Το marmoset είναι το μικρότερος είδους πιθήκου στο οικοσύστημα του Αμαζονίου. Οι πίθηκοι marmoset εισέρχονται, σύμφωνα μια νέα μελέτη, στην πολύ μικρή λίστα των ζώων που επικοινωνούν μεταξύ τους αποκαλώντας ο ένας τον άλλον με κάποιο ξεχωριστό όνομα. Εκτός από τον άνθρωπο, τα μόνα όντα που έχει διαπιστωθεί ότι αποκαλούν με ονόματα τα μέλη του είδους τους είναι τα δελφίνια και οι ελέφαντες.
Η ονοματοδοσία άλλων ατόμων σε έναν πληθυσμό θεωρείται από τους ειδικούς εξαιρετικά προηγμένη γνωστική ικανότητα, γι’ αυτό και αποτελεί εξαιρετικά σπάνιο φαινόμενο στο ζωικό βασίλειο.
Οπως αναφέρει ο βρετανικός Independent, οι marmoset φαίνεται να χρησιμοποιούν συγκεκριμένες φωνητικές κλήσεις, που ονομάζονται phee-calls, για να ονομάζουν ο ένας τον άλλον.
Οι επιστήμονες κατέγραψαν φυσικές συνομιλίες μεταξύ ζευγαριών marmoset, καθώς και αλληλεπιδράσεις μεταξύ αυτών των πιθήκων και ενός συστήματος υπολογιστή. Διαπιστώθηκε ότι οι πίθηκοι είχαν την τάση να χρησιμοποιούν κλήσεις για να απευθύνονται σε συγκεκριμένα άτομα.
Οι πίθηκοι που μελετήθηκαν μπορούσαν να διακρίνουν πότε απευθυνόταν μια φωνητική κλήση σε αυτούς και ανταποκρίνονταν με μεγαλύτερη ακρίβεια όποτε συνέβαινε κάτι τέτοιο.
«Αυτές οι κλήσεις δεν χρησιμοποιούνται μόνο για αυτοεντοπισμό, όπως πιστεύαμε παλαιότερα. Οι πίθηκοι marmoset χρησιμοποιούν αυτές τις συγκεκριμένες κλήσεις για να απευθυνθούν σε συγκεκριμένα άτομα» λέει ο Ντέιβιντ Ομερ από το Εβραϊκό Πανεπιστήμιο στην Ιερουσαλήμ, επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας.
Τα μέλη μιας οικογένειας marmoset χρησιμοποιούσαν τέτοιες φωνητικές κλήσεις για να απευθυνθούν σε διαφορετικά άτομα, καθώς και παρόμοιους ήχους για να κωδικοποιούν διαφορετικά ονόματα. Αυτό, σύμφωνα με τους ερευνητές, είναι μια διεργασία παρόμοια με τη χρήση ονομάτων και διαλέκτων από τους ανθρώπους.
Η χρήση ονομάτων φαίνεται να συμβαίνει ακόμη και μεταξύ των ενήλικων marmoset που δεν έχουν συγγένεια εξ αίματος. Οι επιστήμονες δήλωσαν ότι οι marmoset μπορεί να μαθαίνουν τόσο φωνητικές κλήσεις όσο και ήχους κωδικοποίησης από άλλα μέλη της οικογενειακής τους ομάδας.
Υποψιάζονται ότι αυτή η σπάνια συμπεριφορά μπορεί να εμφανίσθηκε και να εξελίχθηκε στους marmoset για να τους βοηθά να παραμείνουν συνδεδεμένοι στο πυκνό τροπικό δάσος του Αμαζονίου, όπου η ορατότητα είναι συχνά περιορισμένη.
Επίσης, το να δίνουν ονόματα ο ένας στον άλλον μπορεί να τους βοηθά, εκτός από το να μη χάνονται μεταξύ τους, να διατηρούν τους κοινωνικούς δεσμούς τους και την ομάδα στην οποία ανήκουν συνεκτική.
«Οι marmoset ζουν σε μικρές μονογαμικές οικογενειακές ομάδες και φροντίζουν τα μικρά τους μαζί, όπως και οι άνθρωποι. Αυτές οι ομοιότητες υποδηλώνουν ότι αντιμετώπισαν συγκρίσιμες εξελικτικές κοινωνικές προκλήσεις με τους πρώιμους προγλωσσικούς προγόνους μας, οι οποίες θα μπορούσαν να τους οδήγησαν να αναπτύξουν παρόμοιες μεθόδους επικοινωνίας» ανέφεραν οι ερευνητές.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News