308
Οι ειδικοί προέβλεψαν ότι τα χειρότερα δεν έχουν έρθει ακόμη, παρότι το Σύστημα Υγείας πιέζεται ήδη από τον αυξημένο αριθμό ασθενών | Shutterstock

Επιδημία γρίπης στο Βέλγιο

Protagon Team Protagon Team 5 Ιανουαρίου 2023, 16:28
Οι ειδικοί προέβλεψαν ότι τα χειρότερα δεν έχουν έρθει ακόμη, παρότι το Σύστημα Υγείας πιέζεται ήδη από τον αυξημένο αριθμό ασθενών
|Shutterstock

Επιδημία γρίπης στο Βέλγιο

Protagon Team Protagon Team 5 Ιανουαρίου 2023, 16:28

Το Εθνικό Ινστιτούτο Δημόσιας Υγείας του Βελγίου Sciensano ανακήρυξε επισήμως την Τετάρτη την έξαρση της γρίπης ως επιδημία, καθώς τα κρούσματα αυξάνονται στα επίπεδα των μολύνσεων με Covid-19.

«Η γρίπη έχει ήδη επιστρέψει, εδώ και λίγο καιρό, στη χώρα μας, ωστόσο πλέον πληρούνται όλα τα κριτήρια για να μπορούμε να μιλάμε για επιδημία γρίπης», δήλωσε το Ινστιτούτο, εξηγώντας ότι τα στοιχεία από τους γιατρούς, τα εργαστήρια και τα νοσοκομεία δείχνουν «σαφή αύξηση» στον αριθμό των κρουσμάτων γρίπης.

Επιπλέον, μια σειρά από άλλους ιούς που προκαλούν ασθένειες του αναπνευστικού, όπως ο κορονοϊός και ο ιός της βρογχιολίτιδας, εξακολουθούν να κυκλοφορούν, προσέθεσε.

«Πλέον, βλέπουμε τόσους ασθενείς με γρίπη στα νοσοκομεία μας όσους και ασθενείς με Covid-19», ανέφερε σε σχετική δήλωσή του ο Στίβεν Βαν Γκουχτ, ιολόγος στο Sciensano. Ωστόσο, «είναι πολύ πιθανό ο αριθμός των νοσηλευομένων ασθενών με γρίπη να ξεπεράσει τον αριθμό των νοσηλευομένων με Covid», συμπλήρωσε ο ίδιος, σύμφωνα με το Politico.

Ο ιολόγος Στίβεν βαν Γκοτ, ιολόγος στο Sciensano, αναφέρει ότι «εκτός από τον ιό της γρίπης, ο κορονοϊός και ο ιός της βρογχιολίτιδας είναι επίσης ευρέως διαδεδομένοι, σε μικρότερο βαθμό. Για όλους αυτούς τους ιούς ισχύουν οι ίδιες καλές συνήθειες του χειμώνα: πλένετε τα χέρια σας, φοράτε μάσκα, μείνετε σπίτι αν είστε άρρωστοι και να αερίζετε καλά».

Οι ειδικοί προέβλεψαν, μάλιστα, ότι τα χειρότερα δεν έχουν έρθει ακόμη, παρότι το Σύστημα Υγείας πιέζεται ήδη από τον αυξημένο αριθμό ασθενών. Η κορύφωση αναμένεται σε τρεις ή τέσσερις εβδομάδες, σύμφωνα με τον Βαν Γκοτ, ο οποίος συνέστησε στους πολίτες να εμβολιαστούν: «Πάντα είναι δυνατό να κάνετε το εμβόλιο γρίπης».

Η περίοδος γρίπης ξεκίνησε νωρίς αυτή τη χρονιά στην Ευρώπη, παρατήρησε το Politico: οι εισαγωγές στα νοσοκομεία αυξάνονται ήδη από τον Οκτώβριο. Αλλες χώρες, όπως η Γερμανία και η Σλοβακία, έχουν ήδη χαρακτηρίσει την έξαρση της γρίπης ως επιδημία και περισσότερες χώρες αναμένεται να το κάνουν, κατέληξε το ρεπορτάζ της ιστοσελίδας.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...