300
Φώκια ξεκουράζεται στις όχθες του Τάμεση, στο Χάμερσμιθ, θέαμα που μέχρι πριν από λίγα χρόνια ήταν αδιανόητο | Chris Jackson/Getty Images

Επανήλθε στον κάποτε «νεκρό» Τάμεση η ζωή – από φώκιες μέχρι καρχαρίες

Protagon Team Protagon Team 12 Νοεμβρίου 2021, 15:27
Φώκια ξεκουράζεται στις όχθες του Τάμεση, στο Χάμερσμιθ, θέαμα που μέχρι πριν από λίγα χρόνια ήταν αδιανόητο
|Chris Jackson/Getty Images

Επανήλθε στον κάποτε «νεκρό» Τάμεση η ζωή – από φώκιες μέχρι καρχαρίες

Protagon Team Protagon Team 12 Νοεμβρίου 2021, 15:27

Ας μην βιαστεί κανένας να ανακηρύξει «βιολογικά νεκρό» ένα ποτάμι, μια λίμνη, ένα οικοσύστημα που κάποτε έσφυζε από ζωή, αλλά εκδιώχτηκε από τις ανθρώπινες δραστηριότητες.

Ο Τάμεσης, το ποτάμι που διασχίζει το Λονδίνο, με τα ορθά μέτρα μέσα σε λίγες δεκαετίες έχει αναστηθεί και πλέον φιλοξενεί είδη ζωής που δεν θα περιμέναμε να βρούμε εκεί. Γιατί ποιος θα πίστευε ότι στο κάποτε θολό ποτάμι θα βρίσκεις από ιππόκαμπους και φώκιες μέχρι… καρχαρίες.

Η Ζωολογική Εταιρεία του Λονδίνου, στην τελευταία έκθεσή της για την κατάσταση στην οποία βρίσκεται ο Τάμεσης, επισημαίνει ότι οι προσπάθειες καθαρισμού των τελευταίων δεκαετιών έχουν αποδώσει.

Τα επίπεδα του φωσφόρου έχουν μειωθεί, ενώ οι υγρότοποι φιλοξενούν δεκάδες είδη πτηνών και ψαριών

Ηδη από τον Βιομηχανική Επανάσταση, τον 19ο αιώνα, ο Τάμεσης ήταν μολυσμένος από τα βυρσοδεψεία και τους υπονόμους που κατέληγαν κατευθείαν στα νερά του. Το 1858, γράφει η Washington Post, η κατάσταση έφτασε στο απροχώρητο: η «Μεγάλη Δυσωδία» εκείνη τη χρονιά, μια επίμονη μυρωδιά από τα περιττώματα των Λονδρέζων που έπεφταν στο ποτάμι, ανάγκασε το Κοινοβούλιο να ψηφίσει μέτρα.

Ένα αιώνα αργότερα, η ποσότητα του οξυγόνου στο νερό ήταν τόσο χαμηλή που δεν μπορούσε να συντηρήσει υδρόβιους οργανισμούς.

Τα μέτρα που ελήφθησαν τα επόμενα χρόνια κατάφεραν να αλλάξουν τα δεδομένα και πλέον το ποτάμι είναι πολύ πιο καθαρό.

Ωστόσο, βρέθηκαν αυξημένα επίπεδα νιτρικών που υποβαθμίζουν την ποιότητα του νερού στον Τάμεση, από τον οποίο προέρχεται μεγάλο μέρος του πόσιμου νερού για τους Λονδρέζους. Πολύ υψηλά είναι και τα ποσοστά των μικροπλαστικών στα νερά – από τα μεγαλύτερα στον κόσμο, σύμφωνα με την έρευνα – τα οποία καταπίνουν οι ζωντανοί οργανισμοί με επιπτώσεις στην υγεία τους.

Υπάρχει όμως και η κλιματική αλλαγή που απειλεί το ποτάμι. Από το 2007 καταγράφεται ετήσια άνοδος της θερμοκρασίας το καλοκαίρι κατά 0,19 βαθμούς Κελσίου κατά μέσο όρο. Αν και πολύ μικρές οι μεταβολές, μπορεί να επηρεάσουν τα οικοσυστήματα.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...