295
H κεντρική πύλη του νοσοκομείου Ρόδου | Google street view

Επεσε το σύστημα οξυγόνου στο νοσοκομείο της Ρόδου – Κινδύνευσαν ασθενείς με Covid

Γιάννης Δεβετζόγλου Γιάννης Δεβετζόγλου 8 Σεπτεμβρίου 2021, 19:43
H κεντρική πύλη του νοσοκομείου Ρόδου
|Google street view

Επεσε το σύστημα οξυγόνου στο νοσοκομείο της Ρόδου – Κινδύνευσαν ασθενείς με Covid

Γιάννης Δεβετζόγλου Γιάννης Δεβετζόγλου 8 Σεπτεμβρίου 2021, 19:43

Σαρανταεπτά ασθενείς με κορονοϊό, η συντριπτική πλειοψηφία των οποίων με αναπνευστική ανεπάρκεια, βρέθηκαν ξαφνικά χωρίς παροχή οξυγόνου στο νοσοκομείο της Ρόδου, σύμφωνα με καταγγελία της Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος (ΟΕΝΓΕ).

Ωστόσο, η κατάσταση αντιμετωπίστηκε άμεσα, όπως δηλώνει στο Protagon διοικητής της 2ης Υγειονομικής Περιφέρειας Χρήστος Ροϊλός, χωρίς να κινδυνεύσει η σωματική ακεραιότητα και η ζωή των ασθενών.

«Πιέστηκε το σύστημα παραγωγής οξυγόνου, δεδομένου ότι νοσηλεύονταν αρκετοί ασθενείς. Η πτώση έγινε από τη γεννήτρια που το παράγει και αμέσως ενεργοποιήθηκε το εφεδρικό σύστημα με τις μπουκάλες και για τις τρεις ώρες που υπήρχε το πρόβλημα, κανένας ασθενής δεν αντιμετώπισε πρόβλημα», εξηγεί ο κ. Ροϊλός.

Σύμφωνα με την καταγγελία της Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος (ΟΕΝΓΕ), η οποία κοινοποιήθηκε στον υπουργό Υγείας Θάνο Πλεύρη, από τις 23 Αυγούστου το νοσοκομείο αντιμετωπίζει την «κατάρρευση» του συστήματος παροχής οξυγόνου και το προσωπικό κάνει υπεράνθρωπες προσπάθειες να κρατήσει τους ασθενείς στη ζωή.

«Παρά τις διαβεβαιώσεις από τη διοίκηση του νοσοκομείου για την άμεση επίλυση του ζητήματος, η πίεση οξυγόνου στις δύο από τις τρεις κλινικές όπου νοσηλεύονται ασθενείς με Covid παραμένει χαμηλή, με αποτέλεσμα κάθε μέρα ο εφημερεύων να προσπαθεί να μοιράσει τους αρρώστους μεταξύ των κλινικών ούτως ώστε να αποφευχθεί η κατάρρευση της παροχής σε ολόκληρο το τμήμα. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα τη συχνή αποτυχία των συσκευών υψηλής παροχής οξυγόνου (high flow nasal cannula), οι οποίες είναι πολύτιμες στην περίθαλψη ασθενών Covid. Επίσης, νοσηλεύονται βαρέως πάσχοντες ασθενείς σε κλινικές πολύ μακριά από την ειδικά διαμορφωμένη Μονάδα Ειδικών Λοιμώξεων χωρίς την απαραίτητη συνεχή παρακολούθηση των ζωτικών τους σημείων», καταλήγουν οι γιατροί στην ανακοίνωσή τους.

Πάντως, ο κ. Ροϊλός διαβεβαιώνει ότι το πρόβλημα διήρκεσε μόλις τρεις ώρες και από τη στιγμή που διακομίσθηκαν σε άλλα νοσοκομεία ασθενείς που ήταν προγραμματισμένο να αποχωρήσουν, αποσυμφορήθηκε το σύστημα και πλέον το μηχάνημα που παράγει το οξυγόνο λειτουργεί κανονικά.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...