Ο Βίβεκ Μούρθι, είναι ινδικής αμερικανός αντιναύαρχος, διορισμένος από τον Τζο Μπάιντεν ως αρχίατρος των ΗΠΑ, επικεφαλής σε θέματα δημόσιας υγείας –όπως επίσης είναι διορισμένος και στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, ενώ τα τελευταία δύο χρόνια συντόνιζε την αντίδραση του κράτους, σε ομοσπονδιακό επίπεδο, απέναντι στην πανδημία τηςη Covid-19. Αυτός ο ανώτατος αξιωματούχος, λοιπόν, προειδοποίησε ότι η υπερδύναμη βρίσκεται πλέον αντιμέτωπη με μια άλλη φονική επιδημία: είναι η «επιδημία μοναξιάς», η οποία, όπως εξήγησε, «είναι τόσο επικίνδυνη για την υγεία όσο και το κάπνισμα 15 τσιγάρων ημερησίως».
Πρόκειται για καμπάνια της κυβέρνησης του Τζο Μπάιντεν για την αντιμετώπιση προβλημάτων της ψυχικής υγείας, όπως επιβεβαίωσε ο Λευκός Οίκος. Ας σημειωθεί ότι στις ΗΠΑ ο Μάιος είναι χαρακτηρισμένος ως «ο μήνας της ευαισθητοποίησης σε θέματα ψυχικής υγείας».
Ο Μούρθι είπε στα διεθνή μέσα ότι και ο ίδιος συγκαταλέγεται στα εκατομμύρια των Αμερικανών που έχουν βιώσει «βαθιά μοναξιά». Από αυτή την «επιδημία μοναξιάς» έχει επηρεαστεί το 50% των πολιτών των ΗΠΑ, όπως πιστεύεται. Ο Μέρθι δήλωσε ότι ο δικός του αγώνας με τη μοναξιά ξεκίνησε κατά τη διάρκεια της πρώτης του θητείας στην υπηρεσία του αρχιάτρου των ΗΠΑ τον Απρίλιο του 2017. «Είχα παραμελήσει την οικογένειά μου και τους φίλους μου εκείνη την περίοδο. Υπέφερα από τις συνέπειες της βαθιάς αίσθησης μοναξιάς που με ακολουθούσε για εβδομάδες, για μήνες»…
Τα media που προέβαλαν τις δηλώσεις του Μούρθι σημείωσαν ότι «η μοναξιά αναφέρεται πως αυξάνει τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου κατά 30% μέσω διαφόρων παθήσεων, όπως είναι ο διαβήτης, τα καρδιακά επεισόδια, η αϋπνία και η άνοια». Και συμπλήρωσαν ότι «η έλλειψη κοινωνικής σύνδεσης σχετίζεται με χαμηλότερες επιδόσεις στις σπουδές και στην εργασία».
Ο Μούρθι διακήρυξε ότι «η μοναξιά είναι βαθιά πρόκληση για τη δημόσια υγεία των ΗΠΑ» και ότι «πρέπει το θέμα να συζητηθεί και να αντιμετωπιστεί». Από πλευράς επικινδυνότητας, συνέκρινε τη μοναξιά με το κάπνισμα και με την παχυσαρκία. Επίσης, συνέδεσε την «επιδημία μοναξιάς» με την κορονοϊκή πανδημία «η οποία οδήγησε πολλούς ανθρώπους να μειώσουν το εύρος του κοινωνικού κύκλου τους».
Για την αντιμετώπιση της νέας «επιδημίας» που πλήττει τις ΗΠΑ, ο Μούρθι είπε ότι «χρειάζεται συλλογική προσπάθεια για τη βελτίωση του κοινωνικού ιστού του έθνους προκειμένου να στιγματιστεί η μοναξιά και να αλλάξουν οι πολιτισμικές και πολιτικές απαντήσεις σε αυτήν». Η στρατηγική την οποία κατέθεσε έχει έξι πυλώνες, που περιλαμβάνουν προσπάθειες ενίσχυσης των κοινωνικών υποδομών στις κοινότητες, με τη χρήση συστημάτων δημόσιας υγείας.
Ο Μούρθι είπε ότι και ο καθένας μόνος του, σε ατομικό επίπεδο, μπορεί να κάνει μερικά πράγματα: «Να αφιερώνει 15 λεπτά της ημέρας για επαφή με αγαπημένα πρόσωπα, να αποφεύγει περισπασμούς όταν συνομιλεί με ανθρώπους, όπως λόγου χάρη τις ηλεκτρονικές συσκευές, και να ενστερνιστεί την αλληλοβοήθεια».
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News