Τις φοβίες του Αδόλφου Χίτλερ για τις αρρώστιες αποκάλυψαν επιστολές που είχε γράψει γιατρός του οι οποίες πρόσφατα ήρθαν στο φως της δημοσιότητας. Σύμφωνα με το περιεχόμενο των γραμμάτων αυτών, ο δικτάτορας υποβλήθηκε σε θεραπείες πολλές φορές από το 1935 και για 10 χρόνια από τον Καρλ Οτο βον Αικεν, έναν ειδικό ωτορινολαρυγγολόγο από τη Γερμανία.
Οι επιστολές του γιατρού σε έναν ξάδερφό του ανακαλύφθηκαν από τον Ρόμπερτ Ντόπγκεν, τον δισέγγονο του Βον Αικεν, ο οποίος βρήκε τις επιστολές καθώς ερευνούσε οικογενειακά αρχεία για ένα σχολικό έργο, έγραψε η Telegraph, επικαλούμενη δημοσίευμα που φιλοξένησε την Κυριακή η ελβετική εφημερίδα NZZ am Sonntag. Ο Βον Αικεν πέθανε το 1960.
Ο βρετανός ιστορικός Ρίτσαρντ Τζέι Εβανς, ειδικός στη γερμανική ιστορία, πιστοποίησε την αυθεντικότητα των αδημοσίευτων επιστολών, πρόσθεσε η εφημερίδα.
Κατά τις εν λόγω επιστολές, ο Χίτλερ είπε στον γιατρό του μετά την πρώτη τους συνάντηση τον Μάιο του 1935: «Αν υπάρχει κάτι κακό, πρέπει οπωσδήποτε να το μάθω».
Η NZZ am Sonntag επεσήμανε πως οι επιστολές φανερώνουν τον φόβο του Χίτλερ για κάποια σοβαρή νόσο όπως και τη σημασία που έδινε ο ίδιος στη φωνή του, ένα απαραίτητο στοιχείο των ομιλιών στις οποίες καλούσε το ακροατήριό του να υποστηρίξει το ναζιστικό καθεστώς.
Μια επέμβαση για την αφαίρεση ενός πολύποδα, μάλιστα, αναβλήθηκε στις παραμονές μίας τέτοιας ομιλίας – αφηγούνται οι επιστολές – καθώς ο Βον Αικεν είχε συμβουλέψει τον Χίτλερ να ξεκουράσει τη φωνή του μετά το χειρουργείο.
«Ημουν ο γιατρός του, όχι ο δολοφόνος του»
Στις επιστολές του, ο Βον Αικεν δεν αμφισβήτησε ποτέ ότι θεράπευε έναν άνθρωπο του οποίου οι πράξεις οδήγησαν στον θάνατο εκατομμυρίων ανθρώπων στο Ολοκαύτωμα και τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, κατά τις ίδιες πηγές.
Οταν ρωτήθηκε από ρώσους ανακριτές, μετά τον πόλεμο, γιατί δεν σκότωσε τον Χίτλερ ο ίδιος, ο Βον Αικεν επικαλέστηκε την επαγγελματική του ιδιότητα, σύμφωνα με την NZZ am Sonntag: «Ημουν ο γιατρός του, όχι ο δολοφόνος του».
Αντιμέτωπος με μία ολοκληρωτική ήττα ο Χίτλερ αυτοκτόνησε σε καταφύγιο στο Βερολίνο το 1945, λίγο πριν το τέλος του πολέμου.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News