Κατά πάσα πιθανότητα ήταν κυνηγοί του «αμερικανικού ονείρου» και, για να το κατακτήσουν, επιχείρησαν να καταπλεύσουν στη Φλόριντα, όπως τόσοι και τόσοι λαθρομετανάστες κατά το παρελθόν. Ωστόσο τα όνειρά τους για νέα και καλύτερη ζωή στις ΗΠΑ ναυάγησαν μαζί με την παλιόβαρκά τους, και οι ίδιοι –δύο άνδρες και μία γυναίκα– μόλις που πρόλαβαν να πατήσουν στεριά εξαντλημένοι από το πολύ κολύμπι στην επικίνδυνη θάλασσα.
Η στεριά στην οποία κατέφυγαν γλιτώνοντας από τους καρχαρίες της Καραϊβικής δεν ήταν και το φιλικότερο μέρος επί Γης, αφού το μικρό νησί Ανγκουίλα Κάι, που ανήκει στις Μπαχάμες, δεν κατοικείται από ανθρώπους. Για καλή τους τύχη, κατοικείται από κάποιο είδος ποντικών. Χάρη σε αυτά τα μικρά τρωκτικά η παρέα των κουβανών ναυαγών κατάφερε να επιζήσει 33 ημέρες εκεί. Τα απαραίτητα για την επιβίωση του ανθρώπου υγρά τούς τα προσέφεραν οι καρύδες.
Ετρωγαν κρέας ποντικού, λοιπόν, και έπιναν γάλα καρύδας! Υπό άλλες συνθήκες αυτός ο διατροφικός συνδυασμός είναι αδιανόητος, ολωσδιόλου εμετικός, όμως στην περίπτωση αυτών των τριών ναυαγών απέβη σωτήριος αφού τους κράτησε ζωντανούς μέχρι να τους περιμαζέψει η Ακτοφυλακή των ΗΠΑ – η Φλόριντα απέχει λίγα ναυτικά μίλια από το σημείο.
#BreakingNews @USCG is assisting 3 people who have reportedly been stranded on Anguilla Cay, Bahamas for 33 days. An Air Station Miami HC-144 Ocean Sentry aircrew has dropped a radio, food and water. More to follow.#D7 #Ready #Relevant #Responsive #searchandrescue #USCG pic.twitter.com/D263ptTarz
— USCGSoutheast (@USCGSoutheast) February 9, 2021
Ο αμερικανός πιλότος του ελικοπτέρου της Ακτοφυλακής, εκτελώντας τη συνηθισμένη περιπολία του, εντόπισε ένα άτομο πάνω στο νησάκι, που κουνούσε ένα κουρέλι για να τραβήξει την προσοχή. Κοιτώντας καλύτερα, ο πιλότος είδε ακόμη έναν άνδρα και μία γυναίκα. Και παραδίπλα τους ένα πρόχειρο παράπηγμα, που όπως απεδείχθη το χρησιμοποιούσαν για κατάλυμά τους.
Η πρώτη κίνηση από πλευράς πιλότου ήταν να πετάξει στο νησάκι ένα πακέτο με τρόφιμα και νερό και έναν ραδιοπομπό. Υπήρξε συνεννόηση με τους ναυαγούς, και το ελικόπτερο επέστρεψε την επομένη για να τους παραλάβει. Ετσι και έγινε. Μπορείς να πεις και τέλος καλό, όλα καλά. Η ιστορία για τη βρώση των ποντικών και την κατάποση του γάλακτος καρύδας έγινε γνωστή από τους ίδιους τους ναυαγούς φυσικά, οι οποίοι μέτρησαν τριάντα τρεις τις ημέρες που πέρασαν σε άγρια κατάσταση πάνω στο ακατοίκητο νησί.
Η υπόθεση ερευνάται από τις αρμόδιες αμερικανικές Αρχές, όχι μόνο επειδή υπάρχει σε χιλιάδες ιστορίες ο κοινός παρονομαστής της λαθρομετανάστευσης. Τα νερά μεταξύ Κούβας και ΗΠΑ είναι γνωστό ότι βρέχουν τόσο τις παλιόβαρκες των επίδοξων εμιγκρέδων όσο και τις πλώρες των θαλαμηγών και των σκαφών αναψυχής, όπως και τις καρίνες των ταχυπλόων των εμπόρων κοκαΐνης.
Τέσσερα καμένα πτώματα
Το συγκεκριμένο, δε, νησάκι των ποντικών και των κοκοφοινίκων έχει απασχολήσει και παλαιότερα την ειδησεογραφία, και όχι για καλό λόγο όπως υποψιάζεστε. Τον Απρίλιο του 2014 στο Ανγκουίλα Κάι είχαν εντοπιστεί τέσσερα απανθρακωμένα πτώματα με τραύματα στα κεφάλια και στις ωμοπλάτες. Ουδέποτε αναγνωρίστηκαν, αλλά εξακριβώθηκε ότι είχαν πυρποληθεί αφού προηγουμένως είχαν σκεπαστεί με ελαστικά αυτοκινήτων – πρόκειται για παραδοσιακή μέθοδο της μαφίας των κοκαϊνέρος, που αποσκοπεί στην εξαφάνιση κάθε αξιοποιήσιμου ίχνους. Εκτοτε η περιοχή επιτηρείται από την Ακτοφυλακής των ΗΠΑ.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News