1018
| REUTERS/Johanna Geron

Επανεκλογή Φον ντερ Λάιεν για μία ακόμη θητεία στην προεδρία της Κομισιόν με 401 ψήφους

Protagon Team Protagon Team 18 Ιουλίου 2024, 15:18
|REUTERS/Johanna Geron

Επανεκλογή Φον ντερ Λάιεν για μία ακόμη θητεία στην προεδρία της Κομισιόν με 401 ψήφους

Protagon Team Protagon Team 18 Ιουλίου 2024, 15:18

Στην προεδρία της Κομισιόν για μία ακόμη πενταετή θητεία, επανεξελέγη με 401 ψήφους, κατά την ψηφοφορία στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο, η 65χρονη γερμανίδα υποψήφια του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν,  εξασφαλίζοντας τη στήριξη -εκτός του ΕΛΚ- των  Σοσιαλιστών, των Πρασίνων (τουλάχιστον από τη συντριπτική πλειoνότητα των ευρωβουλευτών-μελών τους) και του Renew.

Από την πλευρά της, η πολιτική ομάδα της Αριστεράς θέλησε να υποβάλει αίτημα αναβολής της ψηφοφορίας, επικαλούμενη απόφαση του Δικαστηρίου της ΕΕ για την έλλειψη διαφάνειας στις συμβάσεις των εμβολίων -πρόταση η οποία και απορρίφθηκε.

Στη μυστική ψηφοφορία της Πέμπτης στο Στρασβούργο, σε σύνολο 707 ψηφισάντων ευρωβουλευτών, υπέρ της επανεκλογής Φον ντερ Λάιεν, όπως προαναφέρθηκε, ψήφισαν 401 (ξεπερνώντας έτσι με άνεση τον απαιτούμενο αριθμό των 361 ψήφων), κατά 284, 15 προτίμησαν την αποχή, ενώ υπήρξαν και επτά άκυρα.

Την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν έσπευσε να συγχαρεί με ανάρτησή του στο Χ, ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Θερμά συγχαρητήρια στην Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν για την επανεκλογή της στην προεδρία της Κομισιόν. Η εμπειρία και η ηγεσία της είναι ανεκτίμητες σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς. Θα συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε και να οικοδομούμε μια ισχυρότερη, πιο ανταγωνιστική και στρατηγικά αυτόνομη Ευρώπη», έγραψε στην ανάρτησή του ο Πρωθυπουργός.

«Πραγματική Ευρωπαϊκή Αμυντική Ενωση»

Νωρίτερα, στην ομιλία της στο ΕΚ η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν παρουσίασε το όραμά της για την Ευρωπαϊκή Ενωση της επόμενης πενταετίας μέσα από ένα έγγραφο 31 σελίδων.

Δεσμεύτηκε ότι πρώτη προτεραιότητα θα είναι η ανταγωνιστικότητα και η ευημερία των πολιτών, και σκοπός της να προτείνει νέες πολιτικές για το κλίμα και να επικεντρωθεί στην οικοδόμηση μιας «πραγματικής Ευρωπαϊκής Αμυντικής Ενωσης».

«Θα προτείνουμε μια σειρά από αμυντικά έργα κοινού ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος, ξεκινώντας με μια ευρωπαϊκή αεροπορική ασπίδα και την άμυνα στον κυβερνοχώρο», αναφέρεται μεταξύ άλλων στο έγγραφο που δόθηκε νωρίτερα στη δημοσιότητα.

«Θα πρέπει να επενδύσουμε περισσότερο στην ασφάλεια και την άμυνα. Η Ρωσία επιτίθεται ακόμα στην Ουκρανία. Θέλουν να κάνουν τον επόμενο χειμώνα ακόμα πιο δύσκολο. Βασίζεται στο ότι η ΕΕ θα ‘’μαλακώσει’’ και ορισμένοι ακολουθούν αυτό το παιχνίδι. Πριν λίγες μέρες ένας ευρωπαίος πρωθυπουργός πήγε στη  Μόσχα. Αυτή η αποστολή “ειρήνης” είναι αποστολή κατευνασμού», παρατήρησε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, σε ένα ηχηρό ράπισμα για τον πρωθυπουργό της Ουγγαρίας, Βίκτορ Όρμπαν και συνεχίζοντας για το Ουκρανικό, είπε απευθυνόμενοι στα μέλη του ΕΚ:

«Κύριες και κύριοι ευρωβουλευτές θα πρέπει να προσφέρουμε στην Ουκρανία όσα χρειάζεται ώστε να αντισταθεί και να κερδίσει. Αυτό συνεπάγεται με πολλές επιλογές για το μέλλον. Για πρώτη φορά εδώ και δεκαετίες βρίσκεται σε κίνδυνο η ελευθερία μας. Είμαστε υπεύθυνοι για να κάνουμε όλα τα απαραίτητα να προστατεύσουμε τους ευρωπαίους πολίτες. Είναι καθήκον της Ευρώπης. Πιστεύω ότι έχει έρθει η στιγμή να δημιουργήσουμε για Ευρωπαϊκή Αμυντική Ενωση. Ξέρω ότι κάποιοι δεν ικανοποιούνται από την ιδέα, αλλά αυτό που θα πρέπει να μας κάνει να νιώθουμε άβολα είναι οι απειλές στην Αμυνά μας», υπογράμμισε.

«Οι αμυντικές δαπάνες μας είναι χαμηλές και ανεπαρκείς. Θα πρέπει να δημιουργήσουμε μια ενιαία αγορά Αμυνας και να επενδύσουμε περισσότερα στις αμυντικές ικανότητες υψηλού επιπέδου. Να επενδύσουμε περισσότερα και μαζί. Να δημιουργήσουμε κοινά ευρωπαϊκά έργα και επιχειρήματα όπως μια αεροπορική ασπίδα -όχι για την προστασία του εναέριου χώρου μας μόνο, αλλά και ως σύμβολο της Ευρώπης στον τομέα της Αμυνας», θέλησε να επισημάνει με την παράλληλη διευκρίνιση ότι «το ΝΑΤΟ θα παραμείνει πυλώνας της συλλογικής μας Αμυνας».

«Η Ευρώπη δεν μπορεί να ελέγξει δικτάτορες και δημαγωγούς σε όλο τον κόσμο, αλλά μπορεί να επιλέξει να προστατεύσει τη δημοκρατία της. Η Ευρώπη δεν μπορεί να καθορίσει εκλογές σε ολόκληρο τον κόσμο, αλλά μπορεί να επιλέξει να επενδύσει στην ασφάλεια και την άμυνα της δικής της ηπείρου», ήταν μια ακόμη χαρακτηριστική αναφορά της για τον ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η ΕΕ, ενώ ειδικά για τη Διεύρυνση επανέλαβε ότι το κράτος Δικαίου και οι θεμελιώδεις αξίες θα συνεχίσουν να αποτελούν τους ακρογωνιαίους λίθους της πολιτικής διεύρυνσης της Ενωσης.

Μεταξύ των υποσχέσεων-δεσμεύσεων της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, έμφαση δόθηκε, σύμφωνα με την ΕΡΤ, στο Μεταναστευτικό και δη στη φύλαξη των ευρωπαϊκών συνόρων, στην ενίσχυση της Frontex και της Europol με τριπλασιασμό της δύναμης της ευρωπαϊκής ακτοφυλακής και συνοριοφυλακής σε 30.000 άτομα και στην πρόταση μίας νέας στρατηγικής για την επιστροφή όσων δεν δικαιούνται άσυλο στη γηραιά Ηπειρο.

«Δεν θα δείξουμε καμία ανοχή σε όσους απειλούν την ασφάλεια των συνόρων μας και των πολιτών μας με υβριδικές επιθέσεις», τόνισε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν που φιλοδοξεί να βρίσκεται στο αξίωμά της  για πέντε ακόμη χρόνια.

«Οι εχθρικοί παράγοντες που σπρώχνουν ανθρώπους πέρα από τα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ για πολιτικούς σκοπούς θα πρέπει να αναγνωριστούν ως απειλή για την ασφάλειά μας και θα πρέπει να τους επιβληθούν κυρώσεις», υπογράμμισε.

Τέλος, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ανακοίνωσε τη δημιουργία τριών νέων θέσεων Επιτρόπων: για την Αμυνα, που θα συνεργαστεί με την Κάγια Κάλας, διάδοχο του Ζοσέπ Μπορέλ στην ηγεσία της ευρωπαϊκής διπλωματίας, για τη Στέγαση, κάτι που είχαν ζητήσει οι Σοσιαλιστές, και τη Μεσογειακή Περιφέρεια για την ενίσχυση των σχέσεων με γειτονικές χώρες και απώτερο στόχο τη συμβολή στην αντιμετώπιση του Μεταναστευτικού.

Υποσχέθηκε, επίσης, ότι ένας αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής θα συντονίζει τις προσπάθειες για τη μείωση της γραφειοκρατίας, βασικό αίτημα της πρωθυπουργού της Ιταλίας, Τζόρτζια Μελόνι και της ευρωομάδας της ECF.

Την ελπίδα του ότι η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν θα επανεκλεγεί πρόεδρος της Κομισιόν, εξέφρασε νωρίτερα από το Οξφορντσάιρ ο Κυριάκος Μητσοτάκης στις δηλώσεις του προσερχόμενος στην 4η Σύνοδο της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας.

«Είναι πολύ σημαντικό να υπάρχει σταθερότητα, συνέχεια και εμπειρία» σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...