544
Ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας: μίλησε για πολλά με τον Αντονι Μπλίνκεν | IntimeNews

Επικοινωνία Δένδια – Μπλίνκεν: Στο υψηλότερο σημείο οι διμερείς σχέσεις

Protagon Team Protagon Team 15 Φεβρουαρίου 2021, 19:16
Ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας: μίλησε για πολλά με τον Αντονι Μπλίνκεν
|IntimeNews

Επικοινωνία Δένδια – Μπλίνκεν: Στο υψηλότερο σημείο οι διμερείς σχέσεις

Protagon Team Protagon Team 15 Φεβρουαρίου 2021, 19:16

Με τον νέο αμερικανό ομόλογό του, Άντονι Μπλίνκεν, είχε τηλεφωνική επικοινωνία ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας το απόγευμα της Δευτέρας.

Οι δύο υπουργοί διαπίστωσαν ότι οι διμερείς σχέσεις έχουν φθάσει στο υψηλότερο σημείο τους και στο πλαίσιο της στρατηγικής συνεργασίας εξετάσθηκαν οι προοπτικές περαιτέρω ενδυνάμωσης τους, με ιδιαίτερη έμφαση στον ενεργειακό και στον αμυντικό τομέα, όπως αναφέρεται σε ανάρτηση του υπουργείου Εξωτερικών στο Twitter.

Ο έλληνας ΥΠΕΞ ενημέρωσε για την εμβάθυνση των σχέσεων με τις χώρες της Μέσης Ανατολής και του Κόλπου σε διμερές αλλά και σε πολυμερές επίπεδο.

Επίσης, ο κ. Δένδιας αναφέρθηκε στις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή, συμπεριλαμβανομένης της Λιβύης, της Συρίας, και της Ανατολικής Μεσογείου, αλλά και ειδικότερα στις τουρκικές ενέργειες.

Επικοινωνία Μπλίνκεν – Τσαβούσογλου

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ,  Αντονι Μπλίκεν είχε αργότερα τηλεφωνική επικοινωνία και με τον τούρκο ομόλογό του, Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Στο επίκεντρο της επικοινωνίας βρέθηκε η Ανατολική Μεσόγειος και το ζήτημα των S-400. Στην ατζέντα βρέθηκε και η καταπολέμηση της τρομοκρατίας.

Ο Αντονι Μπλίνκεν αναφέρθηκε στη σημασία των αμερικανοτουρκικών σχέσεων αλλά και του σεβασμού των αρχών της δημοκρατικής διακυβέρνησης και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Οπως σημειώνει η ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, «ο υπουργός Μπλίνκεν τόνισε τη μακροχρόνια σημασία της διμερούς σχέσης ΗΠΑ-Τουρκίας, το κοινό μας ενδιαφέρον για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας και τη σημασία των δημοκρατικών θεσμών, τη διακυβέρνηση χωρίς αποκλεισμούς και τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων».

Επιπλέον, ο Αμερικανός υπουργός ζήτησε για ακόμα μια φορά από την Άγκυρα να μην διατηρήσει το ρωσικό πυραυλικό σύστημα S-400 και εξέφρασε τη στήριξη του στις συνεχιζόμενες διερευνητικές συνομιλίες που διεξάγονται μεταξύ της Τουρκίας και της Ελλάδας.

Σχετικά με τη Συρία, η ανακοίνωση επισημαίνει ότι και οι δύο πλευρές δεσμεύτηκαν να ενισχύσουν τη συνεργασία τους και να υποστηρίξουν την εξεύρεση μιας πολιτικής λύσης. Από την πλευρά του, ο Αντονι Μπλίνκεν δεν παρέλειψε να εκφράσει συλλυπητήρια για τον θάνατο των τούρκων ομήρων στο βόρειο Ιράκ και να επιβεβαιώσει ότι η Ουάσιγκτον θεωρεί ότι οι τρομοκράτες του ΡΚΚ φέρουν την ευθύνη για αυτή τη πράξη.

Σύμφωνα τη Daily Sabah, οι δύο υπουργοί Εξωτερικών συμφώνησαν να οικοδομηθεί ένας ανοικτός διάλογος ανάμεσα σε Ουάσινγκτον και Άγκυρα.

Της επικοινωνίας των κ.κ. Μπλίνκεν και Τσαβούσογλου προηγήθηκαν νέες αναταράξεις στις σχέσεις ΗΠΑ – Τουρκίας, με τις τουρκικές αρχές να μεταφέρουν την έντονη διαμαρτυρία τους στον αμερικανό πρεσβευτή, έπειτα από ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για τον θάνατο 13 τούρκων στρατιωτικών στο βόρειο Ιράκ.

Στην ανακοίνωσή του, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανέφερε πως «αν οι πληροφορίες για τον θάνατο Τούρκων πολιτών στα χέρια του PKK, μίας οργάνωσης που έχει χαρακτηρισθεί τρομοκρατική, επιβεβαιωθούν, καταδικάζουμε τις ενέργειες αυτές με τους δριμύτερους όρους».

Ο τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, δήλωσε ενώπιον οπαδών του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες υποστηρίζουν τους Κούρδους αντάρτες που, σύμφωνα με την Άγκυρα, «εκτέλεσαν» 13 Τούρκους στο βόρειο Ιράκ και χαρακτήρισε «αστείο» την ανακοίνωση με την οποία η Ουάσιγκτον καταδικάζει το συμβάν. «Οι δηλώσεις των Ηνωμένων Πολιτειών είναι απαράδεκτες. Λέτε ότι δεν υποστηρίζετε τους τρομοκράτες, αλλά στην πραγματικότητα βρίσκεστε στο πλευρό τους», είπε ο πρόεδρος της Τουρκίας.

Ακολούθησε κλήτευση του πρεσβευτή των ΗΠΑ στο τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών και έντονο διάβημα από πλευράς Τουρκίας.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...