297
Φωτογραφία Αρχείου | IntimeNews

ΕΟΦ: Ετσι θα αντιμετωπιστούν οι ελλείψεις στα φάρμακα

Protagon Team Protagon Team 4 Ιανουαρίου 2023, 22:11
Φωτογραφία Αρχείου
|IntimeNews

ΕΟΦ: Ετσι θα αντιμετωπιστούν οι ελλείψεις στα φάρμακα

Protagon Team Protagon Team 4 Ιανουαρίου 2023, 22:11

Σε άμεσα μέτρα για την αντιμετώπιση των ελλείψεων φαρμάκων στην αγορά ανακοίνωσε ότι θα προχωρήσει ο ΕΟΦ, με στόχο τόσο τη διεύρυνση των επιλογών που έχουν στη διάθεσή τους οι πολίτες, όσο και την κατά το δυνατό καλύτερη ενημέρωσή τους.

Ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων θα προχωρήσει άμεσα στην πληροφόρηση του κοινού για Μη Συνταγογραφούμενα Φάρμακα (ΜΗΣΥΦΑ) και των επαγγελματιών υγείας για φάρμακα που παρουσιάζουν έλλειψη μέσω καταλόγου που θα αναρτήσει στην ιστοσελίδα του.

Δίνοντας συνέχεια στις δηλώσεις του υπουργού Υγείας, Θάνου Πλεύρη, ο οποίος, σε έκτακτη συνέντευξη Τύπου, είπε, μεταξύ άλλων, ότι υπάρχει επάρκεια γενοσήμων, για την αντιμετώπιση των ελλείψεων κυρίως σε αντιβιώσεις, αντιπυρετικά και παιδικά φάρμακα, ο πρόεδρος του ΕΟΦ, Δημήτρης Φιλίππου, έκανε γνωστό ότι ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων, μέσω λίστας που θα παραθέτει στην ιστοσελίδα του (www.eof.gr), θα ενημερώνει κοινό και επαγγελματίες Υγείας για τα φάρμακα που παρουσιάζουν έλλειψη.

Για τα συνταγογραφούμενα φάρμακα, θα αποσταλούν στην ΗΔΙΚΑ για να «κλειδωθούν» 94 κατηγορίες που σημαίνει ότι ο γιατρός δεν θα μπορεί να γράφει το συγκεκριμένο σκεύασμα επιλογής του, αλλά θα είναι ανοιχτή η συνταγή και ο ασθενής θα παίρνει όποιο φάρμακο με την ίδια δραστική ουσία υπάρχει διαθέσιμο. Ο κ. Φιλίππου εκτίμησε ότι περίπου για 150 με 160 φάρμακα η κατάσταση θα ομαλοποιηθεί.

Σχετικά με τα παιδιατρικά φάρμακα, και ειδικά τα σιροπάκια, χαρακτήρισε «άδικη τη φασαρία», λέγοντας ότι σε αντίθεση με τις άλλες χώρες που έχουν πλήρη έλλειψη, φέτος το 2022 έχουμε 34% αύξηση της ποσότητας που διατέθηκε. «Εχουμε προνοήσει διότι περιμέναμε ότι θα υπάρχουν προβλήματα», είπε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Φιλίππου αναφέρθηκε και σε περιορισμένη προμήθεια της αγοράς λόγω εορτών, κάνοντας μάλιστα λόγο όχι για έλλειψη κωδικών, αλλά για ελεγχόμενη διάθεση και εκτίμησε ότι από την ερχόμενη Δευτέρα όπου όλο το σύστημα θα είναι σε πλήρη λειτουργία σταδιακά θα ξεκινήσει η ομαλοποίηση .

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News