Την αλλαγή κατεύθυνσης της Ιταλίας στο Μεταναστευτικό-Προσφυγικό επιχειρεί να δείξει η νέα κυβέρνηση της Τζόρτζια Μελόνι.
Οπως γράφει στην Deutsche Welle ο ανταποκριτής Θόδωρος Ανδρεάδης-Συγγελάκης, σε ό,τι αφορά τα πλοία των μη κυβερνητικών οργανώσεων ισχύει, πλέον, η γραμμή των «επιλεκτικών αποβιβάσεων».
Τι σημαίνει αυτό; Ο Ματέο Πιαντεντόζι, υπουργός Εσωτερικών της χώρας διευκρίνισε ότι στο εξής θα μπορούν να κατεβαίνουν στην ιταλική ξηρά μόνον ανήλικα, γυναίκες και ασθενείς.
Αυτό άλλωστε έγινε ήδη με το πλοίο «Humanity 1», στο λιμάνι της Κατάνια. Συγκεκριμένα δόθηκε άδεια αποβίβασης σε 144 μετανάστες και πρόσφυγες, αλλά 35 άνδρες παραμένουν ακόμη στο σκάφος. Ο κυβερνήτης αρνείται να απομακρυνθεί από το λιμάνι και ζητά να αποβιβαστούν και οι υπόλοιπο με τις ιταλικές αρχές μην δίνουν την σχετική άδεια. Παράλληλα, και στο πλοίο «Geo Barents» των Γιατρών Χωρίς Σύνορα, που έφτασε την Κυριακή στην Κατάνια παραμένουν «εγκλωβισμένοι» πάνω από διακόσιοι μετανάστες.
«Πρόκειται για οργανωμένα ταξίδια, τα οποία είναι όλο και πιο επικίνδυνα. Πρέπει να πατάξουμε το δουλεμπόριο αυτό, αλλά και το εμπόριο ναρκωτικών, διότι είναι στενά συνδεδεμένα» δήλωσε το πρωί της Δευτέρας σε ραδιοφωνική του συνέντευξη ο νέος υπουργός Υποδομών, Ματέο Σαλβίνι. Ο αρχηγός της Ακροδεξιάς Λέγκας κατάφερε τελικά να εξασφαλίσει τον έλεγχο της ιταλικής ακτοφυλακής, για να μπορεί να έχει λόγο στην διαχείριση του Μεταναστευτικού.
Οπως σημειώνει το σχετικό ρεπορτάζ, στόχος της Μελόνι είναι να «αποθαρρυνθεί» η δράση των μη κυβερνητικών οργανισμών που συμμετέχουν στην διάσωση και μεταφορά των προσφύγων και μεταναστών στην Ιταλία. Πάντως, στοιχεία των φετινών αποβιβάσεων δείχνουν ότι η μεγάλη πλειοψηφία των ανθρώπων αυτών φτάνει στις ιταλικές ακτές με μικρές βάρκες και άλλα πλεούμενα.
Οπως είναι λογικό, η στάση της πρωθυπουργού της γειτονικής μας χώρας έχει ξεσηκώσει μεγάλη συζήτηση με αρκετούς νομικούς να τονίζουν ότι αυτή αντιβαίνει σε όλους τους ευρωπαϊκούς νόμους, αλλά και το Διεθνές Δίκαιο. Οι αναλυτές όμως επισημαίνουν ότι το πεδίο του Μεταναστευτικού προσφέρει την δυνατότητα στην Μελόνι να δείξει μία διαφορετική εικόνα από τους προκατόχους της -την στιγμή μάλιστα που δεν μπορεί να προχωρήσει σε μεγάλες αλλαγές στην Οικονομία, στο Ενεργειακό και, φυσικά, ούτε στο Ουκρανικό- και παράλληλα να ικανοποιήσει το συντηρητικό της ακροατήριο.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News