582
Κυριάκος Μητσοτάκης και Νίκος Αναστασιάδης σε φωτογραφία από την τελευταία συνάντησή τους τον περασμένο μήνα στη Λευκωσία | ΙΝΤΙΜΕnews

Επικοινωνία Μητσοτάκη – Αναστασιάδη για Πενταμερή, Σύνοδο Μαρτίου και EastMed

Protagon Team Protagon Team 8 Μαρτίου 2021, 14:28
Κυριάκος Μητσοτάκης και Νίκος Αναστασιάδης σε φωτογραφία από την τελευταία συνάντησή τους τον περασμένο μήνα στη Λευκωσία
|ΙΝΤΙΜΕnews

Επικοινωνία Μητσοτάκη – Αναστασιάδη για Πενταμερή, Σύνοδο Μαρτίου και EastMed

Protagon Team Protagon Team 8 Μαρτίου 2021, 14:28

Τηλεφωνική συνομιλία με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη, είχε το πρωί  της Δευτέρας ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, στο πλαίσιο του στενού και συνεχούς συντονισμού Αθήνας και Λευκωσίας σε όλα τα ζητήματα (εξελίξεις στο Κυπριακό, οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών, EastMed).

Οι δύο ηγέτες συζήτησαν τις εξελίξεις ενόψει της άτυπης Διάσκεψης 5+1 για το Κυπριακό, που συγκάλεσε ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών στις 27-29 Απριλίου, καθώς και την προετοιμασία ενόψει του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις 25-26 Μαρτίου.

Υποδεχόμενος την ειδική απεσταλμένη του γενικού γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών για το Κυπριακό, Τζέιν Χολ Λουτ, στο Προεδρικό Μέγαρο το πρωί της Δευτέρας, ο πρόεδρος Αναστασιάδης,  επανέλαβε την αποφασιστικότητά του για δημιουργική παρουσία του ιδίου και της ελληνοκυπριακής πλευράς στην άτυπη Πενταμερή Διάσκεψη, διαβεβαιώνοντας για την πλήρη πολιτική του βούληση να συνεργαστεί για την επίτευξη μιας λειτουργικής και διαρκούς, βιώσιμης λύσης του Κυπριακού, στη βάση των αποφάσεων και των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, της κοινής δήλωσης της 25ης Νοεμβρίου, 2019, στο Βερολίνο, στις κατά καιρούς Συμφωνίες Κορυφής, στην εργασία και τις συγκλίσεις που έχουν επιτευχθεί μέχρι σήμερα, καθώς και στις αρχές και αξίες της ΕΕ, ώστε η Κυπριακή Δημοκρατία να μετεξελιχθεί σε μια διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία.

Στη συνάντηση, ο κ. Αναστασιάδης τόνισε, για άλλη μια φορά, τη θέση της ελληνοκυπριακής πλευράς ότι η παρουσία της ΕΕ ως παρατηρητή κατά τη διάσκεψη για την Κύπρο, είναι προς το συμφέρον ολόκληρης της Κύπρου ως χώρας μέλους της ΕΕ, υπό το φως, μάλιστα, των τελευταίων δηλώσεων της τουρκικής κυβέρνησης, αναφορικά με τη θετική ατζέντα που επιδιώκει να έχει με την ΕΕ.

Σε γραπτή του δήλωση, ο κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος, Κυριάκος Κούσιος, ανέφερε ότι από την πλευρά της η κ. Λουτ ενημέρωσε τον κ. Αναστασιάδη ότι θα έχει αργότερα σήμερα, συνάντηση με τον τουρκοκύπριο ηγέτη, Ερσίν Τατάρ, ενώ στη συνέχεια θα μεταβεί στην Αθήνα για επαφές.

Τέλος, η κ. Λουτ ανέφερε ότι θα έχει, επίσης, επαφές με το βρετανικό υπουργείο Εξωτερικών.

Στη Λευκωσία αναμένεται αμέσως μετά το ταξίδι του στο Κάιρο και ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας.

Αντικείμενο των επαφών Δένδια στις δύο πρωτεύουσες, οι σκέψεις περί αλλαγής όδευσης του East Med,  αλλά και το θέμα της οριοθέτησης των θαλάσσιων ζωνών μετά και την προκήρυξη από την Εταιρεία Φυσικού Αερίου της Αιγύπτου (EGAS) τριών θαλασσίων περιοχών προς έρευνα σε μια περιοχή που εφάπτεται τόσο με την οριοθετική γραμμή των Αποκλειστικών Οικονομικών Ζωνών (ΑΟΖ) Ελλάδας – Αιγύπτου (με βάση τη συμφωνία που υπεγράφη στις 6 Αυγούστου 2020 στο Κάιρο) όσο και στην επονομαζόμενη «γραμμή Ερτζιγες» που έχει κατατεθεί στα Ηνωμένα Εθνη με ρηματική διακοίνωση ως το απώτερο όριο της τουρκικής υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ στην Ανατολική Μεσόγειο.

Η επίμαχη περιοχή (EGY-MED-W18) εκκινεί από το τελευταίο σημείο της ελληνοαιγυπτιακής οριοθετικής γραμμής και εκτείνεται ανατολικά πέραν του 28ου μεσημβρινού ακολουθώντας τη λεγόμενη «γραμμή Ερτζιγες» η οποία «εξαφανίζει» κάθε δικαίωμα του Καστελορίζου σε θαλάσσιες ζώνες (περιορίζοντας τα μόνο σε χωρικά ύδατα).

Σημειώνεται ότι ελληνοαιγυπτιακή συμφωνία οριοθέτησης ΑΟΖ του περασμένου Αυγούστου περιλαμβάνει στο Αρθρο 1(ε) ρήτρα σύμφωνα με την οποία  εφόσον η μία από τις δύο χώρες διεξάγει διαπραγματεύσεις για οριοθέτηση ΑΟΖ με άλλο μέρος που μοιράζεται θαλάσσιες ζώνες μαζί τους, τότε θα πρέπει να ενημερώσει την άλλη και να διαβουλευτεί μαζί της.

Στη γραπτή του δήλωση για την επικοινωνία Μητσοτάκη – Αναστασιάδη, ο εκπρόσωπος της κυπριακής κυβέρνησης  ανέφερε :

Αναφορικά με τα δημοσιεύματα για τους σχεδιασμούς υλοποίησης του αγωγού EastMed, ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας βεβαίωσε πως καμία πλευρά ήγειρε θέμα ματαίωσης της κατασκευής του έργου, όπως αυτό έχει σχεδιαστεί και διευκρίνισε ότι οι διμερείς συζητήσεις με την Αίγυπτο αφορούν το ενδεχόμενο κατασκευής συμπληρωματικού αγωγού για την προμήθεια στην Ελλάδα, φυσικού αερίου από την Αίγυπτο.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...