519
«Ανάγλυφη» η απελπισία των Κουβανών από το τριήμερο μπλακάουτ – ο τυφώνας θα συμπληρώσει τη μιζέρια με φυσικές καταστροφές | REUTERS/Norlys Perez

Μπλακάουτ, τυφώνας και η Κούβα καταρρέει

Protagon Team Protagon Team 22 Οκτωβρίου 2024, 10:01
«Ανάγλυφη» η απελπισία των Κουβανών από το τριήμερο μπλακάουτ – ο τυφώνας θα συμπληρώσει τη μιζέρια με φυσικές καταστροφές
|REUTERS/Norlys Perez

Μπλακάουτ, τυφώνας και η Κούβα καταρρέει

Protagon Team Protagon Team 22 Οκτωβρίου 2024, 10:01

Συνήθως ισχύει το λαϊκό απόφθεγμα «όπου φτωχός και η μοίρα του», διότι δεν διακρίνει σε φταίχτες και θύματα αλλά μετράει μόνο τις ζημιές στην παράγκα. Δεν νοιάζεται, δηλαδή, για το ποιος φταίει για την πρόκληση της φτώχειας και τα επακόλουθά της. Η Κούβα, θύμα του εξοντωτικού εμπάργκο των ΗΠΑ –το οποίο υπερακόντισε η διοίκηση Τραμπ και συνέχισε ασμένως η διοίκηση Μπάιντεν–, έμεινε χωρίς λεφτά και χωρίς πρόσβαση σε λεφτά. Κίνα, Ρωσία, Μαδούρο δεν τη σώζουν. Προσφάτως, μόλις τον περασμένο μήνα, η κυβέρνησή της ζήτησε να αμβλυνθούν οι αμερικανικές κυρώσεις πριν από τη λήξη της θητείας Μπάιντεν, ώστε να ανασάνει η χώρα.

Ομως το επίπεδο των αμερικανοκουβανικών σχέσεων δεν άλλαξε, οι παλιές υποδομές του νησιού άρχισαν να καταρρέουν, το συνεχιζόμενο από την περασμένη Παρασκευή μπλακάουτ είναι ένα αναπόφευκτο σύμπτωμα κρίσης, ενώ ενέσκηψε και ένας τυφώνας της Καραϊβικής, Οσκαρ ονόματι, για να συμπληρώσει το μελαγχολικό σκηνικό με φυσική καταστροφή. Η Κούβα βρίσκεται αντιμέτωπη με τη χειρότερη κρίση της τελευταίας 30ετίας. Διότι στα 10 εκατομμύρια των Κουβανών δεν λείπει μόνο το φως. Εδώ και κάμποσα χρόνια ο λαός ταλαιπωρείται από ελλείψεις στα τρόφιμα και στα φάρμακα.

Η Repubblica έγραψε για το θέμα του μπλακάουτ, σημειώνοντας πάντως ότι «η κατάσταση είναι πρωτόγνωρη», έστω και για φτωχό, «αποσυνάγωγο» κράτος. Αναφέρθηκε στη βλάβη του θερμοηλεκτρικού εργοστασίου, η οποία δημιούργησε την «έκτακτη κατάσταση»,  και αμέσως πέρασε στις λαϊκές διαμαρτυρίες κατά της κυβέρνησης. «Τα πάντα βυθίστηκαν στο σκοτάδι, δρόμοι, μαγαζιά, σπίτια. Ακόμη και το τρεχούμενο νερό έχει σταματήσει να φθάνει στις βρύσες. Ο ντόπιος πληθυσμός βρίσκεται σε απόγνωση. Τα μαθήματα στα σχολεία ματαιώθηκαν, τα νυχτερινά κέντρα και τα κέντρα αναψυχής έκλεισαν επ’ αόριστον».

Σκοτεινή η παραλιακή λεωφόρος της Αβάνας και την περασμένη Κυριακή, φωτισμένη μόνο από τους προβολείς των οχημάτων (REUTERS/Norlys Perez)

Και συνέχισε: «Οσα smartphones ήταν φορτισμένα έσπειραν τον θυμό στα social media. Κάτω από τη φωτογραφία ενός σκοτεινού δωματίου με δύο κεριά αναμμένα δίπλα σε έναν σταματημένο ανεμιστήρα κάποιος έγραψε στο Facebook το παρακάτω σχόλιο. ‘‘Πρέπει να φύγουν και να μας παραδώσουν τη χώρα. Τα μπλακάουτ είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου’’. Και κάποιος άλλος του απάντησε ως εξής. ‘‘Για όσα έχουν κάνει όχι μόνο πρέπει να παραιτηθούν, αλλά και να οδηγηθούν στα δικαστήρια’’. Στο web έγιναν viral οι φωτογραφίες από το σκοτάδι».

Ο πρόεδρος της Κούβας Ντίαζ Κανέλ αναγκάστηκε να πει ότι «δεν πρόκειται για άβυσσο χωρίς πάτο» όταν το μπλακάουτ σκέπασε τεράστιες περιοχές. Ομως μέχρι στιγμής δεν καθορίστηκε ο χρόνος επαναλειτουργίας του «απηρχαιωμένου και κατεστραμμένου συστήματος ηλεκτροδότησης». Και ο τυφώνας έφθασε… Στο κλείσιμο του ρεπορτάζ του το ιταλικό μέσο αναφέρθηκε στις προμήθειες καυσίμων από τη Βενεζουέλα, από τη Ρωσία και από το Μεξικό, τις οποίες όμως η Κούβα αδυνατεί να εξοφλήσει λόγω της έλλειψης ρευστότητας.

Το απόγευμα της Δευτέρας 21 Οκτωβρίου τα αμερικανικά media ανέφεραν ότι ο τυφώνας είχε ήδη πλήξει τις ανατολικές επαρχίες της Κούβας, ιδίως τα βόρεια τμήματα, με ισχυρή βροχόπτωση, και ότι η κίνησή του προϊδεάζει για πέρασμα και από τα βορειοδυτικά τμήματα του νησιού. Κατά τις μετεωρολογικές εκτιμήσεις, το ατμοσφαιρικό μοτίβο θα αλλάξει αργότερα τη νύχτα προς την Τρίτη. Η εξασθένιση του φαινομένου αναμένεται σε δύο με τρεις ημέρες.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...