαίσιο είναι επαρκές. Υπάρχουν ζητήματα εφαρμογής του», υπογράμμισε κατά τη σύσκεψη της Τετάρτης στο Μαξίμου. «Αρα θα πρέπει να στείλουμε ένα ξεκάθαρο μήνυμα: ότι για να μπορέσουμε να μην βρεθούμε αντιμέτωποι με ένα πιθανό δεύτερο κύμα, αυτά τα οποία έχουμε καθορίσει ως απαραίτητες, ελάχιστες προϋποθέσεις για να μπορούμε να διασφαλίσουμε τη δημόσια υγεία, τηρούνται», επεσήμανε ο κ. Μητσοτάκης, ζητώντας «αυστηροποίηση στους ελέγχους χωρίς εκπτώσεις».
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News