327
Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Άντονι Μπλίνκεν περιοδεύει στη Μέση Ανατολή, για έκτη φορά από την έναρξη του πολέμου στη Γάζα | REUTERS/Evelyn Hockstein

Επίσημο αίτημα ΗΠΑ στον ΟΗΕ για εκεχειρία στη Γάζα – συνεχίζεται η περιοδεία Μπλίνκεν στη Μ. Ανατολή

Protagon Team Protagon Team 21 Μαρτίου 2024, 10:56
Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Άντονι Μπλίνκεν περιοδεύει στη Μέση Ανατολή, για έκτη φορά από την έναρξη του πολέμου στη Γάζα
|REUTERS/Evelyn Hockstein

Επίσημο αίτημα ΗΠΑ στον ΟΗΕ για εκεχειρία στη Γάζα – συνεχίζεται η περιοδεία Μπλίνκεν στη Μ. Ανατολή

Protagon Team Protagon Team 21 Μαρτίου 2024, 10:56

Επίσημο αίτημα για εκεχειρία στη Γάζα διατυπώνουν οι Ηνωμένες Πολιτείες. Ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν –που βρίσκεται στη Μέση Ανατολή για έκτη φορά από την έναρξη των εχθροπραξιών στη Γάζα– δήλωσε πως η κυβέρνησή του υπέβαλε στα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ σχέδιο απόφασης με το οποίο ζητά να κηρυχθεί άμεση κατάπαυση του πυρός που θα συνδέεται με την απελευθέρωση των ομήρων που κρατούνται από τη Χαμάς.

«Εχουμε ελπίδες ότι τα άλλα κράτη-μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας θα υποστηρίξουν το σχέδιο αυτό», δήλωσε ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, ο οποίος είχε την Τετάρτη σχετικές συζητήσεις στην Τζέντα, την Πέμπτη επισκέπτεται το Κάιρο, ενώ την Παρασκευή αναμένεται στην Ιερουσαλήμ.

Στη συνάντηση που είχε με τον σαουδάραβα πρίγκιπα Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, επαναβεβαίωσε τη «δέσμευση» της κυβέρνησής του να εξευρεθεί «διαρκής λύση» στην κρίση και να υπάρξει στο μέλλον «παλαιστινιακό κράτος» που θα προσφέρει εγγυήσεις ασφαλείας στο Ισραήλ.

Ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν κατά τη συνάντησή του με τον σαουδάραβα πρίγκιπα Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν – REUTERS/Evelyn Hockstein

Μπροστά σε μια επιχείρηση στη Ράφα

Οι ΗΠΑ, ιστορικός σύμμαχος του Ισραήλ σε διεθνές επίπεδο, πιέζουν να αποφευχθεί ευρείας κλίμακας χερσαία επιχείρηση στη Ράφα, πάνω στα κλειστά σύνορα με την Αίγυπτο, όπου έχουν καταφύγει 1,5 εκατ. άνθρωποι, στη μεγάλη τους πλειονότητα βίαια εκτοπισμένοι από άλλους τομείς του θύλακα.

Ο αμερικανός υπουργός Άμυνας Λόιντ Όστιν σε τηλεφωνική συνομιλία που είχε την Τετάρτη με τον ισραηλινό ομόλογό του Γιοάβ Γκάλαντ ζήτησε να εξεταστούν «εναλλακτικές λύσεις».

Οπως ανακοίνωσε το αμερικανικό Πεντάγωνο, οι δύο υπουργοί συζήτησαν επίσης την ανάγκη να γίνουν περισσότερα για την προστασία των αμάχων και να αυξηθεί επειγόντως η ροή ανθρωπιστικής βοήθειας προς τη Γάζα, μέσω χερσαίων διαδρόμων.

Ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου, που έχει αναγγείλει εδώ και καιρό τη χερσαία επίθεση στη Ράφα, είπε την Τετάρτη πως η προετοιμασία για αυτή μπορεί να χρειαστεί κάποιο ακόμη χρόνο.

Ο Νετανιάχου ανακοίνωσε πως θα στείλει στην Ουάσιγκτον, «κατόπιν αιτήματος του προέδρου Τζο Μπάιντεν» ισραηλινή αντιπροσωπεία για να συζητηθούν τα επιχειρησιακά σχέδια τη Ράφα.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...