475
Βολές από πολεμικά πλοία της Νότιας Κορέας, στο πλαίσιο άσκησης (φωτογραφία αρχείου) | EPA/SOUTH KOREAN NAVY HANDOUT

Επικίνδυνη κλιμάκωση: Στα καταφύγια οι κάτοικοι δύο νησιών της Νότιας Κορέας μετά από βορειοκορεατικά πυρά

Protagon Team Protagon Team 5 Ιανουαρίου 2024, 10:18
Βολές από πολεμικά πλοία της Νότιας Κορέας, στο πλαίσιο άσκησης (φωτογραφία αρχείου)
|EPA/SOUTH KOREAN NAVY HANDOUT

Επικίνδυνη κλιμάκωση: Στα καταφύγια οι κάτοικοι δύο νησιών της Νότιας Κορέας μετά από βορειοκορεατικά πυρά

Protagon Team Protagon Team 5 Ιανουαρίου 2024, 10:18

Η Σεούλ διέταξε την Παρασκευή να μεταβούν σε καταφύγια οι κάτοικοι δυο νησιών της Νότιας Κορέας, των Γιονπγιόνγκ και Μπανγκγιόνγκ, κοντά στη Βόρεια Κορέα, καθώς ο στρατός της Πιονγιάνγκ άνοιξε πυρ 200 φορές με πυροβόλα προς τα ανοικτά των δυτικών ακτών, στην Κίτρινη Θάλασσα, όχι μακριά από τα διαφιλονικούμενα θαλάσσια σύνορα των δυο κρατών.

«Ο στρατός της Βόρειας Κορέας προχώρησε σε πάνω από 200 βολές από τις 9:00 ως τις 11:00 (τοπική ώρα, 2:00-4:00 ώρα Ελλάδας) στις ζώνες της Τζανγκσάν-γκοτ στα βόρεια του νησιού Μπανγκγιόνγκ και στα βόρεια του νησιού Γιονπγιόνγκ», ανέφερε αξιωματούχος του υπουργείου Αμυνας.

Στους κατοίκους των δυο νησιών κοντά στα σύνορα στην Κίτρινη Θάλασσα απευθύνθηκε σύσταση να απομακρυνθούν εσπευσμένα από τις κατοικίες τους και να σπεύσουν σε καταφύγια, σύμφωνα με αξιωματούχους.

Οι αρχές στο Γιονπγιόνγκ, που βρίσκεται 120 χιλιόμετρα δυτικά της Σεούλ με πληθυσμό 2.000 κατοίκων, ανέφεραν πως η εντολή εσπευσμένης απομάκρυνσης εκδόθηκε «προληπτικά», ενώ στο νησί Μπανγκγιόνγκ ανέφεραν πως επρόκειτο να γίνουν ναυτικά γυμνάσια σύντομα.

Τα θαλάσσια σύνορα των δύο κρατών έχουν μετατραπεί επανειλημμένα σε πεδίο μαχών στο παρελθόν. Η Βόρεια Κορέα δεν αναγνωρίζει τη λεγόμενη «βόρεια γραμμή διαχωρισμού», τα θαλάσσια σύνορα που χαράχτηκαν μονομερώς από την αποστολή του ΟΗΕ, στο πλαίσιο της προσπάθειας αποτροπής συγκρούσεων μετά τον πόλεμο της Κορέας (1950-1953).

Αντιδρώντας στις ομοβροντίες του πυροβολικού της Πιονγιάνγκ, η Σεούλ κατήγγειλε την «προκλητική ενέργεια», απαίτησε να τερματιστεί αμέσως και προειδοποίησε πως θα ανταποδώσει λαμβάνοντας «προσήκοντα» μέτρα.

«Προειδοποιούμε αυστηρά τη Βόρεια Κορέα ότι θα φέρει την πλήρη ευθύνη για αυτή την κλιμάκωση της κρίσης και απαιτούμε να σταματήσει αμέσως αυτές τις ενέργειες», ανέφερε το υπουργείο Αμυνας της Νότιας Κορέας. «Ο στρατός μας παρακολουθεί και επιτηρεί από κοντά την κατάσταση σε στενό συντονισμό με τις ΗΠΑ», πρόσθεσε.

Πρόκειται για το πιο σοβαρό αντίστοιχο επεισόδιο από το 2010, όταν η Πιονγιάνγκ είχε πλήξει με 170 οβίδες του πυροβολικού το νησί Γιονπγιόνγκ, σκοτώνοντας τέσσερις ανθρώπους, ανάμεσά τους δυο αμάχους, στην πρώτη βορειοκορεατική επίθεση εναντίον νοτιοκορεατών πολιτών μετά τον πόλεμο της Κορέας.

Η Νότια Κορέα απάντησε με ασκήσεις

Οι νοτιοκορεατικές ένοπλες δυνάμεις διεξάγουν την Παρασκευή γυμνάσια με πραγματικά πυρά στο νησί Γιονπγιόνγκ, στη μεθόριο με τη Βόρεια Κορέα, ως απάντηση στα πυρά της Βόρειας Κορέας στην περιοχή

Οι κάτοικοι των νησιών Γιονπγιόνγκ και Μπανγκγιόνγκ κλήθηκαν να εκκενώσουν την περιοχή πριν απ’ αυτές τις «ασκήσεις πυροβολικού με πραγματικά πυρομαχικά με αυτοπροωθούμενους όλμους K9», μετέδωσε το νοτιοκορεατικό πρακτορείο ειδήσεωνYonhap.

Πρόκειται για τις πρώτες ασκήσεις αυτού του τύπου στην περιοχή αφότου οι δύο χώρες αποσύρθηκαν το Νοέμβριο από μια συμφωνία που είχε συναφθεί το 2018 για να αποφεύγονται τα στρατιωτικά επεισόδια στη μεθόριο.

Η Κίνα κάλεσε σήμερα «όλα τα μέρη να επιδείξουν ηρεμία και αυτοσυγκράτηση».

Η Κίνα ελπίζει ότι τα μέρη «θα απόσχουν από μέτρα που επιδεινώνουν τις εντάσεις και θα αποφύγουν μια νέα κλιμάκωση», σχολίασε ο εκπρόσωπος της κινεζικής διπλωματίας Γουάνγκ Γουενμπίν, στη διάρκεια ενημέρωσης των δημοσιογράφων.

Οι κινεζικές ένοπλες δυνάμεις ανακοίνωσαν επίσης πως οργάνωσαν κοινή ναυτική περίπολο ρουτίνας και αεροπορική άσκηση σήμερα στη Νότια Σινική Θάλασσα, χωρίς να δώσουν περισσότερες λεπτομέρειες.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...