Πιο νωρίς αναμένονται φέτος οι… επιθέσεις των κουνουπιών, λόγω των ήπιων θερμοκρασιών του χειμώνα. Ο ιός του Δυτικού Νείλου υπάρχει στην Ελλάδα, κρούσματα καταγράφονται σχεδόν κάθε χρόνο εδώ και 14 χρόνια. Ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) αναμένει κυκλοφορία του ιού και φέτος, για αυτό συνιστά μέτρα προφύλαξης.
Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, ο ιός του Δυτικού Νείλου μεταδίδεται κυρίως με το τσίμπημα μολυσμένων «κοινών» κουνουπιών. Οι άνθρωποι που έχουν μολυνθεί δεν μεταδίδουν περαιτέρω τον ιό σε άλλους ανθρώπους (ούτε μπορούν να μολύνουν άλλα κουνούπια).
Η πλειονότητα των ατόμων που μολύνονται από τον ιό δεν αρρωσταίνουν καθόλου ή παρουσιάζουν μόνο ήπια νόσο, ενώ πολύ λίγα άτομα (< 1% όσων μολύνονται) εμφανίζουν σοβαρή νόσο που προσβάλλει το νευρικό σύστημα (κυρίως εγκεφαλίτιδα ή μηνιγγίτιδα). Ατομα μεγαλύτερης ηλικίας (άνω των 50 ετών) και άτομα με ανοσοκαταστολή/χρόνια υποκείμενα νοσήματα κινδυνεύουν περισσότερο να αρρωστήσουν σοβαρά από τον ιό του Δυτικού Νείλου.
Καθώς η επιδημιολογία του ιού είναι σύνθετη και καθορίζεται από πολλούς παράγοντες, οι περιοχές εμφάνισης κρουσμάτων δεν μπορούν να προβλεφθούν με ασφάλεια. Ως εκ τούτου, o ΕΟΔΥ συνιστά τα παρακάτω μέτρα για όλη την επικράτεια:
- Χρησιμοποιείτε εγκεκριμένα εντομοαπωθητικά σώματος και περιβάλλοντος (σύμφωνα με τις οδηγίες χρήσης), σήτες, κουνουπιέρες, κλιματιστικά/ανεμιστήρες, κατάλληλα ρούχα (που καλύπτουν όσο το δυνατό μεγαλύτερο μέρος του σώματος).
- Μην αφήνετε στάσιμα νερά πουθενά (το στάσιμο νερό είναι εστία αναπαραγωγής των κουνουπιών).
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News