503
Μακάρι να φτάσουμε στο σημείο που να μας επιτρέπεται από τα δημόσια οικονομικά να αρχίσουμε να μειώνουμε τον ΦΠΑ, αλλά αυτό δεν θα γίνει άμεσα, είπε ο Πρωθυπουργός στη συνέντευξή του στον ΣΚΑΪ | INTIMENEWS/ΓτΠ/ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

Επιστολή Μητσοτάκη σε Φον ντερ Λάιεν: Να παρέμβει η ΕΕ για τη διαφορετική τιμολόγηση από τις πολυεθνικές

Protagon Team Protagon Team 16 Μαΐου 2024, 13:20
Μακάρι να φτάσουμε στο σημείο που να μας επιτρέπεται από τα δημόσια οικονομικά να αρχίσουμε να μειώνουμε τον ΦΠΑ, αλλά αυτό δεν θα γίνει άμεσα, είπε ο Πρωθυπουργός στη συνέντευξή του στον ΣΚΑΪ
|INTIMENEWS/ΓτΠ/ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

Επιστολή Μητσοτάκη σε Φον ντερ Λάιεν: Να παρέμβει η ΕΕ για τη διαφορετική τιμολόγηση από τις πολυεθνικές

Protagon Team Protagon Team 16 Μαΐου 2024, 13:20

Στο κομμάτι της συνέντευξής του στον ΣΚΑΪ που αφορούσε την ακρίβεια με την οποία βρίσκονται αντιμέτωποι οι πολίτες, ο Πρωθυπουργός αναγνώρισε ότι το πρόβλημα υπάρχει και επιμένει ειδικά στα τρόφιμα, ενώ προανήγγειλε πρωτοβουλία του, με επιστολή του προς την πρόεδρο της Κομισιόν, ζητώντας ευρωπαϊκή παρέμβαση για τις διαφορετικές τιμολογιακές πολιτικές των πολυεθνικών, για τα ίδια προϊόντα, στα κράτη-μέλη της ΕΕ.

Η Ευρώπη, εκτίμησε, έχει τη δυνατότητα κανονιστικής παρέμβασης, μια χώρα μεμονωμένα είναι δύσκολο να βάλει πλαίσιο σε πολυεθνικές. Προσθέστε την αγροτική, τη δημογραφική πολιτική και αντιλαμβάνεστε γιατί αυτές οι εκλογές έχουν ξεχωριστή σημασία και η μόνη δύναμη που μιλάει για την Ευρώπη είναι η ΝΔ, σημείωσε.

«Μόνο εμείς συζητάμε την ευρωπαϊκή διάσταση των ευρωεκλογών και ότι ισχυρή Ελλάδα στην Ευρώπη σημαίνει περισσότερα οφέλη για τους πολίτες. Σημαίνει χρήματα όπως αυτά του Ταμείου Ανάκαμψης, του οποίου διεκδικούμε τη συνέχεια αλλά και ένα ευρωπαϊκό χρηματοδοτικό εργαλείο για την αμυντική πολιτική.

»Πιστεύω ότι θα είμαστε πολύ πιο πειστικοί αν προτείνουμε και κοινά έργα και έχω υπόψη μου να συνδέσω το ευρωπαϊκό χρηματοδοτικό εργαλείο με έργα κοινής αμυντικής πολιτικής και έχω υπόψη μου ένα σύστημα ευρωπαϊκής αεράμυνας που θα καλύπτει τις χώρες έναντι οποιασδήποτε απειλής», ανέφερε στο συγκεκριμένο σημείο της συνέντευξής του.

Οσον αφορά τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ για μηδενικό ΦΠΑ, τέλος στα τεκμήρια κ.λπ. (που διαφημίζει στα σχετικά προεκλογικά σποτ ο ίδιος ο Στέφανος Κασσελάκης), ο κ. Μητσοτάκης υποστήριξε ότι  ισοδυναμούν με χρεοκοπία της χώρας. Μόνο ο μηδενισμός του ΦΠΑ στα τρόφιμα είναι το 1% του ΑΕΠ, που σημαίνει άμεση ακύρωση του στόχου για πρωτογενή πλεονάσματα και άμεση διαδικασία επιτήρησης, ανέφερε ενδεικτικά, για να συμπληρώσει:

«Οφείλω να προειδοποιώ ότι αυτά που λέει η αντιπολίτευση είναι παντελώς μη κοστολογημένες προτάσεις που είναι παντελώς ανεφάρμοστες και θα οδηγούσαν τη χώρα στα πρόθυρα χρεοκοπίας (…) Πιστεύει κανείς ότι υπάρχουν τέτοια υπερκέρδη (σ.σ. για τις εταιρείες ενέργειας); Τα ίδια έλεγε ο ΣΥΡΙΖΑ και πριν από τις εκλογές του 2023. Οι πολίτες έχουν κρίση και αντιλαμβάνονται ότι στη χώρα δεν υπάρχουν λεφτόδεντρα.

»Ενα είναι βέβαιο, ότι δεν μπορούμε να κοροϊδεύουμε τους πολίτες και να λέμε αχαλίνωτα ψέματα, όπως κάνει ο αρχηγός της αντιπολίτευσης σήμερα. Ομως δεν μπορούμε να λέμε ότι ζούμε σε καθεστώς φτώχειας, έχουμε αυξήσεις μισθών. Ο μέσος οικογενειάρχης έχει δυσκολίες εν μέσω μιας διετούς ακρίβειας που θα μειωθεί. Οι αυξήσεις των μισθών όμως θα μείνουν.

»Οταν είχα εκλεγεί, είχαμε πει ότι θα μειώσουμε τους φόρους και τους μειώσαμε, καθώς και ότι θα μειώσουμε σημαντικά την ανεργία, και αυτό δείχνουν τα στοιχεία από το 17% έχει πέσει κάτω από το 10%.

»Εχω μιλήσει για μέσο μισθό 1.500 ευρώ στο τέλος της 4ετιας, και θα τον πετύχουμε. Οσο μειώνεται η ανεργία και αυξάνεται η διαπραγματευτική ισχύς του εργαζόμενου, τόσο θα αναγκάζουμε τις επιχειρήσεις να αυξηθούν οι μισθοί. Οταν ακούω ξενοδόχους που παραπονιούνται ότι δεν βρίσκουν εργαζομένους, η απάντησή μου είναι “πληρώστε περισσότερα και θα βρείτε”».

«Με το που υπάρξει δημοσιονομικός χώρος», δεσμεύθηκε, «θα εστιάσουμε την προσοχή μας στις μειώσεις εργοδοτικών εισφορών. Μακάρι να φτάσουμε στο σημείο που να μας επιτρέπεται από τα δημόσια οικονομικά να αρχίσουμε να μειώνουμε το ΦΠΑ, αλλά αυτό δεν θα γίνει άμεσα».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...