529
Και η κόντρα του Σαρλ Μισέλ με την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν καλά κρατεί... | GettyImages Dursun Aydemir/Anadolu via Getty Image

Επικίνδυνες σχέσεις: Ο Μισέλ σαμποτάρει την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν

Protagon Team Protagon Team 11 Ιουνίου 2024, 11:16
Και η κόντρα του Σαρλ Μισέλ με την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν καλά κρατεί...
|GettyImages Dursun Aydemir/Anadolu via Getty Image

Επικίνδυνες σχέσεις: Ο Μισέλ σαμποτάρει την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν

Protagon Team Protagon Team 11 Ιουνίου 2024, 11:16

Σε πρώτη ανάγνωση, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν βρίσκεται πρώτη στην αφετηρία για να ανανεώσει τη θητεία της ως πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής: χρησιμοποιώντας όρους αγώνων ταχύτητας, ο Guardian έγραψε ότι μετά τις ευρωεκλογές και τη νέα νίκη του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (πήρε τις 186 από τις 720 έδρες στο Ευρωκοινοβούλιο και είναι η ισχυρότερη ευρωομάδα), η Γερμανίδα είναι στην «pole position» για να φτιάξει μια πλειοψηφία που θα την οδηγήσει για άλλα πέντε χρόνια στην ηγεσία της Κομισιόν.

Ομως δεν είναι όλα εύκολα για την Φον ντερ Λάιεν, την πρώτη γυναίκα επικεφαλής της Επιτροπής. Τουναντίον, η πλειοψηφία των 361 εδρών δεν είναι καθόλου απλή διαδικασία, έτσι όπως διαμορφώθηκαν οι ευρωομάδες μετά τις ευρωεκλογές και, όπως το έθεσε ο Guardian, η 65χρονη πολιτικός πρέπει να κοιτάξει και στα δεξιά της και στα αριστερά της για να δημιουργήσει εκείνες τις συμμαχίες που χρειάζεται.

Σαν να μην έφτανε αυτό, όμως, υπάρχουν και οι εσωτερικές έριδες στα υψηλά κλιμάκια της ευρωπαϊκής γραφειοκρατίας. Μια τέτοια περίπτωση είναι η δύσκολη σχέση της με τον απερχόμενο πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, η οποία κρατάει από την εποχή του περιβόητου #Sofagate, αλλά τώρα έχει αναβαθμιστεί σε επίπεδα πολιτικού σαμποτάζ. Τουλάχιστον αυτό περιγράφει το ρεπορτάζ του Politico, που θέλει τον κεντρώο Βέλγο να επιχειρεί να αποκλείσει τη δεξιά Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν από τις συζητήσεις για τη θέση της!

Σύμφωνα με το Politico, ο Σαρλ Μισέλ δεν θέλει να προσκαλέσει την Φον ντερ Λάιεν στο δείπνο της Σύνοδου των ηγετών της ΕΕ, στις 17 Ιουνίου, όπου μεταξύ τυρού και αχλαδιού, θα συζητηθεί μεταξύ άλλων και ποιος θα μπορούσε να είναι ο εκλεκτός για την ηγεσία της νέας Κομισιόν.

Πρόκειται για ένα σχέδιο του Μισέλ να μπλοκάρει μια δεύτερη θητεία της  Φον ντερ Λάιεν στο τιμόνι της ΕΕ, έγραψε το Politico, επικαλούμενο συζητήσεις του Βέλγου με ηγέτες της ΕΕ και συνεργάτες τους, οι οποίες επιβεβαιώθηκαν από ευρωπαίους διπλωμάτες και αξιωματούχους.

«Τα κράτη μέλη εκνευρίζονται όλο και περισσότερο για τον ρόλο του Σαρλ Μισέλ στη διαδικασία επιλογής του προέδρου της Επιτροπής», δήλωσε ένας διπλωμάτης της ΕΕ. «Φαίνεται να καθοδηγείται από καθαρά προσωπικά κίνητρα» πρόσθεσε.

Κάποιοι υποπτεύονται ότι ο Σαρλ Μισέλ επινοεί ένα σχέδιο προκειμένου να μπει στην κούρσα των κορυφαίων θέσεων της ευρωπαϊκής γραφειοκρατίας ως ο επόμενος επικεφαλής εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ, στη θέση του Ζοζέπ Μπορέλ.

Με βάση το πρωτόκολλο, το ποιος θα προσκληθεί να συμμετάσχει στις εργασίες της άτυπης Συνόδου, την προσεχή Δευτέρα, το ορίζει τυπικά ο Σαρλ Μισέλ.

Διπλωμάτες και αξιωματούχοι υποστηρίζουν ότι υπάρχει μια ισχυρή αντίδραση από τις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες ενάντια στην πρόταση του Μισέλ και η αντιπαλότητα που έχει με την Φον ντερ Λάιεν ενισχύει τον εκνευρισμό αυτό. Αρκετές ευρωπαϊκές πρωτεύουσες πιστεύουν ότι ο Μισέλ θα «μονομαχήσει» με την πρόεδρο της Κομισιόν έως το τέλος μέχρι να την αποκλείσει από μια πιθανή δεύτερη θητεία στην κεφαλή της Επιτροπής.

«Αν θέλει να την αποκλείσει από το δωμάτιο, θα πρέπει να αποκλείσει και τον εαυτό του», είπε ένας διπλωμάτης της ΕΕ.

Οπως και να έχει ο Εμανουέλ Μακρόν θα συζητήσει για το μέλλον της Φον ντερ Λάιεν με τον γερμανό καγκελάριο Όλαφ Σολτς και την Ιταλίδα πρωθυπουργό Τζόρτζια Μελόνι στο περιθώριο της συνόδου της G7, που διεξάγεται στην Απουλία από την Πέμπτη μέχρι το Σάββατο.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...