Στα 95 της, η βασίλισσα Ελισάβετ Β’ και ζει και βασιλεύει, αλλά οι πάντα προνοητικοί και καλά οργανωμένοι, σε τέτοια θέματα, Βρετανοί, έχουν καταστρώσει λεπτομερές σχέδιο για το τι θα γίνει από τη στιγμή του θανάτου της και για τις επόμενες 10 ημέρες.
Το πλήρες σχέδιο με τον κωδικό «Επιχείρηση Γέφυρα του Λονδίνου» αποκάλυψε το Politico.
Θα είναι μια εξαιρετικά δύσκολη άσκηση, επιχειρησιακά, πολιτικά, επικοινωνιακά –ένας «λογιστικός εφιάλτης», όπως συνηθίζουν να λένε οι Αγγλοσάξωνες–, αν αναλογιστεί κανείς πόσο έχει αλλάξει ο κόσμος από την τελευταία φορά που το Λονδίνο βρέθηκε να διαχειριστεί κάτι τέτοιο –ήταν 15 Φεβρουαρίου 1952, όταν είχε κηδευτεί στο παρεκκλήσι του Αγίου Γεωργίου στο Ουίνδσορ, ο βασιλιάς Γεώργιος Στ’, πατέρας της σημερινής βασίλισσας.
Η βρετανική κυβέρνηση, η οποία θα κληθεί να φέρει εις πέρας μια γιγαντιαία και πρωτοφανή επιχείρηση ασφαλείας, έχει σχεδιάσει ακόμα και άμεσο μπλακάουτ στα κυβερνητικά social media και την απαγόρευση διαμοιρασμού των αναρτήσεων στο Twitter, εκτός αν έχουν λάβει το Ok από τον υπεύθυνο επικοινωνίας της κυβέρνησης.
Σύμφωνα με τα σχέδια, η ημέρα του θανάτου της Αυτού Μεγαλειότητος θα ονομαστεί «D-Day» με κάθε μέρα στη συνέχεια να οδηγεί στην κηδεία της γνωστή ως «D+1», «D+2» κ.λπ.
Τις ώρες μετά το θάνατο της βασίλισσας Ελισάβετ B’, θα πραγματοποιηθεί ένας «καταιγισμός κλήσεων» για να ενημερωθεί ο πρωθυπουργός, ο γραμματέας του υπουργικού συμβουλίου και ένας αριθμός ανώτερων υπουργών και αξιωματούχων.
Ο δημόσιος λειτουργός που θα πάρει τηλέφωνο τον πρωθυπουργό, θα τον ενημέρωσει με την φράση, «έπεσε η Γέφυρα του Λονδίνου».
Ο πρωθυπουργός θα ενημερωθεί από τον ιδιωτικό γραμματέα της βασίλισσας Ελισάβετ, ο οποίος θα ενημερώσει επίσης το Γραφείο του Ιδιαίτερου Συμβουλίου, το οποίο συντονίζει τις κυβερνητικές εργασίες για λογαριασμό του μονάρχη.
Ολα τα βρετανικά κοινοβούλια θα διακόψουν τη λειτουργία τους.
Η επίσημη ιστοσελίδα της βασιλικής οικογένειας θα «μαυρίσει» και θα ανακοινώσει τον θάνατο της βασίλισσας με ένα σύντομο κείμενο.
Ολοι οι κυβερνητικοί λογαριασμοί θα φέρουν μαύρη κορδέλα σε ένδειξη πένθους, ενώ δεν θα δημοσιεύεται περιεχόμενο που δεν θεωρείται επείγον.
Ενα από τα σημαντικά ζητήματα που προέκυψαν σε άσκηση της Ντάουνινγκ Στριτ πριν από λίγα χρόνια, ήταν ότι δεν μπορούσαν να χαμηλώσουν μεσίστιες τις σημαίες σε όλα τα κυβερνητικά κτίρια μέσα στα πρώτα 10 λεπτά από την ανακοίνωση του θανάτου. Αυτό το ενδεχόμενο θα εξόργιζε το βρετανικό κοινό. Ομως, όπως γράφει το Politico, φαίνεται πως στη συνέχεια το θέμα λύθηκε.
Την ίδια μέρα, ο νέος βασιλιάς Κάρολος θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό, και στη συνέχεια θα απευθύνει διάγγελμα στο έθνος στις 6 το απόγευμα.
Η βασιλική οικογένεια θα ανακοινώσει τα σχέδια για την κηδεία της βασίλισσας, η οποία αναμένεται να πραγματοποιηθεί 10 ημέρες μετά τον θάνατό της.
Ο πρωθυπουργός θα είναι το πρώτο μέλος της κυβέρνησης που θα κάνει δήλωση. Ολα τα άλλα μέλη της κυβέρνησης θα λάβουν εντολή να μην σχολιάσουν μέχρι να μιλήσει ο πρωθυπουργός.
Η ημέρα της κηδείας της βασίλισσας θα είναι «Ημέρα Εθνικού Πένθους», καθιστώντας την ουσιαστικά ημέρα αργίας, αλλά δεν θα καθιερωθεί ως τέτοια. Οι εργοδότες θα έχουν την ευχέρεια να δώσουν ρεπό στους εργαζόμενούς τους.
Το φέρετρο της βασίλισσας θα μεταφερθεί σε πομπή από το παλάτι του Μπάκιγχαμ στο παλάτι του Γουεστμίνστερ, όπου θα εκτεθεί σε λαϊκό προσκύνημα επί 23 ώρες για τρεις ημέρες. Οι VIP θα βγάλουν εισιτήρια για συγκεκριμένη ώρα θέασης.
Η κηδεία της βασίλισσας Ελισάβετ θα πραγματοποιηθεί στο Αβαείο του Γουεστμίνστερ και θα τηρηθεί δύο λεπτών σιγή σε ολόκληρη τη χώρα το μεσημέρι. Οι πομπές θα γίνουν στο Λονδίνο και το κάστρο Γουίνδσορ. Θα ακολουθήσει τελετή στο παρεκκλήσι του Αγίου Γεωργίου στο Κάστρο Γουίνσδορ και θα ταφεί στη βασιλική κρύπτη στο παρεκκλήσι του Αγίου Γεωργίου.
Το σίγουρο είναι ότι ο θάνατος της Ελισάβετ Β’ θα βάλει σε μεγάλους μπελάδες το Φόρεϊν Οφις, για το πώς θα επιτρέψει την είσοδο μεγάλου αριθμού τουριστών, που αναμένεται να καταφθάσουν από όλες τις γωνιές της Γης, για την κηδεία. Το ίδιο θα συμβεί και για το υπουργείο Εσωτερικών, που θα πρέπει να διαχειριστεί τρομοκρατικές απειλές, ενώ το υπουργείο Μεταφορών, θα κληθεί να διαχειριστεί τα τεράστια πλήθη, που θα κατακλύσουν το Λονδίνο. Το δε υπουργείο Αμυνας θα κανονίσει τους χαιρετισμούς με κανονιοβολισμούς που θα γίνουν σε πολλά σημεία της πρωτεύουσας.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News