Υπεγράφη στο Κάιρο από τους υπουργούς Αμυνας Ελλάδος και Αιγύπτου η νεα διακρατική συμφωνία οριοθέτησης ζωνών SAR (Search and Resque / Θαλάσσιες Ζώνες Ευθύνης Ερευνας και Διάσωσης) και ASR (Air Sea Rescue), που μεταξύ άλλων ακυρώνει στην πράξη στο παράνομο και ανυπόστατο τουρκολιβυκό μνημόνιο.
Η συμφωνία περιλαμβάνει α) καθορισμό ορίων Έρευνας και Διάσωσης (SAR), β) ταύτιση FIR και SAR, και γ) κοινές επιχειρήσεις SAR κοινές επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης.
Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας @npanagioto υπέγραψε παρουσία μου, όπως και παρουσία του ΑΝΥΠΕΞ @MVarvitsiotis, Μνημόνιο Κατανόησης μεταξύ των Κυβερνήσεων ??&?? για Συνεργασία στους Τομείς Αεροναυτικής και Ναυτικής Έρευνας & Διάσωσης, με τον ομόλογό του της Αιγύπτου, M. Zaki. pic.twitter.com/i9PKIW6j9j
— Nikos Dendias (@NikosDendias) November 22, 2022
Η υπογραφή της συμφωνίας έρχεται σε συνέχεια εκείνης για την οριοθέτηση της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) μεταξύ των δύο χωρών, με τον αιγύπτιο υπουργό Εξωτερικών, Σαμέχ Σούκρι -σε ένα σαφές μήνυμα προς την Αγκυρα που επιχειρεί όψιμα κινήσεις εξομάλυνσης των σχέσεων με την Αίγυπτο- να υπογραμμίζει ότι διμερής συμφωνία με την Ελλάδα βασίζεται στο πλαίσιο του σεβασμού του Διεθνούς Δικαίου» και τον υπουργό Αμυνας, στρατηγό Μοχάμεντ Ζάκι, να μιλά για «συνεργασία-μοντέλο στις σχέσεις όλων των χωρών« οι οποίες βασίζονται στον αμοιβαίο σεβασμό και τους κανόνες καλής γειτονίας.
Οι δηλώσεις των υπουργών Εξωτερικών και Αμυνας των δύο χωρών μαρτυρούν το θερμό κλίμα στις διμερείς σχέσεις και τη διαρκώς ενισχυόμενη συνεργασία τους σε πολιτικό, οικονομικό και στρατιωτικό επίπεδο:
«Η συμφωνία που υπογράφουμε σήμερα, αντανακλά τη στρατηγική σχέση που έχουμε σφυρηλατήσει τα τελευταία χρόνια, σχέση η οποία εδράζεται σε ισχυρούς διαχρονικούς δεσμούς φιλίας και αμοιβαίου σεβασμού», τόνισε μεταξύ άλλων ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, ενώ ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας σημείωσε:
«Η συμφωνία αυτή δίνει σημαντική ώθηση στην κοινή προσπάθεια για περαιτέρω εμβάθυνση των διμερών σχέσεων και της διμερούς συνεργασίας. Με βασικό άξονα την προσήλωση στο Διεθνές Δίκαιο, συμπεριλαμβανομένου του Δικαίου της Θάλασσας και στις αρχές του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών. Με γνώμονα επίσης το σεβασμό της διεθνούς νομιμότητας και την προαγωγή της ειρήνης και της σταθερότητας στη Μεσόγειο, αλλά και ευρύτερα».
Βασικός άξονας είναι πάντοτε η προσήλωση στο Διεθνές Δίκαιο, συμπεριλαμβανομένου του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας και οι Αρχές του Καταστατικού Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών.
— Nikos Dendias (@NikosDendias) November 22, 2022
«Στη Συμφωνία», που υπεγράψη την Τρίτη, εξήγησε ο κ. Παναγιωτόπουλος, «καθορίζονται τα όρια της δικαιοδοσίας και των περιοχών ευθύνης για την Ερευνα και Διάσωση μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου που ταυτίζονται με τα FIR Αθηνών και Καΐρου αντίστοιχα, με πλήρη εφαρμογή και απόλυτο σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου.
»Σε αντιδιαστολή -υπογράμμισε- τα αποκαλούμενα “Μνημόνια Συνεργασίας” μεταξύ της Τουρκίας και της κυβέρνησης της Τρίπολης, συνιστούν συμπεριφορές παράνομες, παραβατικές, άκυρες και αποσταθεροποιητικές.
»Η Ελλάδα και η Αίγυπτος έχουν ένα κοινό όραμα για την δημιουργία ενός περιβάλλοντος που ευνοεί και υποστηρίζει την ανάπτυξη και την ευημερία των λαών τους, αλλά και την ασφάλεια και σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο.
»Καταδικάζουμε κάθε μορφή αναθεωρητισμού και μονομερείς ενέργειες που παραβιάζουν την κυριαρχία, τα κυριαρχικά δικαιώματα και την εδαφική ακεραιότητα».
Σαφής απάντηση στις τουρκικές ειρωνείες
Για ένα ακόμη πολύ σημαντικό βήμα προς την ενδυνάμωση των σχέσεων και τη στρατηγική συνεργασία των δύο χωρών, μίλησε από την πλευρά του ο υπουργός Εξωτερικών της Αιγύπτου, Σαμέχ Σούκρι, εκπέμποντας το ευρύτερο μήνυμα από την υπογραφής της συμφωνίας:
«Αμοιβαίος σεβασμός, σεβασμός στις αξίες κάθε χώρας. Η συνεργασία των δύο χωρών βασίζεται στο πλαίσιο του σεβασμού του Διεθνούς Δικαίου».
«Οι σχέσεις συνεργασίας Ελλάδας και Αιγύπτου (…) Θα πρέπει να είναι μοντέλο για τις σχέσεις όλων των χωρών. Βασίζονται στο σεβασμό, και τις σχέσεις καλής γειτονίας», επεσήμανε από την πλευρά του ο αιγύπτιος υπουργός Αμυνας, στρατηγός Μοχάμεντ Ζάκι, προς απογοήτευση των… «ευσεβών πόθων» του τουρκικού καθεστώτος που λοιδωρούσε νωρίτερα τους κ.κ. Δένδια και Παπαγιωτόπουλο για την -προγραμματισμένη κατά τα άλλα- επίσκεψή τους στο Κάιρο, λίγα 24ωρα μετά τη χειραψία Ερντογάν – Αλ Σίσι στο Κατάρ.
«Η χειραψία του προέδρου Ερντογάν και του Αιγύπτιου προέδρου Σίσι προκάλεσε πανικό στην Ελλάδα», προσπάθησε να «δώσει τον τόνο» το δίκτυο Haber3 με τίτλο : «Ερντογάν και Σίσι έλιωσαν τον πάγο. Η Ελλάδα ανέλαβε δράση».
«Η Ελλάδα ανέλαβε δράση μετά τη χειραψία Ερντογάν-Σίσι» (φωτογραφία πάνω), έγραψε στο τίτλο της η εφημερίδας Sozcu, που βιάστηκε να«ερμηνεύσει» τις υπογραφές της Τρίτης στο Κάιρο ως αντίδραση της Ελλάδας στην πρόσφατη χειραψία του τούρκου προέδρου με τον αιγύπτιο ομόλογό του στην Ντόχα.
«Η φωτογραφία με τον Πρόεδρο Ερντογάν και τον Σίσι να δίνουν τα χέρια ταρακούνησε την Ελλάδα, που στέλνει αντιπροσωπεία στην Αίγυπτο», ήταν το ανάλογο σχόλιο και από το δίκτυο Son Dakika.
«Ερντογάν και Σίσι έδωσαν τα χέρια. Η Ελλάδα ένιωσε άβολα», μάς ενημερώνσει το haber.com, λέγοντας ότι η Αθήνα ανέλαβε δράση μετά την χειραψία του προέδρου Ερντογάν με τον «πραξικοπηματία» -όπως τον χαρακτηρίζει- πρόεδρο της Αιγύπτου Σίσι!
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News