471
Η πριγκίπισσα και αντιβασίλισσα της Ισπανίας Λεονόρ χαιρετάει τους Μαδριλένους που την επευφημούν έξω από τη Βουλή | REUTERS/Susana Vera

Επισήμως διάδοχος του ισπανικού θρόνου η Λεονόρ

Protagon Team Protagon Team 31 Οκτωβρίου 2023, 18:42
Η πριγκίπισσα και αντιβασίλισσα της Ισπανίας Λεονόρ χαιρετάει τους Μαδριλένους που την επευφημούν έξω από τη Βουλή
|REUTERS/Susana Vera

Επισήμως διάδοχος του ισπανικού θρόνου η Λεονόρ

Protagon Team Protagon Team 31 Οκτωβρίου 2023, 18:42

Σε ηλικία δύσκολη για τα κορίτσια, η πριγκίπισσα Λεονόρ αναδύθηκε στο βασιλικό προσκήνιο της Ευρώπης ως διάδοχος του ισπανικού θρόνου. Την Τρίτη 31 Οκτωβρίου έγινε η σχετική τελετή στην ισπανική Βουλή κατά την οποία η κοπέλα που μόλις συμπλήρωσε τα 18 χρόνια της έδωσε όρκο πίστης στο σύνταγμα της φίλης και συμμάχου χώρας. Την καμάρωσαν ο πατέρας της, ο βασιλιάς Φελίπε ΣΤ’, και η μητέρα της, η βασίλισσα Λετίσια.

Τον περασμένο Μάιο η Λεονόρ αποφοίτησε από το Atlantic College, ένα οικοτροφείο στο Vale of Glamorgan της Ουαλίας. Καθώς ελάμβανε το απολυτήριό της, οι συμμαθήτριές της την επευφημούσαν και οι καθηγητές της επαινούσαν τα προσόντα της: «Το αταλάντευτο πάθος της για μάθηση, για κατανόηση των ανθρώπων, για την εξερεύνηση διαφορετικών προοπτικών, όπως και την αίσθηση του χιούμορ της». Οι κλασικές ευχές, «και εις ανώτερα, παιδί μου» και τα τοιαύτα, είναι απολύτως περιττές στην περίπτωσή της: το κορίτσι πάει φουλ για βασίλισσα από θέση αντιβασιλίσσης!

H πριγκίπισσα Λεονόρ ορκίζεται στη Βουλή υπό τα όμματα των βασιλέων γονιών της, Φελίπε και Λετίσια, και της πριγκίπισσας αδελφής της, της Σοφίας (Ballesteros/Pool via REUTERS)

Η εξειδικευμένη στα θέματα των ευρωπαϊκών βασιλικών οίκων συντάκτρια της Corriere della Sera Ενρίκα Ρόντολο έγραψε με οίστρο: «Με σταθερή φωνή, φορώντας λευκό παντελόνι, έχοντας τα μαλλιά της δεμένα πίσω, ορκίστηκε. Αγκάλιασε το πεπρωμένο της καταχειροκροτούμενη από τους βουλευτές». Η ίδια η Λεονόρ είπε βαθυστόχαστα πράγματα: «Αναλαμβάνω μεγάλη ευθύνη, ελπίζω να το κάνω με την ύψιστη αξιοπρέπεια και δίνοντας το καλύτερο παράδειγμα». Λέξεις που δεν μπορούν παρά να μας θυμίζουν τα πρόσφατα σκάνδαλα της ισπανικής μοναρχίας, σχολίασε κεφάτα η Ρόντολο.

Μετά τον όρκο, η βασιλική  κληρονόμος παρέλαβε τα μετάλλια του Κογκρέσου και της Γερουσίας και μαζί τους απέκτησε και το δικαίωμα προσωρινής αντικατάστασης του πατρός της ως έχουσα τον τίτλο της αντιβασιλίσσης. Δεκαεννέα κανονιοβολισμοί μετέφεραν σε όλη τη Μαδρίτη το μήνυμα ότι για την Ισπανία οι στιγμές αυτές ήταν ιστορικής σημασίας. Παραστάτες στη θεσμική παράσταση της Λεονόρ ήταν μια Rolls Royce Phamton IV και 400 άνδρες της δημοτικής αστυνομίας μαζί με 900 κανονικούς αστυφύλακες.

«Σήμερα, λοιπόν, γεννήθηκε η μέλλουσα βασίλισσα, ακριβώς στα δέκατα όγδοα γενέθλιά της. Αυτή που θα φέρει καινούργιες λαϊκές συμπάθειες στον ισπανικό θρόνο. Ορκίστηκε και αυτή, όπως είχε ορκιστεί ο πατέρας της το 1986 στο Κοινοβούλιο υπό το βλέμμα του βασιλιά Χουάν Κάρλος. Η αποδοχή της πριγκίπισσας έχει αυξηθεί στο 63%. Είναι τα νιάτα της, τα γαλανά μάτια της, τα ξανθά μαλλιά της, ακόμη και η είσοδός της στη Στρατιωτική Ακαδημία της Σαραγόσα, που γοητεύουν. Μπορεί να αποβεί το κλειδί στην υπόθεση της ισπανικής μοναρχίας». 

Με την ευκαιρία του όρκου της Λεονόρ ο βασιλικός οίκος της Ισπανίας κυκλοφόρησε μια σειρά από φωτογραφίες της πριγκίπισσας, πολλές από τις οποίες δεν είχαν δημοσιευτεί στο παρελθόν. Τώρα η κοπέλα έχει μόνο μέλλον: με τη φρεσκάδα της είναι έτοιμη να ενσαρκώσει το μέλλον της Ισπανίας.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...