328
| CreativeProtagon

Βρέθηκαν οι Πικάσο και Μοντριάν που είχαν κλαπεί από την Εθνική Πινακοθήκη

Protagon Team Protagon Team 28 Ιουνίου 2021, 22:43

Βρέθηκαν οι Πικάσο και Μοντριάν που είχαν κλαπεί από την Εθνική Πινακοθήκη

Protagon Team Protagon Team 28 Ιουνίου 2021, 22:43

Στα χέρια της Αστυνομίας βρίσκονται έπειτα από εννέα χρόνια οι πίνακες του Πικάσο και του Μοντριάν που είχαν κλαπεί από την Εθνική Πινακοθήκη. Με βάση τα πρώτα στοιχεία οι πίνακες εντοπίστηκαν από το Τμήμα Διαρρηκτών της Ασφάλειας Αττικής σε κρύπτη στην περιοχή της Κερατέας ενώ, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ συνελήφθη 49χρονος Ελληνας.

Ο 49χρονος εντοπίστηκε από τους αστυνομικούς της Ασφάλειας μετά από συνδυαστική μελέτη των στοιχείων που είχαν συγκεντρωθεί όλα αυτά τα χρόνια και προσήχθη στην ΓΑΔΑ όπου ομολόγησε την συμμετοχή του στην κλοπή και υπέδειξε στους αστυνομικούς το σημείο που έκρυβε τους δύο πίνακες.

Το αριστούργημα του Πάμπλο Πικάσο «Γυναικείο Κεφάλι» (διαστάσεων 56×40 εκ.), πορτρέτο της μούσας του, Ντόρα Μάαρ, φιλοτεχνημένο 1939, είχε χαρίσει ο ίδιος ο ισπανός ζωγράφος δέκα χρόνια αργότερα με παρότρυνση, μάλιστα, της αγαπημένης του, στον ελληνικό λαό ως αναγνώριση της Αντίστασής του κατά τη ναζιστική Κατοχή.

Ο «Ανεμόμυλος Στάμερ» του Πιετ Μοντριάν εξάλλου χρονολογείται το 1905 και απεικονίζει έναν μύλο στην όχθη ποταμού (φωτογραφία κάτω).

Γνώστες της υπόθεσης υποστηρίζουν ότι όλα αυτά τα χρόνια οι πίνακες ήταν στα χέρια των δραστών ή του εντολέα τους καθώς προερχόμενοι από μουσειακό χώρο, εν προκειμένω την Εθνική Πινακοθήκη, ήταν αδύνατο να πουληθούν στα σκοτεινά δίκτυα των συλλεκτών. Λέγεται, μάλιστα, ότι μία απόπειρα που έγινε για τον πίνακα του Πικάσο έναντι 20 εκατ. ευρώ έπεσε στο κενό γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο.

Η κλοπή

Ηταν σχεδόν 4 τα ξημερώματα της 9ης Ιανουαρίου του 2012 όταν απανωτοί ψεύτικοι συναγερμοί παραπλάνησαν τον φύλακα και έδωσαν την δυνατότητα σε έναν ψιλόλιγνο άνδρα να μπει με αστραπιαίες κινήσεις στο εσωτερικό του κτιρίου παραβιάζοντας ένα τζάμι.

Αρπαξε τρία έργα, τους δύο προαναφερθέντες πίνακες και ένα σχέδιο σε χαρτί του ιταλού ζωγράφου του 16ου αιώνα Γκουλιέλμο Κάτσια, που απεικόνιζε τον «Αγιο Ντιέγκο ντε Αλκάλα σε έκσταση με την Αγία Τριάδα και τα σύμβολα του Πάθους», δωρεά του Γρηγορίου Μαρασλή και στη συνέχεια με ένα κοπίδι αφαίρεσε τα κάδρα. Το εν λόγω σχέδιο ακόμα αναζητείται.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...