371
Το κλιμάκιο των βουλευτών-«εισαγγελέων» εισέρχεται στο Καπιτώλιο για να επιδώσει το κατηγορητήριο κατά του 45ου προέδρου των ΗΠΑ | REUTERS/Carlos Barria

Επιδόθηκε το κατηγορητήριο για τον Τραμπ – «Δεν πιστεύω ότι θα καταδικαστεί» λέει ο Μπάιντεν

Protagon Team Protagon Team 26 Ιανουαρίου 2021, 09:18
Το κλιμάκιο των βουλευτών-«εισαγγελέων» εισέρχεται στο Καπιτώλιο για να επιδώσει το κατηγορητήριο κατά του 45ου προέδρου των ΗΠΑ
| REUTERS/Carlos Barria

Επιδόθηκε το κατηγορητήριο για τον Τραμπ – «Δεν πιστεύω ότι θα καταδικαστεί» λέει ο Μπάιντεν

Protagon Team Protagon Team 26 Ιανουαρίου 2021, 09:18

Η διαδικασία για την έναρξη της δίκης του Ντόναλντ Τραμπ από την αμερικανική Γερουσία ξεκίνησε το βράδυ της Δευτέρας, όταν οι εννέα βουλευτές που είχαν επιλεγεί από τη Νάνσι Πελόζι, την πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων, επέδωσαν το κατηγορητήριο στο Σώμα –η δεύτερη φορά που έγινε αυτό το τελετουργικό στο Καπιτώλιο για τον 45ο πρόεδρο των ΗΠΑ.

Ομως ο 46ος πρόεδρος των ΗΠΑ, ο Τζο Μπάιντεν, δήλωσε ότι δεν πιστεύει πως ο προκάτοχός του θα κριθεί τελικά ένοχος στη δίκη του στη Γερουσία για «υποκίνηση στάσης», για τον εμπρηστικό ρόλο του, δηλαδή, στα αιματηρά γεγονότα στο Καπιτώλιο της Ουάσινγκτον στις 6 Ιανουαρίου.

Ο Μπάιντεν μίλησε στο τηλεοπτικό δίκτυο CNN και παραδέχτηκε ότι δεν αναμένει να υπάρξει καταδίκη του Τραμπ. Εξήγησε ότι τουλάχιστον 17 γερουσιαστές του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος θα πρέπει να ταχθούν υπέρ της καταδίκης του πρώην προέδρου, με την προϋπόθεση ότι και οι 50 γερουσιαστές των Δημοκρατικών θα ψηφίσουν επίσης υπέρ της καταδίκης. Για την καταδίκη του προέδρου δεν απαιτείται απλή πλειοψηφία στη Γερουσία –την έχει εξασφαλίσει πλέον το Δημοκρατικό Κόμμα μετά τις νίκες στην Τζόρτζια– αλλά διευρυμένη πλειοψηφία δύο τρίτων.

Ηδη, μάλιστα, στελέχη των Ρεπουμπλικανών δηλώνουν ότι δεν πρέπει να υπάρξει καν δίκη, επειδή αυτή θα αναζωπυρώσει τις εντάσεις τη στιγμή που η αμερικανική κοινωνία έχει ανάγκη από ηρεμία και αποκλιμάκωση.

Σε κάθε περίπτωση, η διαδικασία για το περίφημο «impeachment» ξεκίνησε με κάθε επισημότητα:

Εννέα μέλη της Βουλής των Αντιπροσώπων, «εισαγγελείς» στην περίσταση αυτή, επέδωσαν και τυπικά το κατηγορητήριο (article of impeachment) στη Γερουσία. Οι «εισαγγελείς» που ορίστηκαν από τη Δημοκρατική πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόζι βάδισαν στους ίδιους στολισμένους με αγάλματα και πίνακες διαδρόμους που είχαν καταλάβει οπαδοί του Ντόναλντ Τραμπ στην αιματηρή έφοδό τους στο Καπιτώλιο την 6η Ιανουαρίου.

Ο Τζέιμι Ράσκιν, βουλευτής των Δημοκρατικών από το Μέριλαντ, ηγείται της αντιπροσωπείας της Βουλής των Αντιπροσώπων που επέδωσε στη Γερουσία το κατηγορητήριο για τον Τραμπ (Μelina Mara/Pool via REUTERS)

Η δίκη του Ντόναλντ Τραμπ αναμένεται να αρχίσει την 9η Φεβρουαρίου. Θα είναι η δεύτερη φορά, καθώς πέρυσι τέτοιον καιρό είχε δικαστεί για κατάχρηση εξουσίας, κατηγορούμενος ότι είχε προσφέρει ανταλλάγματα στην Ουκρανία προκειμένου να βρει ενοχοποιητικό υλικό κατά του Τζο Μπάιντεν.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...