354
Ο Τατάρ σε πρόσφατη επίσκεψή του -πού αλλού;- στην Αγκυρα | Presidential Press Office/Handout via REUTERS

Επιμένει ο Τατάρ στα δύο κράτη στην Κύπρο

Protagon Team Protagon Team 26 Απριλίου 2021, 12:37
Ο Τατάρ σε πρόσφατη επίσκεψή του -πού αλλού;- στην Αγκυρα
|Presidential Press Office/Handout via REUTERS

Επιμένει ο Τατάρ στα δύο κράτη στην Κύπρο

Protagon Team Protagon Team 26 Απριλίου 2021, 12:37

Τι κι αν ο ΟΗΕ έχει κρίνει ρητά πως λύση του Κυπριακού με δύο «κράτη» δεν μπορεί να υπάρξει; Τι κι αν η Ευρωπαϊκή Ενωση δεν μπορεί να δεχτεί ένα τέτοιο ενδεχόμενο;  Ο τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ –πολιτικός-μαριονέτα του Ταγίπ Ερντογάν– επανέλαβε τη Δευτέρα ότι η πρότασή του για μια λύση δύο κρατών στη νήσο θα φέρει ένα «νέο όραμα» στις συνομιλίες που θα διεξαχθούν αυτή την εβδομάδα υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, παρά το γεγονός ότι η Κυπριακή Δημοκρατία την αποκλείει.

Σε συνέντευξη που έδωσε στο πρακτορείο Reuters μέσω Skype, ο Τατάρ, «πρόεδρος» στην κατεχόμενη βόρεια Κύπρο, δήλωσε πως πάνω από 40 χρόνια συνομιλιών για ένα ομοσπονδιακό σύστημα απέτυχαν και χρειάζεται τώρα μια πιο «ρεαλιστική» προσέγγιση.

«Πηγαίνω εκεί (στη Γενεύη) για να προωθήσω το νέο όραμά μου. Το νέο όραμά μου είναι δύο κυρίαρχα κράτη που ζουν το ένα δίπλα στο άλλο με καλές σχέσεις γειτονίας, που θα συνεργάζονται με κάθε τρόπο, που θα προωθούν την ευημερία όλων των Κυπρίων», δήλωσε ο Τατάρ.

«Όταν λέω δύο κράτη, προφανώς εννοώ την αναγνώριση των Τουρκοκυπρίων. Είμαστε εξίσου κυρίαρχοι με τους Ελληνοκυπρίους», πρόσθεσε.

Αν η ελληνοκυπριακή πλευρά απορρίψει τη φόρμουλα των δύο κρατών, ο Τατάρ δήλωσε πως αυτός θα συνεχίσει να προωθεί μαζί με την Άγκυρα την «κυριαρχία» του τουρκοκυπριακού ψευδοκράτους στην κατεχόμενη βόρεια Κύπρο.

Ο Τατάρ δήλωσε επίσης ότι εξουσιοδότησε έναν διαπραγματευτή για να συζητήσει με τους Ελληνοκυπρίους, μέσω του ΟΗΕ, τη λειτουργία των σημείων διέλευσης ανάμεσα στην ελεύθερη και την κατεχόμενη Κύπρο, προσθέτοντας πως πιστεύει ότι θα πρέπει να ανοίξουν και πάλι σύντομα, αν τα μέρη δείξουν «θετική στάση». Η κυπριακή κυβέρνηση έκλεισε προσωρινά αυτά τα τέσσερα σημεία διέλευσης τον Φεβρουάριο του 2020 εξαιτίας της Covid-19.

Ο Τατάρ, ο οποίος θα έχει σήμερα στην Τουρκία συνομιλίες με τον τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν, δήλωσε επίσης πως σχεδόν 150.000 επισκέπτες έχουν επισκεφθεί τα Βαρόσια από τον Οκτώβριο, όταν οι Τουρκοκύπριοι αποφάσισαν πέρυσι να ανοίξουν εν μέρει την παραλιακή αυτή πόλη, από την οποία οι 39.000 Ελληνοκύπριοι κάτοικοί της διέφυγαν κατά το δεύτερο κύμα της τουρκικής εισβολής του 1974. Σύμφωνα με τον τουρκοκύπριο ηγέτη, είναι άσκοπο να παραμένει η πόλη κλειστή, αν δεν υπάρχει ρεαλιστική προοπτική επίλυσης της σύγκρουσης.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...