413
Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν χαιρετά γάλλους στρατιώτες στην αεροπορική βάση Μιχαήλ Κογκαλνιτσεάνου, κοντά στην Κωνστάντζα. Οι δυνάμεις αυτές «προστατεύουν τα ανατολικά σύνορα της ΕΕ» στο πλαίσιο της ΝΑΤΟϊκής αντίδρασης στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, δήλωσε | Yoan Valat/Pool via REUTERS

Επίσκεψη Μακρόν σε Ρουμανία και Μολδαβία – Επόμενος σταθμός το Κίεβο;

Protagon Team Protagon Team 14 Ιουνίου 2022, 22:21
Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν χαιρετά γάλλους στρατιώτες στην αεροπορική βάση Μιχαήλ Κογκαλνιτσεάνου, κοντά στην Κωνστάντζα. Οι δυνάμεις αυτές «προστατεύουν τα ανατολικά σύνορα της ΕΕ» στο πλαίσιο της ΝΑΤΟϊκής αντίδρασης στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, δήλωσε
|Yoan Valat/Pool via REUTERS

Επίσκεψη Μακρόν σε Ρουμανία και Μολδαβία – Επόμενος σταθμός το Κίεβο;

Protagon Team Protagon Team 14 Ιουνίου 2022, 22:21

Στη Ρουμανία έφτασε το βράδυ της Τρίτης ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν προκειμένου να συναντηθεί με τους 500 Γάλλους στρατιώτες οι οποίοι αναπτύχθηκαν στη χώρα αυτή μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Στη συνέχεια θα επισκεφθεί τη Μολδαβία ενώ ακολούθως δεν αποκλείεται να μεταβεί και στο Κίεβο, σύμφωνα με τον Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Η περιοδεία αυτή γίνεται με στόχο «να στηρίξουμε τους στρατιώτες μας που (…) κινητοποιήθηκαν στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ για να προστατεύσουν τα ανατολικά σύνορα της Ευρωπαϊκής Ενωσης και να αποφευχθεί μια επέκταση του πολέμου», εξήγησε ο ίδιος λίγο πριν αναχωρήσει από τη Γαλλία.

Αξίζει να αναφερθεί πως αυτή είναι η πρώτη επίσκεψη του Μακρόν στη νοτιοανατολική Ευρώπη μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου η οποία «έσπειρε παντού μια γεωπολιτική και οικονομική αταξία».

Ο γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν συνομιλεί σε στρατιώτες της γαλλικής στρατιωτικής αποστολής «Αετός», στην αεροπορική βάση Μιχαήλ Κογκαλνιτσεάνου, κοντά στην Κωνστάντζα / Yoan Valat/Pool via REUTERS

Οσον αφορά την πολυαναμενόμενη επίσκεψη στην Ουκρανία, αυτή ενδέχεται να γίνει αργότερα αυτήν την εβδομάδα. Σύμφωνα με γερμανικά και ιταλικά ΜΜΕ, ο Μακρόν είναι πιθανόν να μεταβεί στην Ουκρανία μαζί με τον Γερμανό καγκελάριο Ολαφ Σολτς και τον Ιταλό πρωθυπουργό Μάριο Ντράγκι (περισσότερα εδώ). Η πληροφορία αυτή δεν επιβεβαιώνεται από το Μέγαρο των Ηλυσίων, πάντως, το οποίο επιμένει ότι προς το παρόν «τίποτα δεν είναι βέβαιο».

Ο Μακρόν, που συνοδεύεται από τους νέους υπουργούς Εξωτερικών Κατρίν Κολονά και Αμυνας Σεμπαστιάν Λεκορνί, έφτασε στις 20.00 στην αεροπορική βάση Μιχαήλ Κογκαλνιτσεάνου, κοντά στην Κωστάντζα, το μεγάλο ρουμανικό λιμάνι στη Μαύρη Θάλασσα που απέκτησε στρατηγική σημασία μετά την έναρξη του πολέμου. Οπως οι Βαλτικές χώρες και η Πολωνία, «η Ρουμανία είναι στην πρώτη γραμμή», σύμφωνα με το Παρίσι.

Ο Μακρόν θα έχει συνομιλίες με τον πρωθυπουργό της Ρουμανίας Νικολάε Τσιούκα, με άλλους υψηλόβαθμους αξιωματούχους και με μέλη της γαλλικής στρατιωτικής αποστολής «Αετός» η οποία αναπτύχθηκε στην περιοχή «στο πλαίσιο της ενίσχυσης της αποτρεπτικής και αμυντικής δύναμης» του ΝΑΤΟ στην ανατολική Ευρώπη.

Η γαλλική αποστολή αναμένεται να ενισχυθεί μέχρι τα τέλη του έτους, φτάνοντας τους 1.000 άνδρες, ενώ θα αποκτήσει επίσης και άρματα μάχης Leclerc.

Το πρωί της Τετάρτης ο γάλλος πρόεδρος θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της Ρουμανίας Κλάους Γιοχάνις ενώ το μεσημέρι θα βρεθεί στο Κισινάου, την πρωτεύουσα της Μολδαβίας, για συνομιλίες με την πρόεδρο Μάγια Σάντου. Με την τελευταία έχει αναπτύξει μια «σχέση εμπιστοσύνης», έγραψε το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, θυμίζοντας πως την έχει δεχτεί τρεις φορές στο Μέγαρο των Ηλυσίων από τον Φεβρουάριο του 2021.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...