556
Ο ισραηλινός υπουργός Αμυνας, Γιόαβ Γκαλάντ, κατά την προ τριμήνου συνάντησή του με τον αμερικανό ομόλογό του, Λόιντ Οστιν, στην Ουάσινγκτον | REUTERS/Kevin Lamarque

Επίσκεψη του ισραηλινού υπουργού Αμυνας στις ΗΠΑ για «κρίσιμες συνομιλίες»

Protagon Team Protagon Team 24 Ιουνίου 2024, 19:28
Ο ισραηλινός υπουργός Αμυνας, Γιόαβ Γκαλάντ, κατά την προ τριμήνου συνάντησή του με τον αμερικανό ομόλογό του, Λόιντ Οστιν, στην Ουάσινγκτον
|REUTERS/Kevin Lamarque

Επίσκεψη του ισραηλινού υπουργού Αμυνας στις ΗΠΑ για «κρίσιμες συνομιλίες»

Protagon Team Protagon Team 24 Ιουνίου 2024, 19:28

Ο ισραηλινός υπουργός Αμυνας βρίσκεται στην Ουάσινγκτον για συναντήσεις με ανώτερους αξιωματούχους της κυβέρνησης Μπάιντεν. Ο Γιόαβ Γκάλαντ θα έχει συνομιλίες τις οποίες χαρακτήρισε ως «κρίσιμες», σχετικά με τις δίδυμες συγκρούσεις με τη Χαμάς στη Γάζα και τη Χεζμπολάχ στο Λίβανο.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Guardian, ο υπουργός, συνοδευόμενος από τον αναπληρωτή αρχηγό του επιτελείου των αμυντικών δυνάμεων του Ισραήλ (IDF), πρόκειται να συναντήσει τον ομόλογό του, υπουργό Αμυνας των ΗΠΑ, Λόιντ Οστιν, ενώ τη Δευτέρα είχε συνάντηση με τον υπουργό Εξωτερικών, Αντονι Μπλίνκεν, και με τον ειδικό απεσταλμένο του Τζο Μπάιντεν, Εϊμος Χότσταϊν.

Η επίσκεψη του Γκάλαντ πραγματοποιείται καθώς ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπένιαμι Νετανιάχου, επανέλαβε τον ισχυρισμό του ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν είναι υπεύθυνη για μια «δραματική πτώση» στις αποστολές όπλων προς το Ισραήλ τους τελευταίους μήνες – μια κατηγορία που εξόργισε Αμερικανούς αξιωματούχους, οι οποίοι την περιγράφουν ως «περίεργη».

Σε δήλωσή του την Κυριακή, ο Νετανιάχου επανέλαβε την αντίθεσή του στον τερματισμό του πολέμου στη Γάζα –μια από τις προϋποθέσεις που θέτει η Χεζμπολάχ για αποκλιμάκωση– όσο η Χαμάς βρίσκεται ακόμα στις θέσεις της.

Περιγράφοντας τους λόγους της επίσκεψής του, ο Γκάλαντ είπε: «Κατά τη διάρκεια αυτών των συναντήσεων σκοπεύω να συζητήσω τις εξελίξεις στη Γάζα και τον Λίβανο. Αυτές οι συζητήσεις είναι ιδιαίτερα σημαντικές. Είμαστε έτοιμοι για οποιαδήποτε ενέργεια μπορεί να απαιτηθεί στη Γάζα, στον Λίβανο και σε πρόσθετες περιοχές».

Ορισμένοι Ισραηλινοί αξιωματούχοι έχουν συνδέσει μια ώθηση στη Ράφα, τη νότια περιοχή της Γάζας –όπου το Ισραήλ ισχυρίζεται ότι στοχεύει τα τελευταία τάγματα της Χαμάς– με μια πιθανή επανεστίαση στα σύνορα με τον Λίβανο, όπου η κλιμάκωση των ανταλλαγών πυρών μεταξύ Ισραήλ και Χεζμπολάχ έχει αυξήσει τους φόβους για έναν ευρύτερο πόλεμο στην περιοχή.

Ο Γκάλαντ φάνηκε να κάνει μια αντίστοιχη σύνδεση στη δήλωσή του πριν φύγει από το Ισραήλ. «Η μετάβαση στην τρίτη φάση του σχεδίου μας στη Γάζα έχει τεράστια σημασία. Θα συζητήσω αυτή τη μετάβαση με αμερικανούς αξιωματούχους, θα τους εξηγήσω πώς μπορεί να επιτρέψει πρόσθετα πράγματα, και ξέρω ότι θα επιτύχουμε τη στενή συνεργασία με τις ΗΠΑ και σε αυτό το θέμα», είπε.

Την Κυριακή, ο αρχηγός του αμερικανικού γενικού επιτελείου προειδοποίησε ότι μια πιθανή ισραηλινή επίθεση στον Λίβανο θα μπορούσε να αυξήσει τον κίνδυνο μιας ευρύτερης σύγκρουσης, που ίσως προσελκύει σε αυτήν το Ιράν και τους ευθυγραμμισμένους με αυτό μαχητές.

Εν μέσω ανησυχιών ότι οι μάχες με τη Χεζμπολάχ θα μπορούσαν να κλιμακωθούν σε έναν ευρύτερο πόλεμο, ο ηγέτης της, Χασάν Νασράλα, επανέλαβε τις απειλές ότι το κίνημά του θα χτυπήσει ευρέως σε ολόκληρο το Ισραήλ. Η ένοπλη ομάδα του Λιβάνου δημοσίευσε βίντεο με θέσεις και συντεταγμένες του ισραηλινού στρατού, μαζί με ένα απόσπασμα από ομιλία του Νασράλα όπου λέει ότι «αν επιβληθεί πόλεμος στον Λίβανο, η αντίσταση θα αγωνιστεί χωρίς περιορισμούς, ή κανόνες».

Σχεδόν καθημερινές ανταλλαγές πυρών σημειώνονται κατά μήκος των συνόρων του Λιβάνου με το βόρειο Ισραήλ, από τότε που μαχητές της Λωρίδας της Γάζας που ελέγχονται από τη Χαμάς πραγματοποίησαν την αιματηρή τους επίθεση στο νότιο Ισραήλ στις αρχές του περασμένου Οκτωβρίου, πυροδοτώντας τον πόλεμο στη Γάζα.

Ο Νετανιάχου είπε την Κυριακή ότι η διαμάχη με τις ΗΠΑ για τις καθυστερήσεις όπλων θα επιλυθεί σύντομα. «Πριν από περίπου τέσσερις μήνες, υπήρξε μια δραματική πτώση στην προμήθεια οπλισμού που έφτανε από τις ΗΠΑ στο Ισραήλ. Λάβαμε κάθε είδους εξηγήσεις, αλλά η ουσία της κατάστασης δεν άλλαξε», είπε σε συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου. «Ελπίζω και πιστεύω ότι το ζήτημα θα επιλυθεί στο άμεσο μέλλον», κατέληξε.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...