246
Η προαναγγελθείσα υπογραφή του λεγόμενου «letter of request» για τα αμερικανικά μαχητικά αεροσκάφη είναι γεγονός | EPA/US MARINE CORPS/CPL. FRANCISCO J. DIAZ JR.

Επίσημο αίτημα της Ελλάδας για αγορά 40 μαχητικών F-35

Protagon Team Protagon Team 29 Ιουνίου 2022, 21:10
Η προαναγγελθείσα υπογραφή του λεγόμενου «letter of request» για τα αμερικανικά μαχητικά αεροσκάφη είναι γεγονός
|EPA/US MARINE CORPS/CPL. FRANCISCO J. DIAZ JR.

Επίσημο αίτημα της Ελλάδας για αγορά 40 μαχητικών F-35

Protagon Team Protagon Team 29 Ιουνίου 2022, 21:10

Το επίσημο αίτημα της Ελλάδας για την αγορά 20 μαχητικών αεροσκαφών F-35 και άλλων 20 υπό αίρεση (option), υπεγράφη την Τετάρτη ενώ αναμένεται να αποσταλεί στις ΗΠΑ τις επόμενες ημέρες. Μάλιστα, οι εν λόγω διαδικασίες αναμένεται να βρεθούν στο επίκεντρο των συναντήσεων που θα έχει ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος και οι επιτελείς των Ενόπλων Δυνάμεων επί αμερικανικού εδάφους τον Ιούλιο, σύμφωνα με την τηλεόραση του ΣΚΑΪ.

Τη συγκεκριμένη εξέλιξη είχε προαναγγείλει ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης τον Μάιο, ο οποίος είχε εκδηλώσει το ενδιαφέρον της Ελλάδας να ενταχθεί στο πρόγραμμα των μαχητικών πέμπτης γενιάς F-35 κατά την επίσκεψή του στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Την άμεση έναρξη των διαδικασιών για την απόκτηση των αεροσκαφών F-35 είχε γνωστοποιήσει, λίγες ημέρες αργότερα, ο κ. Παναγιωτόπουλος, ο οποίος είχε συνάντηση με στελέχη του προγράμματος (JSF PO – Joint Strike Fighter Program Office) για τα μαχητικά, με τη συμμετοχή και του νέου πρεσβευτή των ΗΠΑ στην Αθήνα, Τζορτζ Τσούνη. Σε σχετική ανάρτησή του, ο κ. Τσούνης είχε αναφέρει: «Σηκώνουμε τα μανίκια και πιάνουμε δουλειά. Τα F-35 θα ενισχύσουν τις αμυντικές δυνατότητες της Ελλάδας, θα εμβαθύνουν τη διαλειτουργικότητα των ενόπλων δυνάμεων Ελλάδας – ΗΠΑ και ΝΑΤΟ, διασφαλίζοντας την περιφερειακή σταθερότητα».

Κυβερνητικές πηγές σχολίασαν την είδηση που έγινε γνωστή το βράδυ της Τετάρτης κάνοντας λόγο για «ζήτημα του υπουργείου Αμυνας» και «για μια διαδικασία που είναι δρομολογημένη εδώ και καιρό». «Πρόκειται για την υπογραφή και την αποστολή του Letter of Request (LoR) που είναι το πρώτο βήμα σε μια μακρά διαδικασία», διευκρίνισαν.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...