Αναχωρεί την Τετάρτη για το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ (WEF) του Νταβός ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης όπου θα έχει προγραμματισμένες συναντήσεις με υποψήφιους επενδυτές και εκπροσώπους μεγάλων διεθνών ομίλων.
Ο Πρωθυπουργός αναμένεται να συναντηθεί την Πέμπτη με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Intel, Πάτρικ Γκέλσινγκερ. Σύμφωνα με την «Καθημερινή», η γνωστή εταιρεία επεξεργαστών εξετάζει το ενδεχόμενο επένδυσης στην Ελλάδα και «στελέχη της σύμφωνα με πληροφορίες έχουν ήδη πραγματοποιήσει επαφή στο υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης».
«Από τις συναντήσεις του 2020 προέκυψε η επένδυση της Microsoft. Το 2022 κλείδωσε η Google. Να δούμε τι θα φέρει το 2023» σχολίασε την Τρίτη στο Twitter ο επικεφαλής του Οικονομικού Γραφείου του Πρωθυπουργού, Αλέξης Πατέλης, o οποίος αναμένεται να συνοδεύσει τον κ. Μητσοτάκη στο Νταβός.
Προετοιμασίες για το ταξίδι στο Νταβός.
Από τις συναντήσεις του 2020 προέκυψε η επένδυση της Microsoft. Το 2022 κλείδωσε η Google.
Να δούμε τι θα φέρει το 2023. pic.twitter.com/WOSNWVLALx
— Alex Patelis (@PatelisAlex) January 16, 2023
Σύμφωνα με το επίσημο πρόγραμμα του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ, ο κ. Μητσοτάκης θα έχει την Πέμπτη στις 16.00 ώρα Ελλάδας ημίωρη ανοικτή συζήτηση με τον δημοσιογράφο του CNN Φαρίντ Ζακάρια.
Επίσης, ο Πρωθυπουργός αναμένεται να συναντηθεί με εκπροσώπους της Blackrock και του κρατικού fund της Σιγκαπούρης, GIC, το οποίο προχώρησε πρόσφατα σε στρατηγική συμφωνία με τον όμιλο Sani/Ikos στη χώρα μας. Πρόκειται για ένα σημαντικό θεσμικό «παίκτη» με μακροπρόθεσμο ορίζοντα επενδύσεων.
Το πρόγραμμα του Πρωθυπουργού θα περιλαμβάνει επίσης επαφές στο περιθώριο του Φόρουμ με εκπροσώπους σειράς κορυφαίων επιχειρηματικών ομίλων οι οποίοι δραστηριοποιούνται ήδη στην Ελλάδα ή επιθυμούν να επενδύσουν.
Σταθερότητα και κόμβος για ενέργεια – πληροφορία
Στην κυβέρνηση σημειώνουν ότι το μήνυμα του κ. Μητσοτάκη προς τους ξένους επενδυτές θα είναι ότι η χώρα μας προσφέρει πλέον σταθερότητα και φιλικό επενδυτικό περιβάλλον, εξέλιξη που σε συνδυασμό με τις σημαντικές επενδύσεις που έγιναν τα τελευταία χρόνια (Microsoft, Google, JP Morgan, Amazon, Digital Realty, Pfizer) θέτει τα θεμέλια για τον πολλαπλασιασμό των άμεσων ξένων επενδύσεων στην Ελλάδα τα επόμενα χρόνια.
Επίσης, η ελληνική κυβέρνηση θα προβάλει προς το διεθνές επενδυτικό κοινό το γεγονός ότι η Ελλάδα διαθέτει καταρτισμένο στελεχικό, επιστημονικό και εργατικό δυναμικό, συμμετέχει στις μεγάλες δυτικές συμμαχίες και λόγω γεωγραφικής θέση είναι μέρος των νέων διαδρομών της ενέργειας αλλά και της «πληροφορίας» (πχ. καλώδια δεδομένων) που συνδέουν τις περιοχές της Μέσης Ανατολής και της Ασίας με την καρδιά της Ευρώπης.
Υπενθυμίζεται, τέλος, ότι η κυβέρνηση αναμένει στις 21 Απριλίου τις αποφάσεις του οίκου πιστοληπτικής αξιολόγησης Standard & Poor’s που τοποθετεί αυτή τη στιγμή την Ελλάδα ένα «σκαλοπάτι» κάτω από την επενδυτική βαθμίδα (στο BB+) και τυχόν αναβάθμιση θα αποτελούσε μείζονα θετική εξέλιξη για την ελληνική οικονομία.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News