Τηλεφωνική επικοινωνία με τον αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Αντονι Μπλίνκεν είχε το απόγευμα της Μ. Πέμπτης ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος έκανε λόγο για «δημιουργική συζήτηση» με τον επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.
Σε ανάρτησή του, ο Πρωθυπουργός σημείωσε πως η Ελλάδα και οι ΗΠΑ συνεχίζουν τη στενή τους συνεργασία, ως σύμμαχοι στο NATO, απέναντι στις απρόκλητες ρωσικές επιθέσεις στην Ουκρανία.
Constructive discussion with @SecBlinken. Greece and the U.S. continue our close coordination as NATO Allies against Russia’s unprovoked military attacks on Ukraine.
— Prime Minister GR (@PrimeministerGR) April 21, 2022
Μολονότι δεν υπήρξε από την Αθήνα επίσημη ενημέρωση για το περιεχόμενο της συνομιλίας του κ. Μητσοτάκη με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, στο τραπέζι υπάρχει πάντα η αναβάθμιση της στρατιωτικής βοήθειας που μπορεί να προσφέρει η Ελλάδα στους Ουκρανούς.
Είναι χαρακτηριστικό ότι πριν λίγες ημέρες, ο απερχόμενος πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Αθήνα Τζέφρι Πάιατ είχε ζητήσει εμμέσως πλην σαφώς από την ελληνική κυβέρνηση να προσφέρει και άλλο αμυντικό υλικό στο Κίεβο.
«…Είναι πολύ θετικό για εμάς που η Ελλάδα ήταν από τους συμμάχους του ΝΑΤΟ που ανταποκρίθηκαν άμεσα μετά την έναρξη του πολέμου. Η Νο1 απαίτηση των Ουκρανών αυτή τη στιγμή είναι οι σφαίρες και αυτό είναι στην πραγματικότητα ένα από τα πράγματα που μπορεί να προσφέρει η Ελλάδα», είχε πει ο Τζέφρι Πάιατ σε συνέντευξή του στα «Νέα».
Από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, σε σχετική ανακοίνωση τονίστηκε πως οι δύο πλευρές «συζήτησαν και για την επικείμενη συνάντηση του μηχανισμού 3+1 για την ενίσχυση της ενεργειακής και οικονομικής συνεργασίας μεταξύ της Ελλάδας, της Κυπριακής Δημοκρατίας και του Ισραήλ, καθώς και των Ηνωμένων Πολιτειών, και την προώθηση των στόχων μας που ενισχύονται από τα κοινά δημοκρατικά ιδεώδη για την περιφερειακή σταθερότητα και ευημερία».
Επιπλέον, ο Αντονι Μπλίνκεν ευχαρίστησε την Ελλάδα για τη σταθερή υποστήριξή της στην Ουκρανία, στην οποία συμπεριλαμβάνεται η ισχυρή επιβολή των κυρώσεων και η εκτεταμένη ανθρωπιστική και αμυντική βοήθειά που έχει προσφέρει η χώρα μας. Τέλος, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ σημείωσε πως οι δύο πλευρές συζήτησαν «πρόσθετους τρόπους» για να βοηθήσουν την Ουκρανία, καθώς συνεχίζει να αμύνεται ενάντια στον απρόκλητο και βάναυσο πόλεμο που διεξάγει η Ρωσία.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News