342
Η παρέα των αντικαθεστωτικών Κουβανών που έγραψαν το βραβευμένο με Grammy τραγούδι «Πατρίδα και ζωή» απολαμβάνει τη νίκη της στο Λας Βέγκας | REUTERS/Steve Marcus

Επανάσταση από τα Grammy κατά της κομμουνιστικής Κούβας

Protagon Team Protagon Team 23 Νοεμβρίου 2021, 20:11
Η παρέα των αντικαθεστωτικών Κουβανών που έγραψαν το βραβευμένο με Grammy τραγούδι «Πατρίδα και ζωή» απολαμβάνει τη νίκη της στο Λας Βέγκας
|REUTERS/Steve Marcus

Επανάσταση από τα Grammy κατά της κομμουνιστικής Κούβας

Protagon Team Protagon Team 23 Νοεμβρίου 2021, 20:11

Στην καζινούπολη Λας Βέγκας, στην αμερικανική πρωτεύουσα του τζόγου, το τραγούδι των εξεγερμένων κατά της κουβανικής κυβέρνησης νεολαίων «Patria y vida» («Πατρίδα και ζωή») κέρδισε τον τίτλο του καλύτερου λάτιν άσματος. Οι στίχοι του προκάλεσαν ανοιχτά και εξακολουθούν να προβοκάρουν το καθεστώς της Αβάνας, αφού καταγγέλλουν τη «δικτατορία του κόμματος», την «πείνα των Κουβανών», την «ανελευθερία».

Πρόκειται για τραγούδι που επινοήθηκε τον περασμένο Φεβρουάριο, όταν σημειώθηκαν αντικαθεστωτικές διαμαρτυρίες και διαδηλώσεις στο νησί της Καραϊβικής, οι οποίες γέννησαν και αντιδιαδηλώσεις κομμουνιστών νεολαίων. Εγινε αμέσως το αγαπημένο άσμα των «εξεγερμένων», ο ύμνος τους, σαν φόρος τιμής στους πολιτικούς κρατουμένους όπως έγραψε η Repubblica.

To τραγούδι είναι αποτέλεσμα συλλογικής δουλειάς ανθρώπων που κατάφεραν να φύγουν από την πατρίδα τους και να ζουν στις ΗΠΑ πλέον, και από απόψεως μελωδίας και ρυθμού είναι λίγο φάνκι και λίγο ραπ. Ωστόσο το ζουμί είναι στα στιχάκια του.

«Τελείωσε, τελειώσατε! Δεν σας φοβόμαστε, τελείωσε η απάτη». Οι νεαροί φυγάδες ζητούν το τέλος της «δικτατορίας», της «επανάστασης του κακού», τραγουδώντας ότι αυτοί οι ίδιοι είναι «η αξιοπρέπεια ενός ολόκληρου λαού, ενός ποδοπατημένου λαού». Τα υπόλοιπα στιχάκια ομιλούν για «άδειες κατσαρόλες» την ώρα που «γίνεται πολλή φασαρία για τα 500 χρόνια της Αβάνας».

Το κλου στο τραγούδι είναι, βέβαια, ο τίτλος του, καθώς αποδομεί το σύνθημα του Φιντέλ Κάστρο, «Πατρίδα ή θάνατος». Οι νυν κυβερνητικοί παράγοντες στην Αβάνα επιτέθηκαν στους νεαρούς τραγουδοποιούς. Το δε κομμάτι τους το χαρακτήρισαν «μπροσούρα». Οι επικρίσεις, βέβαια, έφεραν το αντίθετο αποτέλεσμα: στην Κούβα θεωρήθηκε αμέσως αντικαθεστωτικός ύμνος, έτσι οι ΗΠΑ αγκάλιασαν και το τραγούδι και τους τους δημιουργούς του.

Οταν το τραγούδι επελέγη ως υποψήφιο για Grammy, τον περασμένο Οκτώβριο, ορισμένοι από τους συντελεστές του ήταν φυλακισμένοι στην Κούβα. Τώρα οι αντικαθεστωτικοί μουσικοί λένε ότι «η γενιά του ‘Patria y vida’ είναι αποφασισμένη να αντικαταστήσει την παλιά του ‘Patria ο muerte’». Θα τα καταφέρει;  Θα το δείξει ο χρόνος.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...