284
Δύο από τα τουρκικά αεροσκάφη έφεραν όπλα, σύμφωνα με το ΓΕΕΘΑ | GETTY IMAGES

Εντονότατο διάβημα στην Τουρκία μετά από υπερπτήσεις στα 2,5 μίλια από την Αλεξανδρούπολη

Protagon Team Protagon Team 20 Μαΐου 2022, 17:54
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 20/05/2022, 19:40
Δύο από τα τουρκικά αεροσκάφη έφεραν όπλα, σύμφωνα με το ΓΕΕΘΑ
|GETTY IMAGES

Εντονότατο διάβημα στην Τουρκία μετά από υπερπτήσεις στα 2,5 μίλια από την Αλεξανδρούπολη

Protagon Team Protagon Team 20 Μαΐου 2022, 17:54
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 20/05/2022, 19:40

Με τον πιο έντονο τρόπο καταδίκασε το Υπουργείο Εξωτερικών  την πρωτοφανή, όπως τη χαρακτήρισε, παραβίαση της εθνικής κυριαρχίας της Ελλάδας από δύο τουρκικά μαχητικά, «τα οποία εισήλθαν παράνομα στον εθνικό εναέριο χώρο μας και προσέγγισαν την Αλεξανδρούπολη σε απόσταση μόλις 2,5 ναυτικών μιλίων».

«Η ενέργεια αυτή αποτελεί σαφέστατη κλιμάκωση της τουρκικής προκλητικότητας» και «εντάσσεται στην προσπάθεια της Τουρκίας να προβάλει τον νεο-οθωμανικό αναθεωρητισμό της, καταπατώντας όλους τους θεμελιώδεις κανόνες του Διεθνούς Δικαίου», αναφέρει η ανακοίνωση του ΥΠΕΞ που εξεδόθη το απόγευμα της Παρασκευής.

«Η ενέργεια αυτή», προσθέτει, «υπονομεύει την συνοχή και τις άμεσες προτεραιότητες του ΝΑΤΟ, αποτελώντας και σαφή απειλή για την Ευρωπαϊκή Ένωση, σε μια κρίσιμη συγκυρία, καθώς το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης αποτελεί βασικό κόμβο μεταφοράς δυνάμεων για την ενίσχυση των συμμάχων μας».

Σε συνέχεια των παραπάνω, και με εντολή του υπουργού Νίκου Δένδια, ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Εξωτερικών, Θεμιστοκλής Δεμίρης πραγματοποίησε «άμεσο και εντονότατο διάβημα διαμαρτυρίας στον εδώ Τούρκο Πρέσβη».

Παράλληλα, «δόθηκαν οδηγίες για την ενημέρωση των συμμάχων και εταίρων μας, καθώς και ΕΕ, ΝΑΤΟ και ΟΗΕ».

ΓΕΕΘΑ: 44 παραβιάσεις του εθνικού εναερίου χώρου

Τέσσερα ζεύγη τουρκικών F-16, 1 τουρκικό μη επανδρωμένο αεροσκάφος UAV και 2 τουρκικά αεροσκάφη ναυτικής συνεργασίας CN-235 εισήλθαν σήμερα στο FIR Αθηνών χωρίς να καταθέσουν σχέδιο πτήσης, έγινε αργότερα γνωστό από το ΓΕΕΘΑ.

Καταγράφηκαν 9 παραβάσεις των κανόνων εναέριας κυκλοφορίας στο FIR Αθηνών που εξελίχθηκαν σε 44 παραβιάσεις του εθνικού εναερίου χώρου (29 από τα CN-235, 3 από τα μαχητικά και 12 από το UAV) σε ολόκληρο το εύρος του αρχιπελάγους. Δυο τουρκικά αεροσκάφη έφεραν όπλα, κατά την ίδια πηγή.

Σε όλες τις περιπτώσεις το σύνολο των τουρκικών αεροσκαφών αναγνωρίσθηκε και αναχαιτίσθηκε από αντίστοιχα ελληνικά μαχητικά, σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες, κατά πάγια τακτική, ενώ σε μία περίπτωση η διαδικασία της αναχαίτισης εξελίχθηκε σε εμπλοκή.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...