399
Πολλοί ουκρανοί θεωρούν ότι η Μέρκελ με τις δηλώσεις της γυρίζει την πλάτη στην χώρα τους στηρίζοντας τον Πούτιν με τον οποίο ανέκαθεν είχε καλές σχέσεις. Στην φωτογραφία η γερμανίδα πρώην καγκελάριος και ο ρώσος πρόεδρος στο Κρεμλίνο το 2021 | Mikhail Svetlov/Getty Images

Επιμένει η Μέρκελ: Μελλοντικά η Ευρώπη θα πρέπει να σκεφτεί μια πιθανή σχέση με τη Ρωσία

Protagon Team Protagon Team 30 Σεπτεμβρίου 2022, 13:58
Πολλοί ουκρανοί θεωρούν ότι η Μέρκελ με τις δηλώσεις της γυρίζει την πλάτη στην χώρα τους στηρίζοντας τον Πούτιν με τον οποίο ανέκαθεν είχε καλές σχέσεις. Στην φωτογραφία η γερμανίδα πρώην καγκελάριος και ο ρώσος πρόεδρος στο Κρεμλίνο το 2021
|Mikhail Svetlov/Getty Images

Επιμένει η Μέρκελ: Μελλοντικά η Ευρώπη θα πρέπει να σκεφτεί μια πιθανή σχέση με τη Ρωσία

Protagon Team Protagon Team 30 Σεπτεμβρίου 2022, 13:58

Μία ημέρα μετά την επανεμφάνιση της Ανγκελα Μέρκελ στο προσκήνιο και τις… παρίεργες δηλώσεις της σχετικά με τον Βλαντίμιρ Πούτιν, η γερμανίδα πρώην καγκελάριος επανήλθε επαναλαμβάνοντας ότι μελλοντικά η Ευρώπη θα πρέπει να σκεφτεί και μια πιθανή σχέση με τη Ρωσία χωρίς να εξηγεί αν αυτό το μέλλον θα περιλαμβάνει ή όχι τον ρώσο πρόεδρο.

Η Μέρκελ ενώ έκανε λόγο για τη «βαθιά καμπή» που σηματοδοτεί η 24η Φεβρουαρίου 2022 και για τη «μεγαλύτερη παραβίαση των αρχών του διεθνούς δικαίου στην Ευρώπη μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο» αναφερόμενη στη ρωσική επίθεση στην Ουκρανία, τόνισε ωστόσο ότι είναι αναγκαίος και ο σχεδιασμός της «μακροπρόθεσμης πανευρωπαϊκής αρχιτεκτονικής ασφαλείας – συμπεριλαμβανομένης και της Ρωσίας».

Μιλώντας σε εκδήλωση για τα 1110 χρόνια του Γκόσλαρ (ιστορική πόλη), στην Κάτω Σαξονία, η Μέρκελ, αν και διευκρίνισε ότι δεν σχολιάζει την πολιτική της σημερινής ομοσπονδιακής κυβέρνησης, τάχθηκε για δεύτερη φορά μέσα σε λίγες ημέρες υπέρ του μη αποκλεισμού της Ρωσίας από μια μελλοντική σχέση με την Ευρώπη. «Η 24η Φεβρουαρίου 2022 σηματοδοτεί μια βαθιά καμπή. Επιπλέον, ο επιθετικός πόλεμος της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας συνιστά τη μεγαλύτερη παραβίαση των αρχών του διεθνούς δικαίου στην Ευρώπη μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Αλλά πρέπει να γίνει δουλειά σε μια πανευρωπαϊκή αρχιτεκτονική ασφαλείας – συμπεριλαμβανομένης και της Ρωσίας, ακόμη και αν αυτό θα απαιτούσε μεγάλο σθένος», δήλωσε, παραδεχόμενη ταυτόχρονα ότι «σήμερα αυτός ο στόχος μπορεί να μας φαίνεται εξίσου μη ρεαλιστικός όσο για τον Αντενάουερ το 1950 στο Γκόσλαρ η επανένωση της Γερμανίας».

Πριν από λίγες ημέρες η Μέρκελ, μιλώντας στα εγκαίνια του ιδρύματος «Χέλμουτ Κολ», δήλωσε ότι, αν σήμερα ήταν καγκελάριος ο Χέλμουτ Κολ, θα έκανε το παν για την προστασία της Ουκρανίας, αλλά θα έκανε και το σχεδόν αδιανόητο, θα σκεφτόταν την επόμενη μέρα και ότι μπορούν να υπάρξουν και πάλι σχέσεις με τη Ρωσία. Η δήλωσή της προκάλεσε την αντίδραση του απερχόμενου πρεσβευτή της Ουκρανίας στο Βερολίνο ‘Αντριι Μέλνικ, ο οποίος σχολίασε: «Είναι δύσκολο να το πιστέψει κανείς: η πρώην καγκελάριος, η οποία κατέστησε εφικτή την επιθετικότητα της Μόσχας εναντίον των Ουκρανών με την πολυετή φιλοσοφία της υπέρ του Πούτιν, φιλοσοφεί ξεδιάντροπα για το πώς μπορούν να υπάρξουν και πάλι σχέσεις με τη Ρωσία».

Αναφερόμενη στη σημερινή θέση της Γερμανίας πάντως, η Μέρκελ τόνισε ότι «δεν υπάρχει λόγος εφησυχασμού», αλλά εξέφρασε την πεποίθηση ότι «με επαρκή ισχύ και αυτοπεποίθηση μπορεί και αυτή η κρίση να ξεπεραστεί», δήλωση η οποία έγινε δεκτή με χειροκρότημα από το ακροατήριο.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News