610
| Dimitris Kapantais / SOOC

Επείγουσα διαταγή ΓΑΔΑ μετά τους θανάτους κρατουμένων στα Α.Τ Ομονοίας και Αγ. Παντελεήμονα – «διακυβεύεται η αξιοπιστία και το κύρος της ΕΛ.ΑΣ»

Protagon Team Protagon Team 8 Οκτωβρίου 2024, 15:18
| Dimitris Kapantais / SOOC

Επείγουσα διαταγή ΓΑΔΑ μετά τους θανάτους κρατουμένων στα Α.Τ Ομονοίας και Αγ. Παντελεήμονα – «διακυβεύεται η αξιοπιστία και το κύρος της ΕΛ.ΑΣ»

Protagon Team Protagon Team 8 Οκτωβρίου 2024, 15:18

Επείγουσα διαταγή για την ασφάλεια των κρατητηρίων έστειλε η Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής. σε συνέχεια δύο περιστατικών που προκάλεσαν πλήθος αντιδράσεων σε βάρος της ΕΛ.ΑΣ: τον θάνατο υπό αδιευκρίνιστες συνθήκες, πακιστανού κρατουμένου στο Α.Τ. Αγίου Παντελεήμονα και την αυτοκτονία Μπαγκλαντεσιανού στο Α.Τ. Ομόνοιας, ο οποίος είχε συλληφθεί για φθορές σε περιπολικό.

Οπως επισημαίνεται στη Διαταγή με την υπογραφή του επικεφαλής της ΓΑΔΑ, Γιάννη Σκούρα,, την οποία φέρνει στο φως της δημοσιότητας ο Γιάννης Σουλιώτης στην εφημερίδα «Καθημερινή», «διαπιστώνονται σημαντικές παραλείψεις και αποκλίσεις από τα ισχύοντα, με συνέπεια να πλήττεται η αξιοπιστία και το κύρος του Σώματος και να προκαλούνται δυσμενή σχόλια εις βάρος αυτού». Γι’ αυτό, και «με αφορμή πρόσφατα περιστατικά σε αστυνομικά κρατητήρια, παρακαλούμε όπως δώσετε άμεσα εκ νέου κατευθυντήριες εντολές προς τον σκοπό της τήρησης των απαραίτητων συνθηκών ασφαλείας στους εν λόγω χώρους», τονίζεται στο έγγραφο.

Την 21η Σεπτεμβρίου, υπήκοος Πακιστάν που είχε προσαχθεί τρεις ημέρες νωρίτερα στο Α.Τ. Αγίου Παντελεήμονα βρέθηκε νεκρός στο κρατητήριο. Εφερε μώλωπες στο σώμα, με τη δικηγόρο της οικογένειας του θύματος, Μαρία Σφέτσου, να καταγγέλλει ότι ο 38χρονος μετανάστης ξυλοκοπήθηκε μέχρι θανάτου από αστυνομικούς στο διάστημα της κράτησής του. Ερευνα για την υπόθεση διενεργεί η Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Αθηνών αλλά και ο Συνήγορος του Πολίτη.

Υστερα από μερικές ημέρες, νεκρός μέσα στο κρατητήριο του Α.Τ. Ομόνοιας βρέθηκε ένας 29χρονος υπήκοος Μπανγκλαντές. Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, ο συλληφθείς για φθορές σε περιπολικό απαγχονίστηκε χρησιμοποιώντας την μπλούζα του την ώρα που μέσα στο κελί υπήρχαν άλλα έντεκα άτομα. Την εκδοχή της αυτοχειρίας αμφισβητούν μέλη της διπλωματικής αντιπροσωπείας του Μπανγκλαντές στην Ελλάδα.

Εντολές και οδηγίες

Οπως γράφει στο ρεπορτάζ του ο Γιάννης Σουλιώτης, η επείγουσα διαταγή της ΓΑΔΑ περιλαμβάνει μια σειρά από εντολές και οδηγίες προς τις υφιστάμενες αστυνομικές υπηρεσίες στον νομό Αττικής, ώστε να αποτραπούν παρόμοια περιστατικά, όπως «ενδελεχή έλεγχο τόσο των προσωπικών αντικειμένων των κρατουμένων, με σχολαστική σωματική έρευνα προ της εισόδου τους στα κρατητήρια, ανά τακτά χρονικά διαστήματα και αιφνιδίως, για τον εντοπισμό τυχόν προβλημάτων, πρόσφορων για την απόπειρα ή την τέλεση αποδράσεων, καθώς επίσης αυτοτραυματισμών και αυτοκτονιών (ύπαρξη αποκολλημένων μεταλλικών αντικειμένων, καλωδίων κ.ά.)».

Το ίδιο ζητείται και για τα τρόφιμα που παραδίδονται στους κρατουμένους, όπως και να υπάρξει μέριμνα ώστε «να μην είναι δυνατή η προσέγγιση άλλων ατόμων στους χώρους των κρατητηρίων, προκειμένου να αποφευχθεί η δυνατότητα εφοδιασμού των κρατουμένων με αντικείμενα χρήσιμα για απόδραση ή μέσα υποβοήθησης για αυτοκτονία».

Καλούνται επίσης οι επικεφαλής υπηρεσιών που διαθέτουν κρατητήρια να αξιολογούν πληροφορίες σχετικά με την προσωπικότητα και την επικινδυνότητα των κρατουμένων αλλά και να έχουν συχνή επικοινωνία με άτομα που στο παρελθόν έχουν αποπειραθεί να αποδράσουν ή να αυτοκτονήσουν.

«Ξηλώθηκε» ο διοικητής του Α.Τ Ομονοίας – Στην Αθήνα κλιμάκιο της αρμόδιας επιτροπής του ΟΗΕ

Ηδη πάντως, σε μία πρώτη αντίδραση του Αρχηγείου για όσα έχουν γίνει τελευταία στο Α.Τ. Ομονοίας (πέρα από την αυτοκτονία του Μπαγκλαντεσιανού, είχαμε και απόδραση 45χρονου κρατούμενου), «ξηλώθηκε» ο διοικητής του τμήματος. Στη θέση του τοποθετήθηκε αστυνομικός διευθυντής.

Στη σκιά εξάλλου των δύο περιστατικών στα Α.Τ Ομονοίας και Αγίου Παντελεήμονα, στην Αθήνα αναμένεται κλιμάκιο της επιτροπής του ΟΗΕ για την πρόληψη των βασανιστηρίων και κάθε βάναυσης συμπεριφοράς για σειρά ελέγχων στα αστυνομικά τμήματα.

Μάλιστα σε έγγραφο που έφερε στο φως της δημοσιότητας το Mega, δίνεται εντολή από το Αρχηγείου της ΕΛΑΣ προς τα αστυνομικά τμήματα να επιτρέψουν «άμεσα και ανεμπόδιστα την είσοδο του κλιμακίου του ΟΗΕ στους χώρους κράτησης και τους λοιπούς χώρους των Υπηρεσιών…».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...