803
Μέλη των ιρακινών δυνάμεων ασφαλείας στη Βαγδάτη, μπροστά σε γιγαντοαφίσα που καλωσορίζει τον Πάπα στη Μεσοποταμία | REUTERS/Khalid al-Mousily

Επικίνδυνο «ταξίδι στο άγνωστο» του Πάπα στο Ιράκ εν μέσω πανδημίας

Protagon Team Protagon Team 4 Μαρτίου 2021, 16:10
Μέλη των ιρακινών δυνάμεων ασφαλείας στη Βαγδάτη, μπροστά σε γιγαντοαφίσα που καλωσορίζει τον Πάπα στη Μεσοποταμία
|REUTERS/Khalid al-Mousily

Επικίνδυνο «ταξίδι στο άγνωστο» του Πάπα στο Ιράκ εν μέσω πανδημίας

Protagon Team Protagon Team 4 Μαρτίου 2021, 16:10

Παρά τις έντονες αντιρρήσεις λοιμωξιολόγων, που θεωρούν ότι το πολυδιαφημισμένο ταξίδι του Πάπα στο Ιράκ θα γίνει αιτία υπερμετάδοσης του κορονοϊού στη χώρα, ο Φραγκίσκος θα φτάσει στη Βαγδάτη, την Παρασκευή.

Και μπορεί ο ίδιος ο ποντίφηκας, η 20μελής συνοδεία του και οι 70 δημοσιογράφοι που τον συνοδεύουν, να έχουν όλοι εμβολιαστεί, αλλά δεν ισχύει το ίδιο για τους χιλιάδες Ιρακινούς που αναμένεται να τον υποδεχθούν, στη διάρκεια της τετραήμερης επίσκεψής του στη χώρα.

Το Βατικανό απάντησε στην έκκληση των ειδικών να μην γίνει το ταξίδι εν μέσω της πανδημίας, ότι πρόκειται για «πράξη αγάπης» και ότι θα ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα.

Ετοιμασίες στη Βαγδάτη για την επίσκεψη του Πάπα

Παρόλα αυτά, ο Πάπας θα συμμετέχει σε πολλές λειτουργίες και προσευχές, σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους, όπου αναμένεται να συγκεντρωθούν χιλιάδες κόσμου χωρίς αποστάσεις. Μέσα στο πρόγραμμα μάλιστα, βρίσκεται και μία λειτουργία σε ανοικτό στάδιο στο Ερμπίλ, όπου αναμένονται 10.000 Ιρακινοί. Εκεί μάλιστα θα βρίσκεται μέσα σε ανοιχτό αυτοκίνητο και όχι σε κλειστό τεθωρακισμένο, όπως στο υπόλοιπο ταξίδι του.

Ο 84χρονος Πάπας δήλωσε ότι είναι σημαντικό να πάει στο Ιράκ για να δουν οι πιστοί «ότι βρίσκεται στη χώρα τους, ακόμα και αν τον δουν από την τηλεόραση».

Ο ίδιος έχει αποδείξει ότι δεν φοβάται στα δύσκολα. Εχει επισκεφθεί χώρες που δεν θεωρούνται ασφαλείς για έναν Πάπα, όπως η Αρμενία, η Κολομβία, η Μοζαμβίκη και το Μιανμάρ, ενώ είναι ο πρώτος προκαθήμενος της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας που επισκέφθηκε εμπόλεμη ζώνη, στην Κεντρική Αφρικανική Δημοκρατία.

Και αυτή θα είναι η πρώτη φορά που ένας Πάπας επισκέπτεται το Ιράκ, η μοναδική περιοχή της Βίβλου, την οποία δεν έχει επισκεφθεί ποντίφηκας.

Αυτή τη φορά όμως, το ταξίδι δεν είναι επικίνδυνο μόνο για τον ίδιο -τις προάλλες ρουκέτες έπεσαν σε αμερικανική βάση- αλλά για τους χιλιάδες πιστούς του, λόγω του κορονοϊού.

Εκτός από τη Βαγδάτη και το Ερμπίλ, ο Φραγκίσκος θα βρεθεί στο Καρακός, τη Μοσούλη, πρώην κέντρο του ISIS, και την Ουρ, πόλη που θεωρείται η γενέτειρα του Αβραάμ.

Η κυβέρνηση θα χρησιμοποιήσει 10.000 αστυνομικούς και στρατιώτες για την προστασία της αποστολής του Βατικανού.

«Είναι ένα πολύ θαρραλέο ταξίδι αν σκεφτεί κανείς όλους τους κινδύνους. Πηγαίνει στο άγνωστο. Αλλά πάντα λέει ότι η ζωή του είναι στα χέρια του Θεού. Δεν ανησυχεί για την προσωπική του ασφάλεια», είπε στην Telegraph ο Τζέραρντ Ο’Κόνελ, ειδικός επί του Βατικανού, στη Ρώμη.

Εργάτης ασφαλτοστρώνει δρόμο από όπου θα περάσει ο Πάπας, στη Βαγδάτη

Από την άλλη, μιλώντας στο AP, λοιμωξιολόγοι όπως ο Μπαράτ Πανκάνια, από το Πανεπιστήμιο του Εξετερ και ο Ναβίντ Μαντάνι στο Χάρβαρντ, προειδοποιούν ότι το ταξίδι δεν είναι καθόλου καλή ιδέα Είναι ιδανικό για να προκαλέσεις πολλές μολύνσεις, τις οποίες οι αρχές δεν θα μπορούν να διαχειριστούν, είπαν χαρακτηριστικά.

Πηγαίνοντας στο Ιράκ, ο Φραγκίσκος θέλει να ανεβάσει το ηθικό των καθολικών στη χώρα. Πριν την πτώση του Σαντάμ, ήταν 1,5 εκατομμύριο, σήμερα είναι 250.000.

Μιλώντας στην πλατεία του Αγίου Πέτρου στη Ρώμη, την Τετάρτη, ο Πάπας είπε ότι «εδώ και πολύ καιρό επιθυμώ να βρεθώ δίπλα στους Ιρακινούς και να έλθω σε επαφή με τη μαρτυρική εκκλησία στη γη του Αβραάμ».

Επίσης, ο ποντίφηκας θέλει να εκφράσει την αλληλεγγύη του στους μουσουλμάνους του Ιράκ και να ισχυροποιήσει τους δεσμούς του με τους ηγέτες του Ισλάμ. Για αυτόν τον σκοπό θα συναντηθεί με τον 90χρονο σιίτι Μεγάλο Αγιατολάχ Αλ αλ-Σιστάνι, στην ιερή πόλη της Νατζάφ. Πρόκειται για έναν κληρικό με τεράστια επιρροή στη χώρα, όπου το 65% των πολιτών είναι σιίτες μουσουλμάνοι.

Γιγαντοαφίσα σε δρόμο της Βαγδάτης διαφημίζει την ιστορική συνάντηση του Πάπα με τον ηγέτη των σιιτών μουσουλμάνων «ανάμεσα σε μιναρέδες και καμπάνες» – REUTERS/ Alaa Al-Marjani

Στο Κάιρο, είχε συναντηθεί παλιότερα με τον ανώτερο ηγέτη των σουνιτών μουσουλμάνων.

«Είναι μέρος της προσπάθειάς του να αγκαλιάσει τον μουσουλμανικό κόσμο. Πιστεύει ότι αν συνεργαστούν χριστιανοί και μουσουλμάνοι, θα καταφέρουν να προωθήσουν την ειρήνη», σύμφωνα με τον Ο’Κόνελ.

«Στη γη του Αβραάμ, μαζί με άλλους θρησκευτικούς ηγέτες, θα κάνουμε άλλο ένα βήμα προς τα εμπρός για την αδελφότητα ανάμεσα στους πιστούς», είπε ο Πάπας στο κήρυγμά του.

Ο Ρόμπερς Μίκενς, εκδότης ενός καθολικού ειδησεογραφικού Μέσου, του La Croix International, θεωρεί και αυτός ότι ο Φραγκίσκος δεν έπρεπε να πάει τώρα στο Ιράκ. «Το Βατικανό περίμενε 2ο χρόνια για αυτό το ταξίδι, δεν μπορούσε να περιμένει άλλους τρεις μήνες, μέχρι το καλοκαίρι, που θα έχουν πέσει τα κρούσματα; Αν το ζητούμενο της επίσκεψης είναι να βρεθεί κοντά στους χριστιανούς εκεί, δεν βγάζει νόημα, γιατί δεν θα του επιτραπεί να βρεθεί κοντά τους λόγω της πανδημίας».

Εκτός αυτού, υπάρχουν φόβοι ότι οι σιίτες αντάρτες σχεδιάζουν επίθεση εναντίον της αποστολής για να διαμαρτυρηθούν για τη συνάντηση του θρησκευτικού τους ηγέτη με τον Πάπα. «Δεν είναι επικίνδυνο μόνο για τον Πάπα, αλλά για ολόκληρη τη συνοδεία του», είπε ο Μίκενς.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...