385
|

«Επεσαν» οι υπογραφές για το 5G

Protagon Team Protagon Team 30 Δεκεμβρίου 2020, 14:15

«Επεσαν» οι υπογραφές για το 5G

Protagon Team Protagon Team 30 Δεκεμβρίου 2020, 14:15

Yπεγράφησαν την Τετάρτη οι συμβάσεις χορήγησης χρήσης των ραδιοσυχνοτήτων στις ζώνες 700 MHz, 2 GHz, 3400-3800 MHz και 26 GHz μεταξύ της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ) και των τριών τηλεπικοινωνιακών παρόχων (Cosmote, Vodafone, Wind).

Στον χαιρετισμό του, ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης, στάθηκε στις καινοτομίες της δημοπρασίας και στο ταμείο «ΦΑΙΣΤΟΣ»  για την χρηματοδότηση νεοφυών επιχειρήσεων, όπου θα κατευθυνθεί το 25% των τελών που θα καταβάλουν οι πάροχοι για το 5G.

«Για εμάς είναι ένα πρώτο βήμα» τόνισε ο υπουργός και μίλησε για το οικονομικό αποτύπωμα των δικτύων 5ης γενιάς. Σύμφωνα με μελέτη θα δημιουργηθούν έως 69.000 νέες θέσεις εργασίας μέχρι το 2030, ενώ η προστιθέμενη αξία αναμένεται να ξεπεράσει τα 12 δισ. ευρώ.

Η χώρα μας, πρόσθεσε, επιλύει εκκρεμότητες σε πολλά ζητήματα του ψηφιακού της μετασχηματισμού, ωστόσο σε πολλά θέματα είμαστε ακόμη πίσω και πρέπει να καλύψουμε την χαμένη απόσταση, στη συγκεκριμένη περίπτωση, όμως, υπογράμμισε, «τολμώ να πω ότι εδώ προηγηθήκαμε».

Ο επικεφαλής της Cosmote Μιχάλης Τσαμάζ  έκανε λόγο για ένα νέο κεφάλαιο που ανοίγει για την ανάπτυξη της χώρας.

«Αυτό που χρειάζεται η νέα ψηφιακή εποχή είναι δίκτυα, τα οποία είναι η ψηφιακές λεωφόροι του μέλλοντος και προϋπόθεση για την ψηφιακή ανάπτυξη. Συνεχίζουμε να επενδύουμε. Αυτήν την φορά διαθέσαμε για το φάσμα 123 εκατ. ευρώ. Το ποσό αυτό είναι επιπλέον 2 δισ. ευρώ επενδύσεων που έχουμε εξαγγείλει για την τετραετία» δήλωσε ο κ. Τσαμάζ δεσμευόμενος ότι «θα συνεχίζουμε να χτίζουμε και να εξελίσσουμε το δίκτυό μας» και κατέληξε σημειώνοντας ότι κερδίζοντας την μάχη του 5G μπορούμε να βλέπουμε το μέλλον με αισιοδοξία.

Η τεχνολογική αλλαγή έρχεται όχι για να βελτιώσει την επικοινωνία μεταξύ ανθρώπων όσο για να μεταβάλει ριζικά το παραγωγικό και οικονομικό μοντέλο των χωρών που αναπτύσσεται το 5G», τόνισε για τη Vodafone o Xάρης Μπρουμίδης, συμπληρώνοντας:

«Ξεκινήσαμε την λειτουργία 5G, το οποίο εντάσσεται στην επέκταση των επενδύσεων μας, ήδη καταβάλαμε 130 εκατ. ευρώ για την αγορά του φάσματος, ενώ υπάρχει και ένα επενδυτικό πλάνο για τα επόμενα πέντε χρόνια που θα ξεπεράσει 500 εκατ. ευρώ».

Για ημέρα ορόσημο για την ελληνική οικονομία μίλησε ο επικεφαλής της Wind, Νάσος Ζαρκαλής.

«Η Ελλάδα λανσάρει δίκτυο 5G μαζί με άλλες πολύ πιο προηγμένες τεχνολογικά ή οικονομικά χώρες. Επενδύουμε 500 εκατ. ευρώ την επόμενη πενταετία, κυρίως σε υποδομές νέας γενιάς τόσο στην κινητή όσο και στην σταθερή. Είναι μια μοναδική ευκαιρία να παράγουμε αξία για την ελληνική κοινωνία και οικονομία», ανέφερε μεταξύ άλλων.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...