326
O Τζόνσον στις 6 Σεπτεμβρίου στην τελευταία του ομιλία, αποχωρώντας από την πρωθυπουργία | REUTERS/Toby Melville/File Photo

Σενάρια επιστροφής του Μπόρις Τζόνσον

Protagon Team Protagon Team 20 Οκτωβρίου 2022, 18:33
O Τζόνσον στις 6 Σεπτεμβρίου στην τελευταία του ομιλία, αποχωρώντας από την πρωθυπουργία
| REUTERS/Toby Melville/File Photo

Σενάρια επιστροφής του Μπόρις Τζόνσον

Protagon Team Protagon Team 20 Οκτωβρίου 2022, 18:33

Υποψήφιος στην αναμέτρηση για την ηγεσία του Συντηρητικού Κόμματος για την αντικατάσταση της Λιζ Τρας, η οποία παραιτήθηκε νωρίτερα την Πέμπτη, αναμένεται να είναι ο πρώην πρωθυπουργός της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον, σύμφωνα με τους Times.

«Κάνει βολιδοσκοπήσεις, αλλά λέγεται ότι πιστεύει ότι είναι ζήτημα εθνικού συμφέροντος», ανέφερε στο Twitter ο πολιτικός συντάκτης της βρετανικής εφημερίδας Στίβεν Σουίνφορντ.

Το προσεχές Σαββατοκύριακο ο πρώην πρωθυπουργός, ο οποίος παραθέριζε στην Καραϊβική, επιστρέφει στο Λονδίνο, ανέφερε από την πλευρά της η Daily Telegram.

Το σενάριο επιστροφής του Τζόνσον στην Ντάουνινγκ Στριτ συνάδει και με τις θεωρίες ότι ο ίδιος, από το περασμένο Ιούλιο όταν και παραιτήθηκε στη σκιά σκανδάλων, ουδέποτε έκρυψε την επιθυμία του για ένα πολιτικο comeback –αναλυτές υπενθυμίζουν ότι στην τελευταία του ομιλία ως πρωθυπουργός στη Βουλή των Κοινοτήτων είχε αποχαιρετήσει με το σιβυλλικό και κινηματογραφικό «hasta la vista baby» (εις το επανιδείν, μωρά μου»).

Αξίζει εξάλλου να αναφερθεί ότι για την πλειοψηφία (63%) των μελών των Τόρις, ο Μπόρις Τζόνσον θα ήταν ένας καλός αντικαταστάτης της Τρας, σύμφωνα με δημοσκόπηση του ινστιτούτου YouGov η οποία παρουσιάστηκε προ δύο ημερών. Το 32% θεώρησε μάλιστα τον πρώην πρωθυπουργό ως τον κορυφαίο υποψήφιο για την αντικατάστασή της, ακολουθούμενο από τον Ρίσι Σούνακ, ο οποίος βρέθηκε αρκετές μονάδες χαμηλότερα (23%).

Πέραν του Τζόνσον, ο Ρίσι Σουνάκ και η Πένι Μόρντοντ, που διεκδίκησαν την ηγεσία και στις προηγούμενες εσωκομματικές εκλογές, πιστεύεται ότι θα θέσουν εκ νέου υποψηφιότητα για την αντικατάσταση της Τρας, μετέδωσε το Sky News.

Ο Μάικλ Γκόουβ δεν θα βρεθεί μεταξύ των υποψηφίων για την αρχηγία του Συντηρητικού Κόμματος για την ηγεσία, σημείωσε από την πλευρά του ο Guardian.

Ο νέος ή η νέα πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου θα οριστεί έως την Παρασκευή 28 Οκτωβρίου από το κυβερνών Συντηρητικό Κόμμα δήλωσε το απόγευμα της ίδιας ημέρας ο πρόεδρος της Επιτροπής 1922 Γκράχαμ Μπρέιντι. «Θα είναι εφικτό να γίνει μια ψηφοφορία και να ολοκληρωθούν οι εκλογές μέχρι την Παρασκευή 28 Οκτωβρίου», σημείωσε.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...