251
Ο Αντονι Μπλίνκεν δήλωσε πως πλέον όλα είναι στα χέρια του Πούτιν - ανάλογα με το τι (δεν) θα κάνει, οι ΗΠΑ θα αντιδράσουν, προειδοποίησε | Alex Brandon/Pool via REUTERS/File Photo

Εντολή Μπλίνκεν στους αμερικανούς πολίτες να φύγουν τώρα από την Ουκρανία

Protagon Team Protagon Team 24 Ιανουαρίου 2022, 02:44
Ο Αντονι Μπλίνκεν δήλωσε πως πλέον όλα είναι στα χέρια του Πούτιν - ανάλογα με το τι (δεν) θα κάνει, οι ΗΠΑ θα αντιδράσουν, προειδοποίησε
| Alex Brandon/Pool via REUTERS/File Photo

Εντολή Μπλίνκεν στους αμερικανούς πολίτες να φύγουν τώρα από την Ουκρανία

Protagon Team Protagon Team 24 Ιανουαρίου 2022, 02:44

Σε μία ακόμη κλιμάκωση της κρίσης στην Ουκρανία, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ διέταξε την Κυριακή την αποχώρηση των οικογενειών των διπλωματών των ΗΠΑ που είναι τοποθετημένοι στο Κίεβο, «εξαιτίας της μόνιμης απειλής ρωσικής στρατιωτικής επιχείρησης».

Το προσωπικό μπορεί να εγκαταλείψει την πρεσβεία εάν το επιθυμεί· ευρύτερα, οι Αμερικανοί στην ουκρανική επικράτεια «πρέπει να εξετάσουν τώρα» την αναχώρησή τους με εμπορικές πτήσεις ή άλλα μεταφορικά μέσα, σημείωσαν από την Ουάσινγκτον, δίνοντας τον χαρακτήρα του κατεπείγοντος.

«Οι Αμερικανοί πολίτες στην Ουκρανία θα πρέπει να γνωρίζουν ότι ρωσική στρατιωτική δράση οπουδήποτε στην Ουκρανία θα επηρεάσει σοβαρά την ικανότητα της αμερικανικής πρεσβείας να παρέχει προξενικές υπηρεσίες ή ακόμα και βοήθεια προς τους αμερικανούς πολίτες που επιθυμούν να εγκαταλείψουν την Ουκρανία», ανέφερε η σχετική ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, στην οποία τονίστηκε και το εξής:

«Υπάρχουν αναφορές ότι η Ρωσία σχεδιάζει στρατιωτική δράση κατά της Ουκρανίας. Οι συνθήκες ασφάλειας, ιδίως στα σύνορα της Ουκρανίας, στη ρωσοκρατούμενη Κριμαία και στην ελεγχόμενη από τη Ρωσία ανατολική Ουκρανία είναι απρόβλεπτες και μπορεί να αλλάξουν ανά πάσα στιγμή».

Λίγο νωρίτερα, μιλώντας στο CNN, ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Αντονι Μπλίνκεν ξεκαθάρισε ότι οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους συνεχίζουν να ετοιμάζονται για αντίποινα προς τη Ρωσία, αν συνεχίσει τις επιθετικές της ενέργειες εναντίον της Ουκρανίας.

Ο Μπλίνκεν είπε ότι η οδός της διπλωματίας είναι η προτιμητέα, αλλά προσέθεσε πως οι αξιωματούχοι του Στέιτ Ντιπάρτμεντ ετοιμάζουν μια σειρά επιλογών που θα αντιστοιχούν στις πιθανές κινήσεις της Μόσχας. «Είμαστε προετοιμασμένοι για κάθε ενδεχόμενο», είπε ο Μπλίνκεν για να προσθέσει: «Βασικά σε αυτό το σημείο, η επιλογή είναι του Βλαντίμιρ Πούτιν».

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...